Al paisprezecelea razboi ruso-turc sau ce patesc cei care nesocotesc prietenia Americii

de Petrisor Peiu , analist
Sambata, 07 Martie 2020, ora 12:16

   

Al paisprezecelea razboi ruso-turc sau ce patesc cei care nesocotesc prietenia Americii
Petrisor Peiu
Pana la urma, sa fii aliatul favorit al Americii si sa renunti la aceasta alianta trebuie sa aiba un cost. Si nu unul mic.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Atunci cand se aude zanganit de arme intre rusi si turci, Europa intreaga tremura. Si tremura pe buna dreptate: aproape 4 milioane de refugiati sirieni se afla astazi pe teritoriul Turciei si inca 1 milion la granita acesteia cu Siria, asteptand sa se reverse spre inima Europei.

Daca se va declansa, acest tavalug va fi cea mai teribila amenintare la adresa unei Uniuni Europene din ce in ce mai fragila si mai lipsita de orientare strategica.

Cine ar putea fi in stare sa opreasca acest tavalug? Angela Merkel si Comisia Europeana au fost deja invinse la precedentul val de migratie, din 2015. Generatia marilor oameni de stat europeni a cam apus demult, iar cocoselul Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron sau blajina bunicuta Ursula Gertrud von der Leyen nu ne dau deloc sperante ca ar putea face fata unei asemenea invazii.

Nu ne mai raman decat nadejdile firave in industria gardurilor de sarma sau, ma rog, in ce a mai ramas din respectiva industrie.Un mic amanunt pentru intelegerea dimensiunilor pericolului care pandeste Uniunea: daca Turcia cheltuie astazi 10-11 miliarde de dolari pe an pentru intretinerea celor 3,6 milioane de refugiati sirieni, pe Germania aceasta intretinere ar costa-o peste 100 de miliarde de euro anual.

Cele 13 razboaie de pana acumNimic nu a zdruncinat mai temeinic si mai indelungat jumatatea de Est a continentului nostru decat sirul de razboaie ruso-turce, care a durat aproape 250 de ani. Cel mai indelungat conflict de pe continentul nostru este cauza tuturor nenorocirilor care macina imensul teritoriu care se intinde din Caucaz pana in Balcani.

Populatii intregi mutate sau nimicite, granite istorice translatate, minoritati "ingropate" in mijlocul propriului teritoriu, al doilea cel mai intins imperiu din lume, toate se datoreaza sangerosului sir de 13 ciocniri intre turci si rusi.

12 dintre razboaiele de pana acum au fost regionale: 1676-81, 1687, 1689, 1695-96, 1710-12 (parte al Marelui Razboi Nordic), 1735-39, 1768-74, 1787-91, 1806-12, 1828-29, 1853-56 (razboiul Crimeii) si 1877-78, iar al 13-lea s-a consumat in timpul Primului Razboi Mondial.

Consecinta acestor infruntari a fost acapararea de catre rusi a intregului litoral nordic al Marii Negre, pana la Prut si a intregii regiuni caucaziene. Primele doua veacuri de razboi s-au incheiat pe 3 martie 1878, prin tratatul de la San Stefano, care consfintea "alungarea " otomanilor din Balcani, dar si pierderea definitiva a intregii Basarabii (inclusiv Bugeacul) de catre proaspat-fondatul stat roman. Tot atunci, Romania si-a recapatat provincia de dincolo de Dunare, Dobrogea, redobandind statutul de natiune maritima. Si tot atunci Romania a fost recunoscuta ca stat independent.

Ultima infruntare militara dintre rusi si turci s-a desfasurat in timpul Primului Razboi Mondial si a fost o ciocnire pentru Caucaz si pentru posesiunile asiatice ale otomanilor. Formal, aceasta s-a incheiat in 1918, tot pe 3 martie, prin pacea de la Brest-Litovsk. Tot in martie, dar pe 16, trei ani mai tarziu, la Moscova, s-a semnat Tratatul de Infratire ruso-turc, intre Republica Sovietica Federativa Socialista a lui Lenin si marea Adunare Nationala a Turciei, aflata sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk.

Acest tratat a deschis calea pentru Coneventia de la Montreaux (1936), care a clarificat statutul stramtorilor Bosfor si Dardanele si a trasat granita dintre republicile caucaziene si Turcia.

