Atentat terorist la o nunta in Turcia: Creste bilantul victimelor - Cel putin 50 de morti si aproape 100 de raniti UPDATE

Duminica, 21 August 2016, ora 11:25
19653 citiri
Atentat terorist la o nunta in Turcia: Creste bilantul victimelor - Cel putin 50 de morti si aproape 100 de raniti UPDATE
Foto: Twitter/Mete Sohtaoglu

O explozie puternica s-a produs sambata seara, in orasul Gaziantep, din sudul Turciei, situat in apropierea granitei cu Siria. Zeci de persoane au murit si aproape 100 de oameni au fost raniti.

Presa locala relateaza ca un kamikaze s-a aruncat in aer langa o sala de nunti. Bilantul initial arata ca cel putin opt persoane au murit si alte 60 au fost ranite, relateaza BBC. Bilantul a crescut spre dimineata la 30 de morti si 94 de raniti.

UPDATE 11:10 - Numarul celor ucisi in atac a crescut la 50 de persoane, potrivit informatiilor de la biroul guvernatorului local.

"Un oribil atac terorist a facut numeroase victime", a anuntat guvernatorul Ali Yerlikaya vineri seara, imediat dupa explozie.

Mai multe ambulante si zeci de politisti au ajuns la locul exploziei. Ranitii, printre care se afla si copii, au fost transportati la spital. Presa locala relateaza ca e nevoie urgenta de sange si ii indeamna pe oameni sa mearga sa doneze.

"Multi kurzi si-au pierdut viata", a deplans partidul prokurd HDP, care a condamnat atacul.

Politia a tras focuri de arma

Mai multi oameni au venit la fata locului su steguri turce si au scandat "tara nu poate sa fie divizata!". Alte persoane au incercat sa le smulga steagurile, iar politia a tras focuri de arma in aer pentru a le dispersa.

Presedintele turc Recep Erdogan a indicat gruparea Statul Islamic ca "probabil" autor al atentatului.

"Vreau sa subliniez inca o data ca nu exista nicio diferenta intre tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, in care am pierdut 240 de cetateni, comisa de FETO (reteaua predicatorului auto-exilat Gulen, pe care guvernul o denumeste FETO - Organizatia Terorista Fethullah Gulen, potrivit siglei in limba turca - n.red.), intre PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizatie terorista de catre Turcia, SUA si UE - n.red.), care doar in ultima luna a ucis 70 de membri ai fortelor de securitate (...) si atentatul din Gaziantep, probabil comis de catre Statul Islamic", arata comunicatul sefului statului turc.

Reactia MAE roman

Ministerul Afacerilor Externe a transmis condoleante victimelor atacului de sambata din Turcia, de la Gaziantep, si condamna in termenii cei mai fermi astfel de atacuri, precizand ca Romania ramane angajata alaturi de Turcia pentru combaterea terorismului.

"Ministerul Afacerilor Externe condamna in termenii cei mai fermi atacul terorist care a avut loc in seaara zilei de 20 august 2016, in Gaziantep, Turcia, soldat cu

pierderi de vieti omenesti si numerosi raniti. Astfel de acte indreptate impotriva oamenilor nevinovati sunt incalificabile. MAE transmite condoleante familiilor victimelor acestui act de o violenta extrema si exprima intreaga solidaritate cu poporul turc", se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

Amintim ca sudul Turciei a fost tinta mai multor astfel de atentate sinucigase in ultima perioada. Atentatele au fost revendicate fie de kurzi, fie de jihadistii de la Statul Islamic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#atentat terorist nunta Turcia , #Turcia