Anularea rezultatului alegerilor de la Istanbul: Reactia Frantei, Germaniei si a SUA

Marti, 07 Mai 2019, ora 23:59
6161 citiri
Anularea rezultatului alegerilor de la Istanbul: Reactia Frantei, Germaniei si a SUA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Anularea victoriei Opozitiei in alegerile municipale de la istanbul este "de neinteles", a spus, marti, ministrul german de Externe Heiko Maas, relateaza AFP.

"Hotararea Inaltului Comitet Electoral de a declara invalid rezultatul alegerilor locale de la Istanbul si de a dispune un nou scrutin nu este transparenta si este de neinteles pentru noi", a reactionat, citat intr-un comunicat, seful diplomatiei germane, potrivit News.ro.

"Numai vointa alegatorilor turci poate si trebuie sa hotarasca cine va ocupa biroul primarului la istanbul", a subliniat Heiko Maas.

"Respectarea principiilor democratice de baza, in conditii electorale transparente, este din punctul nostru de vedere o prioritate absoluta", a insistat seful diplomatiei germane.

Si la Paris, Ministerul francez de Externe a apreciat ca aceasta anulare ridica intrebari.

"Este important ca aceasta decizie sa fie sustinuta, avand in vedere intrebarile pe care le ridica", a relevat un purtator de cuvant al ministerului, citat de News.ro.

"In noua campanie care se deschide, indemnam autoritatile turce sa aplice toate masurile necesare pentru a garanta respectarea principiilor democratice, pluralismului, echitatii si transparentei, mai ales asigurand prezenta unor observatori internationali", adauga el.

Pe de alta parte, administratia Donald Trump a cerut, marti, desfasurarea unui proces electoral "liber" si "transparent" in Turcia, dupa decizia controversata de anulare a victoriei opozitiei in scrutinul din Istanbul, relateaza site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

"Luam act de hotararea Inaltei Comisii Electorale din Turcia (YSK) si urmarim indeaproape situatia", a declarat pentru Agentia France-Presse un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

"Vrem un proces electoral liber, corect si transparent, respectat de toti participantii astfel incat vointa alegatorilor sa se regaseasca in rezultat. O democratie turca sanatoasa este in interesul Turciei si al partenerilor sai, inclusiv al SUA, si ajuta natiunea sa fie un aliat stabil, prosper si fiabil", a subliniat oficialul american.

Presedintele Recep Tayyip Erdogan si formatiunea sa conservatoare islamica Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AKP) pierdusera scrutinul desfasurat pe 31 martie in Istanbul.

Victoria Opozitiei a fost invalidata, luni, de catre Inaltul Comitet Electoral (YSK) turc, care a dispus sa se organizeze un nou scrutin la 23 iunie, o hotarare luata dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denuntat "nereguli" si a cerut anularea alegerilor.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat marti ca aceasta anulare este "cea mai buna decizie", in timp ce Opozitia a calificat decizia "un puci la urne".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#anulare alegeri Istanbul reactii , #Turcia