Tratatul de Infratire a ramas fundamentul noilor relatii ruso-turce pana pe 24 noiembrie 2015, cand un avion rusesc Suhoi 24 a fost doborat de turci la granita acestora cu Siria. Acel 24 noiembrie 2015 a marcat inceputul unor relatii sinuoase, neclare si tulburi intre Ankara si Moscova.

Rusia si Turcia, condamnate de geografie si de istorie sa fie in tabere opuseLogica starii naturale de tensiune intre rusi si turci este simpla: rusii detin nordul litoralului Marii Negre, iar turcii detin sudul aceluiasi litoral, rusii detin cea mai puternica flota de lupta a continentului in Crimeea, iar turcii detin, pe teritoriul lor, singura baza aeriana americana din estul Europei, singurul loc de unde pot zbura avioanele americane care pot interveni rapid in zona Marii Negre sau in Siria.

Mai mult, rusii si turcii au interese opuse in Siria, singurul razboi "cald" care se desfasoara la granita Turciei si in care Turcia este parte. Razboiul din Siria este primul in care armata turca lupta dupa 100 de ani de pace.

Turcia se odihneste de 68 de ani, aparata de cea mai puternica alianta militara a lumii, NATO. Faptul ca americanii ii garanteaza securitatea, precum si baza militara americana de la Incirlik, au permis Turciei sa prospere si sa devina una dintre primele 20 de natiuni ale lumii.

Practic, apartenenta la NATO inseamna pentru turci apartenenta la Occident. Si ei au jucat cu brio aceasta carte, profitand de statutul de parte a "lumii libere" si de aliat fidel al Americii. Banii occidentali si in primul rand dolarii americani, investiti in economia turceasca, au transformat tara, dintr-o economie rurala, prafuita, subdezvoltata, intr-o mare putere economica a lumii.

In 1980, Turcia era a 20-a cea mai mare economie a lumii, iar anul trecut a fost a 13-a cea mai mare economie a lumii, la doar un pas de Italia:


Sursa: AICI


In plus, banii si tehnologia americane au ajutat Turcia sa devina a 11-a putere militara a planetei si sa detina a doua cea mai importanta armata terestra din NATO (Sursa: AICI).

Turcia a prosperat si a crescut datorita legaturilor comerciale cu statele occidentale:Exporturile (jos) si importurile Turciei - sursa AICI


Si datorita investitiilor occidentale:


Sursa: AICI


Mirajul banilor chinezestiNumai ca Dumnezeu, cand vrea sa te piarda, iti ia mintile. Astfel s-a petrecut si cu turcii. In loc sa se bucure de prosperitate si de forta, la umbra avioanelor si rachetelor americane, s-au "vazut" jucatori internationali, pol de putere in regiune. Ba chiar si-au adus aminte de vremurile glorioase ale Imperiului Otoman.

Motiv pentru care s-au mutat de la Vest la Est, intr-un balans extrem de rapid, care le-a cam taiat respiratia. Mirajul banilor chinezesti si al gazului rusesc i-a facut pe guvernantii turci sa abandoneze statutul occidental al tarii cu mult prea mare usurinta.

De mult timp, Turcia s-a integrat in giganticul proiect chinezesc OBOR (one belt one road), noul drum al matasii. Orice discurs despre strategia de dezvoltare tinut la Ankara incepe cu "banii care urmeaza sa curga din China" si cuprinde o lista incredibila de proiecte comune sino-turcesti: 25.000 km de cale ferata rapida plus investitii directe chinezesti de 6 miliarde de dolari pana in 2021. Deocamdata, chinezii au livrat destul de putin: calea ferata de mare viteza Ankara-Istanbul, finantata cu un credit chinezesc, plus calea ferata Baku-Tbilisi-Kars, integrata cu linia de mare viteza Edirne-Kars si investitii directe de 3 miliarde de dolari.


Sursa: AICI


Daca cineva ar avea vreo indoiala privind motivatia chinezilor de a finanta infrastructura de cale ferata de mare viteza a Turciei, o sa o spulber: drumul produselor chinezesti exportate spre Europa se va reduce, astfel, de trei ori, de la 30 la doar 10 zile.

