Ambasadorul Turciei la Bucuresti, despre acuzatiile de tortura in inchisorile turce si relatia Erdogan-Putin

Joi, 28 Iulie 2016, ora 10:23
5012 citiri
Ambasadorul Turciei la Bucuresti, despre acuzatiile de tortura in inchisorile turce si relatia Erdogan-Putin
Foto: Captura video Digi24

Ambasadorul Turciei la Bucuresti, Koray Ertas, afirma ca in tara sa nu exista tortura sistematica, el respingand un recent raport al Amnesty International, care arata ca persoanele retinute dupa tentativa de lovitura de stat sunt batute, torturate sau violate in centrele de detentie.

"Am vazut raportul facut de Amnesty International si l-am respins in mod categoric. Ministrul de Justitie a facut imediat o declaratie si a spus ca este o acuzatie imorala, pentru ca nu discutam despre Turcia din 1980, cand din pacate tortura era sistematica in Turcia.

Dupa cum stiti, din 2000 am facut schimbari uriase si nu mai exista tortura sistematica in tara mea, lucru care a fost aprobat incontinuu de multe institutii internationale, inclusiv de Consiliul Europei. Deci respingem in mod categoric aceste acuzatii", a declarat ambasadorul intr-un interviu acordat Digi24, comentand acuzatiile facute de Amnesty International.

Organizatia a aratat intr-un raport publicat in urma cu cateva zile ca una dintre metodele de tortura folosite de fortele de ordine din Istanbul si Ankara presupune obligarea oamenilor sa stea in pozitii inconfortabile timp de 48 de ore. In plus, acestia nu primesc apa, mancare si pastile si sunt agresati verbal. Mai mult, Amnesty International arata ca detinutii sunt batuti, torturati si chiar violati.

Legat de recenta lovitura de stat esuata si epurarile care au urmat, diplomatul sustine ca "totul s-a facut conform legilor din Turcia. Liderii nostri din toate sectoarele fac declaratii clare ca Turcia respecta toate normele legale si toti termenii legali, precum si obligatiile internationale. Nu se face nimic ilegal in acest proces".

Ambasadorul a tinut insa sa critice felul in care in Romania se vorbeste despre puciul esuat si despre situatia de dupa acesta: "As vrea sa subliniez aici un alt lucru important: este trist intr-adevar sa vedem o parte dintre prietenii Turciei, in Romania, ca vorbesc despre aceasta lovitura de stat doar intr-o exprimare simpla si apoi vorbesc foarte mult despre ceea ce se intampla dupa lovitura de stat in Turcia.

Turcia abia a scapat de amenintarea uriasa la adresa democratiei si a ordinii sale constitutionale si avem nevoie de sustinerea prietenilor, aliatilor si partenerilor nostri. Iar daca aceasta lovitura de stat ar fi fost reusita, am fi vorbit despre o Turcie diferita, unde nu ar mai fi fost deloc democratie. Ce incercam acum sa facem este sa restabilim ordinea constitutionala conform normelor legale".

Referindu-se strict la epurari, inclusiv cele din mass-media, ambasadorul afirma ca acestea, dar si suspendarile din functie "sunt legate de gulenistii care si-au gasit loc in mod clandestin in institutiile de stat sau fac aceste asa-numite activitati jurnalistice care sustin aceasta lovitura de stat cumplita".

Turcia a afirmat, dupa puciul esuat, ca imamul Fethullah Gulen, care traieste in exil in SUA, este vinovat pentru tentativa de lovitura de stat, cerand extradarea sa.

In contextul in care miscarea condusa de Fethullah Gulen a fost numita recent organizatie terorista, ambasadorul a fost intrebat pe ce baze, iar replica sa a venit prompt: "Pentru ca marturiile recente ale tuturor acestor participanti la lovitura de stat arata clar ca au primit ordinele de la Gulen".

In plus, mai afirma diplomatul, "Fethullah Gulen a convins generalii importanti sa ia parte la lovitura de stat. Sunt mai multe dovezi concrete si natiunea turca, dupa deja la mai mult de o saptamana de la eveniment, urmareste socata ce se intampla cu toate aceste dovezi clare, ca lovitura de stat a fost condusa si comandata de Fethullah Gulen si sustinatorii lui".

Intrebat daca lovitura de stat esuata afecteaza razboiul Turciei cu Statul Islamic, Koray Ertas a raspuns acesta va merge inainte, chiar daca "acesti complotisti ai loviturii de stat au subminat puterea armatei turce".

Relatia cu Rusia, o revenire la normal

In ceea ce priveste relatiile tot mai stranse cu Rusia, oficialul a tinut sa precizeze ca "Relatiile noastre cu Rusia erau destul de puternice dupa cum stiti, pana la doborarea avionului rusesc in noiembrie anul trecut. Acest lucru nu este ceva surprinzator sau extraordinar, a fost deja o relatie bilaterala foarte puternica, pentru ca aveam deja conexiuni energetice si economice, deci ce se intampla acum este doar o revenire la normal".

Relatia cu NATO si SUA

Intrebat daca relatiile cu Rusia si Iran departeaza Turcia de NATO, ambasadorul a afirmat ca statutul de membru NATO este, pentru Turcia, "absolut necesar", fiind unul dintre "principalii piloni ai securitatii noastre nationale si a politicii noastre externe". "Acelasi lucru este valabil si pentru relatia noastra cu SUA", a punctat oficialul, mentionand ca "nu cred ca vor fi schimbari majore in politica externa a Turciei. Noi nu ne vedem unul impotriva celuilalt. Vom continua sa crestem si sa cimentam legaturile cu vecinii, dar vom continua si cu alegerile strategice in cazul aliatilor vestici si partenerilor europeni".

Ambasadorul turc a comentat si disensiunile aparute intre UE si Turcia, comentand afirmatiile presedintelui Erdogan, care a spus ca UE nu si-a respectat partea de intelegere legata de cele trei miliarde de euro, care reprezinta ajutorul pentru refugiati.

"Acordul recent intre UE si Turcia asupra migratiei a fost unul dintre succesele din ultimii ani. Pentru ca stiti, in ultimii ani am avut de infruntat multe provocari care ne-au amenintat pe toti, inclusiv Europa. Iar acesta a fost chiar un succes.

Au fost niste angajamente din parte UE si unul dintre ele a fost ajutorul pentru guvernul turc, ca sa sustina refugiatii si sa faca aceasta plata de trei miliarde, intr-o prima varianta. Dar sunt inca dificultati in ceea ce priveste aceasta plata.

Dupa cum stiti, banii nu se dau direct guvernului turc, acestia vor fi folositi doar pentru nevoile refugiatilor sirieni care sunt acum in Turcia. Dar sunt probleme legate de folosirea sau eliberarea acestor sume si acest lucru il transmitem noi de fapt partenerilor nostri europeni", a declarat ambasadorul turc in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#ambasador turc Romania puci esuat, #ambasador turc Romania tortura Turcia, #relatie Turcia UE, #relatie Turcia Rusia, #bani Turcia UE imigranti , #Turcia