Atac sinucigas in Istanbul: Printre victimele atentatului nu se regasesc si cetateni romani

Sambata, 19 Martie 2016, ora 20:44
3290 citiri
Atac sinucigas in Istanbul: Printre victimele atentatului nu se regasesc si cetateni romani
Foto: Hepta.ro

Printre victimele atentatului din Istanbul, de sambata dimineata, nu se regasesc cetateni romani, conform datelor existente pana la acest moment, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe.

"Conform informatiilor obtinute prin intermediul Consulatului General al Romaniei la Istanbul si al Ambasadei Romaniei la Ankara de la autoritatile turce pana la acest moment, printre victimele incidentului nu se afla si cetateni romani.

Consulatul General al Romaniei la Istanbul impreuna cu misiunea diplomatica a Romaniei la Ankara pastreaza legatura cu autoritatile locale si cu toate spitalele la care sunt internati cetatenii raniti in atentat, inclusiv pe canalele institutionale ale atasatului de interne al misiunii", se arata in raspunsul MAE transmis News.ro.

Atac sinucigas in Istanbul, intr-o zona frecventata de turisti - cel putin 5 morti, zeci de raniti

Atac sinucigas cu zeci de victime. Marturiile unui roman in Istanbul: Am auzit explozia langa noi. Suntem zguduiti, dar bine

Ministerul informeaza ca toti cetatenii romani care s-au inregistrat prin aplicatia "Calatoreste in siguranta" sau prin alte mijloace de notificare au fost contactati si atentionati sa evite zonele aglomerate, in special zona Taksim. Au fost contactate si persoanele de cetatenie romana care locuiesc in zona in care a avut loc incidentul. Conform celor transmise de oficiul consular roman, toate persoanele contactate sunt in siguranta.

Ministerul Afacerilor Externe anunta si ca exista un avertisment de calatorie pentru Turcia, prin care se recomanda insistent cetatenilor romani evitarea anumitor zone din Istanbul, precum cea in care a avut loc incidentul, pe fondul situatiei de securitate precara cauzata de multiplele incidente de acest gen, care au avut loc in ultima perioada in zone turistice, atat din Istanbul cat si din Ankara.

Cinci persoane si-au pierdut viata, iar alte 36 au fost ranite, dintre care 7 sunt in stare critica, dupa ce un atacator sinucigas s-a detonat sambata in zona pietonalei comerciale Istiklal din apropiere de piata Taksim. Teroristul se afla in drum spre tinta atacului atunci cand bomba s-a detonat accidental in fata unui doner kebab.

Atac sinucigas in Istanbul: O postare pe Twitter a incins spriritele in Israel

Ministrul Sanatatii a confirmat ca 12 cetateni straini au fost raniti in deflagratie, dintre care sase evrei, un german, un islandez, un iranian, doi irlandezi si un cetatean din Dubai.

Un oficial turc din securitate a sustinut ca teroristul ar putea sa fie un militant PKK sau jihadist al Statului Islamic. Atacul ramane pana la aceasta ora nerevendicat.

Anterior, o alta sursa din securitatea turca a sustinut ca doveziile preliminare demostreaza implicarea in atacul sinucigas din Istanbul a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) sau a unei grupari afiliate.

Acesta a mentionat ca atacatorul a fost descurajat sa-si detoneze bomba intr-o zona aglomerata dupa ce a vazut mai multi ofiteri de politie. In schimb, atacatorul speriat s-a aruncat in aer in fata unui doner kebab, ucigand cinci persoane si ranind alte 36.

Deflagratia a avut loc pe bulevardul comercial Istiklal din Taksim, o pietonala aglomerata din centrul Istanbulului, unde se afla mai multe magazine de moda internationale si centre comerciale.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#atentat sinucigas Istanbul, #atac Turcia, #explozie Turcia , #Turcia