Turcia devine cel mai mare hub de gaze din EuropaAl doilea pilon al viitorului pentru economia turceasca este colectia de conducte de petrol si gaze care alimenteaza Turcia:In Turcia curg 1 milion de barili de titei caspic pe zi prin magistrala Baku-Tbilisi-Ceyhan, 16 miliarde de mc pe an de gaz caspic prin conducta TANAP (trans-anatolian-pipeline), iar, in curand, inca 16 miliarde de mc de gaz pe an vor suplimenta capacitatea conductelor TANAP.

Au platit occidentalii aceste conducte gigantice, ok, turcii au luat banii acestora cu bucurie. Dar de ce sa nu luam si de la rusi, si-au zis pasalele de la Ankara? Si-uite asa, inca doua conducte au rasarit pe fundul Marii Negre: Blue Stream, cu o capacitate de 16 miliarde de mc anual si TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde de mc pe an.

"Sultanul" Erdogan probabil ca si-a ras multumit pe sub mustata: cu aproape 50 de miliarde de mc de gaze de la rusi si inca 32 de miliarde de mc din zacamantul caspic Shah Deniz, plus cele 4 terminale de gaz lichefiat (Ereglisi, la Marea Marmara, Aliaga, langa Izmir, Hatay Dortyol si cel mai nou, tot la Aliaga), cu o capacitate totala de 42,7 miliarde de mc anual, Turcia devine cel mai mare hub de gaze din Europa, cu o capacitate anuala de 125 miliarde de mc, capacitate care nu va putea fi concurata nici macar de Germania, dupa terminarea conductelor Nord Stream 2! (Sursa: AICI).

Sa ai securitatea energetica a jumatate de Europa (cea sudica) la picioarele tale inseamna o putere reala, nu? Parca incepem sa ne comparam cu sultanii gloriosi Fatih Sultan Mehmet sau Kanuni Suleiman... Si de aici pana la sfidarea Americii nu mai e decat un pas mic, pe care Recep Tayyip Erdogan nu s-a sfiit sa-l faca: a cumparat armament rusesc, mai precis patru baterii de rachete sol-aer S-400, si vrea sa extinda acest contract, in pofida deciziei lui Donald Trump de a stopa livrarea catre turci a escadrilei de avioane multi-rol F-35.

Ca o incununare a eforturilor de "infratire" ruso-turce, anul trecut, in septembrie, la expozitia Technofest, intreaga Europa de Est a amutit cand a vazut aterizand la Istanbul, alaturi de temutele avioane Suhoi Su-35S, avionul de lupta "invizibil" de generatia a V-a Su-57.

Noul conflict pleaca din SiriaToata veselia asta s-a spart brusc pe 28 februarie 2020, atunci cand lumea intreaga a aflat de existenta unui nou si de neascuns conflict ruso-turc; in acea zi, turcii au pierdut 33 de militari, intr-o lovitura aeriana pe care aviatia "siriana" a executat-o in provincia Idlib.

Asa am aflat cu totii ca, de fapt, turcii si rusii sunt angrenati demult in acest conflict, pe care lumea l-a ignorat pana astazi:


Sursa: AICI


Ei bine, provincia Idlib din nordul Siriei este primul teatru de lupta adevarat pentru armata turca in ultima suta de ani. A doua armata din NATO incearca sa faca fata armatei lui Bashar al-Assad, slabita dupa aproape un deceniu de razboi civil, dar intarita de "voluntari, consilieri si mercenari" iranieni si, mai ales, rusi.

De ce s-a ajuns aici? Simplu, Idlib a ramas singura zona controlata de coalitia rebelilor suniti anti-Assad, motiv pentru care aici sunt masati peste 1 milion de refugiati suniti din restul Siriei.

In decembrie 2019, sirienii lui Assad, sprijiniti de rusi, au declansat ofensiva finala de recucerire a provinciei, eliberand pana astazi aproape 2.500 kmp si cei 1 milion de refugiati sunt din ce in ce mai aproape de a intra pe teritoriul turc, fugind de represaliile regimului de la Damasc.

Razboiul a inceput de la dorinta lui Erdogan de a preveni un nou val de imigranti sirieni pe teritoriul sau. Motiv pentru care armata turca doreste un coridor de protectie cu o latime de 30 km la granita cu Siria, pe teritoriul sirian.

