Altercatie pe tema genocidului armean, la Adunarea Parlamentara NATO in Turcia

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 20:10
3768 citiri
Altercatie pe tema genocidului armean, la Adunarea Parlamentara NATO in Turcia

O violenta altercatie pe tema "genocidului armean" a avut loc vineri intre ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu si deputata franceza din cadrul Partidului prezidential La Republique en marche (LREM) Sonia Krimi in cursul unei reuniuni a Adunarii Parlamentare NATO in Turcia.

Acest "acrosaj" a avut loc la o zi dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Frantei a unui decret care introduce o comemorare anuala, la 24 aprilie, a "genocidului armean" din 1915.

Publicarea acestui decret a provocat o noua salva de critici, in Turcia, impotriva Frantei si presedintelui francez Emmanuel Macron, care a anuntat in februarie introducerea acestei zile de comemorare, spre marea nemultumire a Ankarei.

In deschiderea reuniunii Adunarii parlamentare NATO, vineri, la Antalya (sud), presedintele Parlamentului turc Mustafa Sentop, a atacat din nou Franta, acuzand-o de "manipularea istoriei" si imputandu-i responsabilitatea masacrelor comise in Algeria in perioada coloniala si in Rwanda.

Sonia Krimi a luat cuvantul si s-a declarat "socata" de criticile turce. Ea a declarat ca respinge versiunea Istoriei "scrise de invingatori", potrivit unor imagini de la reuniune transmise in direct.

Interventia sa a provocat o replica din partea sefului diplomatiei turce Mevlut Cavusoglu, care a atacat violent Franta si pe Macron.

"In termeni de genocid si istorie, Franta este ultima tara care sa poata sa dea lectii Turciei, pentru ca noi nu am uitat ceea ce s-a petrecut in Rwanda si in Algeria", a tunat el.

"Voi puteti sa continuati sa va uitati de sus, dar noi vom continua sa va punem la locul vostru in acest fel", a subliniat el.

In urma acestui "acrosaj", Sonia Krimi si delegatia franceza care participa la reuniune au parasit sala, in semn de protest.

"Cand arogantul @MevlutCavusoglu isi permite sa-ti dea lectii de aroganta si politete cu aroganta si fara politete!", a scris apoi pe Twitter deputata franceza, adaugand postarii sale hashtagurile #24avril (24 aprilie) si #genocidearmenien (genocid armean).

Armenii estimeaza ca un milion si jumatate de locuitori ai tarii au fost ucisi in mod sistematic de catre trupe ale Imperiului Otoman in timpul Primului Razboi Mondial.

Insa Ankara refuza utilizarea cuvantului "genocid" si evoca masacre reciproce, pe fondul razboiului civil si foametei care s-au soldat cu mii de morti in cele doua tabere.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...