Rusii si sirienii nu vor sa ii lase lui Erdogan mai mult de 8 km ca latime a acestui coridor. Si unii si altii vor sa-si impuna vointa pe calea armelor. Pentru a fi clar ce risca turcii avansand in acest conflict, rusii si-au trimis unitati de politie militara la Saraqeb, pentru a marca "linia rosie" a Moscovei. (Sursa: AICI si AICI).

Deocamdata, pe teren, in pofida anuntului militarilor turci despre uciderea a 2.000 de soldati sirieni si distrugerea a peste 100 de tancuri si a trei sisteme de artilerie, sirienii, "consiliati" de rusi si intariti cu "voluntari" rusi, au avansat puternic, ingustand aria ocupata de rebelii sprijiniti de Turcia si facand si mai probabila revarsarea refugiatilor spre teritoriul turc.

Oficial, Putin si Erdogan neaga orice intentie de razboi ruso-turc si chiar au programat o intalnire intre ei pe 5 martie. Indiferent insa de vorbele frumoase care s-au spus (s-a incheiat chiar un armistitiu) sau de zambete protocolare, razboiul din Idlib nu mai poate fi ocolit si acesta va ramane un punct deschis de conflict militar pentru multi ani de acum inainte.

Desi turcii au ales sa sperie Europa cu anuntul deschiderii granitelor europene pentru refugiatii sirieni, ei au avut totusi decenta sa mearga spasiti in fata aliatilor din NATO pentru a cere sprijin in razboiul din Idlib.

Dar ce te faci ca americanii de-abia au anuntat ca se retrag din Siria, tocmai pentru ca nu doreau sa-i supere pe turci cu alianta lor cu trupele kurde din Kurdistanul sirian?

Si iata cum, la Ankara, s-a creat "furtuna perfecta": turcii detin pe teritoriul national aproape 4 milioane de refugiati, care ii costa peste 10 miliarde de dolari pe an (1,5% din PIB), economia nu merge prea bine, americanii au fost alungati din Siria de pretentiile Ankarei, forta militara a sirienilor sprijiniti de rusi este prea mare pentru armata turca, iar la granitele sud-estice, inca 1 milion de refugiati sunt gata sa sara gardul in Turcia. Iar grecii si bulgarii nu par a fi prea generosi cu primirea refugiatilor indrumati de Erdogan spre Europa...

Cresterea economica a Turciei in 2019 a fost aproape imperceptibila (0,9%), in cadere de la 2,8% in 2018, somajul se afla la cote greu de crezut in Europa (aproape 12%, la fel de mult ca in perioada crizei din 2008), iar tara se imprumuta cu dobanzi uriase (11,3% pentru obligatiunile pe 10 ani):


Sursa: AICI


Concluzia este una singura: Erdogan a cazut victima propriului sau succes, iar Turcia se vede acum pusa cu spatele la zid. Este o lectie puternica pentru cei care isi doresc de la istorie ceea ce nu pot primi.

Ankara a rupt multe dintre puntile cu America, dupa ce banii americani i-au adus Turciei puterea economica si militara pe care astazi le are
; Ankara a impus americanilor sa isi extraga trupele din Kurdistanul sirian, pentru a-i lasa fara aparare pe kurzii vesnic-demonizati de guvernul turc. Si tot Ankara a renuntat la avioanele de lupta americane, inlocuindu-le cu rachete rusesti.

In fine, Ankara si-a facut o prioritate din atragerea creditelor chinezesti, desi economia nationala depinde semnificativ de comertul cu Occidentul si de finantarile care vin de la New York sau Londra.

Astazi, in mod ironic, atunci cand operatiunile militare din Idlib nu curg in favoarea sa si cand da piept cu realitatea politicii Kremlinului, singurul aliat de la care poate astepta ceva Erdogan este tot America. America pe care o demonizase si pe care si-o dorise cat mai departe...

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 56231 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Sultane, cine sta cu rucul in doua luntre, risca sa cada in apa :)
Cat despre romani, ei sunt clari: rusii si turcii n-au decat sa se omoare intre ei.
N-am avut nevoie de nici un grafic sau analiza financiara pentru a sti atata lucru.
ORCA
rank 5
Poate ca-mi permiteti sa va spun ca Turcia doreste cu pasiune
desradacinarea Kurzilor din banda ocupata din Siria. Cu aceasta interventie se urmareste fragmentarea natiunii Kurde (sa-i spunem Kurdistan?) care a fost impartita intre tarile din zona: Turcia, Siria, Iran, Iraq. Aceasta fragmentare, ar permite slabirea miscarii pan-Kurde care are ca obiectiv creerea unui stat Kurd pe teritoriul pe care l-au ocupat fara intrerupere din antichitate. Mentionez ca poporul Kurd este o ramura straveche a natiunii Iraniene. Destept si hotarit, poporul Kurd nu va renunta niciodata la teritoriul lui strabun. Parerea mea e ca tentativele lui Erdogan sint desarte, dar pe plan politic el cistiga mandatul nationalistilor Turci, ceea ce-i permite sa conduca precum un dictator. Acesta e un model clasic de conducere a tarii in timp de razboi. Toti politicienii iubitori de putere fara competitie, pornesc razboaie sau framintari nationale.
magog
rank 2
Felicitari!
Se vede clar ca nu ati trecut prin invatamintul Abramburica!
De completat ca Rusia nu va ceda in nici un fel, tara unde serviciile secrete sovitice si ruse au avut controlul total si nu un interes economic precum fostetele si actuale imperii colonialiste, care au pierdut acest teritoriu dupa al doilea razboi mondial!
Stan
rank 5
Fotbalistul ratat Erdogan a uitat pana si de de "dusmanul" Gulen...
...de cand au aparut la orizont treburi mult mai nasoale pentru Noul Imperiu Otoman
RAGNEA
rank 5
Nu se numeste Imperiul Otoman ci hOtoman...
Condus de hOtomanul sef ErdoKhan.

Aduceti cadinele ca putem vorbi cu ele in limba lor materna, Romana....
Irma
rank 5
:-o
Un articol extrem de logic, documentat și analitic.
Din perspective multiple: economică, militară, strategică și psihologică.
Serios, dar si cu usoare tuse umoristice (super-tare eticheta-metaforă "cocoselul Emmanuel Jean-Michel Frederic Macron"!)

(De mult nu am mai citit literă cu literă un articol de pe z.c.)

Și totuși... Ceva ca un greieraș imi suspină la ureche că parcă nu-i scris cu adevărat de d-l Peiu, ci de un 'asistent'. Iar dumnealui doar l-a semnat.

Prea răzbate - atat din conținut, cat și din formă-, luciditatea unui ADEVĂRAT profesionist.
Cum numai o agenție serioasă, transatlantică poate să aibă 'in dotare'.
Părerea mea.
Dolf
rank 1
Excelent comentariu, Irma
Nu puteam scrie mai bine decat tine, Irma.
Felicitări.
Complet de acord
Rambo
rank 5
Tocmai de aceea
ma intreb, unde si cand se va inregimenta politic dl. Peiu.
(alegerile bat la usa si ma intreb, sa ramaie oare fara coledgi?)
valll
rank 5
"Greierasul" se numeste invidie de carcotas.
Toate articolele scrise de dl Peiu sunt logice, analitice, documentate. Ai putea accesa arhiva, dar nu cred ca vrei adevarul, vrei doar sa fii rea.
In plus, aici doar indirect, toate articolele d-lui Peiu analizeaza si sustintotul prin prisma intereselor Romaniei.
Ca sa-ti demontez rautatile pe care le strecori aici, iti pot spune ca dl Peiu (personal!) a tratat acest subiect foarte corect si convingator la o emisiune tv ("Jocuri de putere" - Oreste Teodorescu - Realitatea Plus)
RonaldR
rank 1
Dom' profesor..
O mica precizare... Incirlik Air Base a devenit o pompa de benzina pentru avioanele venite dinspre vest mai degraba ,si bineinteles siloz de nukes! The Al Udeid este raspunsul la problemele pe care le-ati creeat cu articolul asta care sunt convins ca va inventa razboiul: americano,isreliano-turc sau turco-turc pe aici.:))))
profesoru
rank 3
”Al paisprezecelea razboi ruso-turc” - eu știam de 12 războaie, cum
da au ieșit 13? De aici: "1687, 1689, 1695-96" - de fapt a fost un singur război, in 1686-1700. Răman 11. Și a mai fost unul, nemenționat in articol, cel din 1568-1570, pentru hanatul tătăresc Astrahan. Foarte interesant, turcii voiau să sape un canal intre Don și Volga! Total 12 războaie.
Emigrantul-Anonim
rank 5
ca intotdeauna "AI PRINS ESENTA" articolului!!
Schimba nick-ul din profesor in "MICUL CIRCOTAS".
catateo
rank 3
L-au tinut ascuns ....
citez: "atunci cand lumea intreaga a aflat de existenta unui nou si de neascuns conflict ruso-turc"!! noi, fiind parte a jandarmeriei mondiale obediente zionistilor suntem bombardati cu fake-news-uri de catre rebranduita mass-media ex-romaneasca in timp ce stiri importante cu ADN de headlines ne sunt ocultate, cenzura parand a fi astazi mai feroce decat in perioada comunista! acesti mincinosi continua sa ne prosteasca catalogandu-i pe luptatorii variilor factiuni teroriste ce se opun lui Assad drept rebeli "regimului" sirian spre a "fixa" in memoria colectiva teza americana (falsa!) ce ne abureste cu asa-zisa lor interventie salvatoare si instauratoare de democratie! ei sunt acolo, ca si in precedentele "raiduri de primavara" prin tarile arabe din ordinul zionistilor ce doresc o mai grabnica instituire a noii ordini mondiale! o succinta dar elocventa expunere a situatiei din Siria prezentata de o candidata la presedintia USA : https://youtu.be/eNHkHTRE0ao ! americanii au sprijinit cu bani si armament prin arhicunoscuta si vechea metoda a infiltratilor CIA grupari teroriste ce la nivel oficial sunt considerate inamicii lor de moarte, iar turcii isi urmaresc propriul lor interes profitand de conjunctura favorabila (cred ei!) renasterii unui nou califat otoman, acest tel erdoganian constituind si motivul profundei lor implicari in "caderea" Libiei... in lumea musulmna insa, turcii sunt considerati tradatori (Arabia Saudita, idem), tovarasia lor cu americanii aducandu-le beneficiile economico-militare la pachet cu dispretul musulmanilor! caderea Turciei va fi sangeroasa si extrem de dura, visul sultanului erdogan ce s-a dorit calif pulverizand insasi existenta natiunii turce iar Constantinopolul va reaparea pe harta lumii sub steag elen, rusii daruindu-le orasul "la cheie" ... dupa ce au aprins scanteia revolutiei bolsevice in Rusia tarista spre a stopa inaintarea armatei tariste spre Istanbul ce viza preluarea orasului conform unei intelegeri premergatoare razboiului avuta cu britanicii si francezii, pentru prima data zionistii, stapanii acestei lumi, s-au poticnit pe calea fauririi N.W.O. de interventia tardiva dar providentiala a Rusiei in apararea statalitatii Siriei, tara "minata" de americani prin metoda consacrata: problem-reactin-solution! manipularea media a inceput prin falsul razboi chimic al presedintelui Assad impotriva propriului popor si imventarea termenului de "rebeli" prin crearea unei asa-zis rezistente populare, in fapt grupari teroriste islamiste sustinute militar si financiar de CIA! ca parte a aceluiasi plan miselesc al "semizeilor" aflati la varful piramidei masonice de a controla total omenirea, Iranul este tinta principala a USraelui si atragerea acesteia in razboi consuma munti de energie "cenusie", N.W.O. nu poate fi infaptuita fara a elimina focarele de rezistenta: Iran, Siria, si mai ales, nuca cea mai tare, Rusia! intre timp pun in aplicare planul Kalergi si Agenda 21, iar noi, romanii, obercaim prin negura cenzurii...
profesoru
rank 3
”americanii au fost alungati din Siria de pretentiile Ankarei, forta
militara a sirienilor sprijiniti de rusi este prea mare pentru armata turca" - americanii nu s-au retras din Siria, s-au retras doar din calea turcilor atunci cand aceștia au atacat Kurdistanul. Dar americanii ocupă in continuare regiunea de la Est de Eufrat, unde sunt campurile petrolifere.// Sirienii și rușii nu au nici o șansă să cucerească orașul Idlib, apărat de armata turcă. Și nici turcii nu pot să recucerească jumătatea provinciei Idlib cucerită de sirieni. De-aia s-a și incheiat un armistițiu de compromis.
profesoru
rank 3
D. Peiu îi acuza pe turci pentru afacerile cu China și Rusia. Și
exagerează cu "protecția" pe care America ar fi oferit-o Turciei. De fapt Turcia s-a descurcat foarte bine și in perioada 1918-1952, inainte să intre in NATO. Alianța nu poate insemna supunere oarbă, asta nu ințeleg americanii. Turcia e mare putere, cumpără ce vrea și de unde vrea, face afaceri cu cine vrea.// In schimb d. Peiu nu spune nimic despre faptul că Turcia susține HTS (al-Qaida) care controlează Idlibul, HTS fiind listată ca organizație teroristă de SUA, de ONU etc.
catateo
rank 3
"americanii au fost alungati din Siria de pretentiile Ankarei" ?!?!
serios? din clipa in care americanii au anuntat ca se retrag din Siria toti bipezii posesori a mai mult de 1 neuron au inteles ca jandarmii mondiali le "fac loc" turcilor spre a initia conflictul atat de dorit dupa care vor reveni "oarecum nevoiti" dar veseli si artagosi, in virtutea amendamentului 5 al unei organizatii dubioase controlata de oculta mondiala.... bla-bla-blaul subiectiv al mass-media occidentale total aservita celor putini ce conduc lumea aflata sub cizma si respiratia urat mirositoare a "dihaniilor din piramida" nu mai prosteste ca "pe vremuri" ... acel premiu grotesc ( Coudenhove-Kalergi), presupusa rasplata a tradarii, ce s-a pripasit recent la Cotroceni ne inspaimanta si in acelasi timp ne constientizeaza ca am ajuns pe buza prapastiei ca neam, tacerea si lipsa de reactie a societatii civile si mai ales a bisericii ortodoxe ce in trecut si-a asumat pe fata opozitia si lupta fata de masonerie ne arata limpede ca fibra neamului romanesc e in "moarte clinica"! Ne mai poate resuscita ceva sau cineva?!
Terente
rank 4
Cum s-ar spune pe la noi:
"turcul plateste"...
Prin zona, mai avem destui care vor cu rusii, iar in Romania destui au neuronul inroșit.
online
rank 5
mai intai Efectul si abia dupaia Cauza.
tendinta e de a farimita disecind informatii, iar dupaia sa tragi o concluzie privind ansamblul.

uite..., io cred ca e invers.
globalizarea nu e cu faramitari, ci cu tendinte care implinesc o dinamica naturala, pentru ca, in mod natural, globalizarea, care e un proce natural, se desavarseste in unificare.

am ajuns la concluzia ca sint citeva state care chiar stiu cu ce se mamanca 'dinamica civilizatiilor', prin urmare aceasta e perspectiva pe care statele astea o folosesc.

in discursul de la Soci, de acum citiva ani, in opinia mea unic prin natura mesajelor pe care le-a purtat, se vorbea despre o Noua Lume. analiza discursului e extrem de complexa, dar...pastrez, pentru comentariul asta, esenta: cunoasterea despre Viitor.

astfel, importante sint Efectele pe care anumite actiuni le implinesc, or astea se prea poate sa fie prinse intr o dinamica invizibila..., pentru ca, nu-i asa, sintem, totusi, in mileniul al treilea.

ii priviti pe rusi si pe turci, vedeti un razboi, dar...oare vedeti si partea invizibila a dinamicii?!

rezumat: io cred ca e invers, adica
...Lumea Mare nu mai e cu cauza-efect,
deja s-a facut mare, cunoasterea despre Viitor exista, prin urmare a trecut pe efect-cauza.

mai simplu spus, orice dinamica pe care statele care cunosc 'dinamica civilizatiilor' o implinesc e de tip efect-cauza, cauza fiind intotdeauna de tip butterfly.

declar imposibila, din punct de vedere logic, o dinamica a Lumii Mari care sa fie lipsita de cunoastere despre 'dinamica civilizatiilor'.

rezumatul rezumatului:
nivelul la care civilizatia asta a ajuns permite o definire matematica a propriei ecuatii de miscare.

astfel, ecuatia de miscare a lumii mari e definita matematic, azi. influentele de tip butterfly, care pot fi inserate in aceasta ecuatie de miscare, pe post de catalizatori, pot fi definite cu erori masurabile.

in treacat fiind spus, un exemplu extrem de foarte clar despre exprimarea unui astfel de catalizator de tip butterfly este virusul-minune...( care, tot in treacat fie spus, povesteste despre cita cunoastere exista despre 'nodurile dinamice'ale Lumii Mari, ...adica multa rau, nenica )

cu toata consideratia pentru analiza de fata, care e complexa si extrem de foarte folsitoare, afirm ca, in acelasi timp e o analiza expirata chiar prin structura ei.
tot ce conteaza, in final, e influenta asupra Lumii Mari, pe care evenimentele de tipul 'razboiului ruso-turc' le proiecteaza.

ce-a fost mai intai?! efectele pe care 'razboiul ruso-turc' le proiecteaza in lumea mare?...sau insusi 'razboiul ruso-turc', ala in care turcii au ambitii personale?! :)

uite, io zic ca mai intai au fost efectele, iar felul in care ele si-au gasit ceva, prin garderoba, de imbracat, au fost...cauza.

deci mai intai efectul si dupaia cauza, iar asta doar pentru ca azi, in mileniul al treilea, exista...cunoastere despre Viitor.
online
rank 5
Civilizatia Nemuritoare. ...adica civilizatia asta.
o civilizatie,
oricare ar fi ea,
atunci cind tinde sa atinga desavarsirea, tinde, concomitent, si sa aiba cunoastere despre Viitor.

asa s-a intimplat cu toate civilizatiile de pina acum, asa se intimpla si cu asta de acum.

iar asta doar pentru ca Trecutul si Viitorul tind sa se suprapuna peste Prezent, in cazul civilizatiilor care tind sa atinga desavarsirea,
or civilizatia asta deja a insamantat samanta desavarsirii in...Pamant, prin urmare mai trebuie sa treaca doar ceva timp pina cind Desavarsirea, Desavarsirea rasarita din Pamant, se va face mare...

ea...a rasarit deja si o duce bine, vremurile ii sint prielnice sa creasca plenar...
priviti-o si voi, despre Desavarsire vorbesc, ca e disponibil privitul, ca trebuie doar sa priviti spre Quantum Computer SI Artificial Intelligence

suprapuneti, in minte, 'Quantum Computer SI Artificial Intelligence' peste 'ecuatia de miscare a Lumii Mari'

acuma...dupa ce le-ati suprapus pe astea, mai suprapuneti-le odata, peste 'dinamica Naturii', aia perpetua.

...ce obtineti?! nu cumva...o civilizatie nemuritoare?
pai...mai oameni buni, nu asta e visul omului, de cind e omul pe planeta asta?! ...Nemurirea?
Io zic ca Da!:)

si, cum orice dorinta se implineste, e Lege in Univers!, si...Nemurirea se va implini!:)

P.S. e vreo diferenta intre Nemurire si Vesnicie?
pai...e, adica...E!:)))
dacidava
rank 3
mda
Iar uita rumanii cine au fgost hOtomanii!Au fost , de jure si de facto, in perioada fanariota, puterea colioniiala care ne-a jefuit, exploatat, aproape anihilat. Sigur ca rusii au fost criminali, dar tot asa au fost si hOtomanii, dar noi am uitat.. Natiile mari nu uita, cele care se scriu cu diminutiv, da/.Si (si) de aiai unii sunt mari,iar altii, rahati mici.
iahim
rank 5
De ce nu?
Trebuie folosit si parul din cand in cand...
mosnicolae
rank
...cocoselul Macron.....
frumoasa comparatie sau perfecta descriere.

Pana la urma turcii si rusii se vor intelege dar Europa va suferii datorita acestor cocosei care incearca ideologia pro-re-gresista "eu pentru toti si toti numai pentru noi" pe spinarea europenilor.

Trezeste-te romane si Christos te va lumna!
inovator
rank
Turcia este in razboi cu Siria, dar nu primeste refugiatii sirieni!
Ar trebui sa inceteze razboiul si dupa aia sa ceara ajutor UE ca nu mai face fata invaziei de emigranti! Dictatorul Erdogan si-a pierdut busola(mintile)! Asta se intampla cand o tara este condusa de un dictator! Cred ca Ataturk se intoarce in mormant cand “vede" pe mana cui a ajuns Turcia!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor