Bloomberg: "Golaniadele" din Romania, lectie pentru protestele din Turcia

Luni, 17 Iunie 2013, ora 22:41
3090 citiri
Bloomberg: "Golaniadele" din Romania, lectie pentru protestele din Turcia
Foto: Arhiva

Demonstratia de forta din weekend a prim-ministrului turc Recep Erdogan, asupra protestatarilor din Istanbul, a subliniat paralele dintre recentele evenimente din Turcia si "golaniadele" din Romania, din anul 1990.

Paralela dintre cele doua proteste este facuta de Bloomberg.

Astfel, studentii care si-au mutat corturile in Piata Universitatii din Bucuresti, in anul 1990, au cerut Guvernului sa demisioneze. Protestatarii din Turcia, pe care politia i-a izgonit din Piata Taksim si Parcul Gezi, pe 15 iunie, nu au inceput in acelasi fel, insa de asemenea au cerut demisia lui Erdogan.

De asemenea, a existat o traiectorie similara a celor doua evenimente. Protagonistii din Romania au devenit tot mai inversunati, pe masura ce protestele au continuat. Presedintele Ion Iliescu a numit studentii "golani". In acelasi fel in care protestatarii turci au acceptat eticheta pusa de Erdogan de "jefuitori", studentii romani au acceptat-o pe cea de "golani", ca insigna de onoare.

"Golanii" cantau in fiecare noapte: "Mai bine haimana decat tradator/ Mai bine huligan decat dictator/ Mai bine golan decat activist/ Mai bine mort, decat comunist".

Bloomberg continua si noteaza ca presa straina a empatizat cu protestatarii din Piata Universitatii, ceea ce a determinat Guvernul sa faca acuzatii de conspiratie, despre cine ii intarata pe studenti si le organizeaza protestele. Erdogan si oficialii guvernamentali l-au depasit pe Iliescu, la acest capitol. Premierul turc a acuzat deja institutiile financiare internationale de complot in legatura cu protestele din Piata Taksim. Duminica, a venit randul presei internationale, care l-a acuzat de conducerea "operatiunilor" din Turcia.

Cum s-au terminat protestele din Romania: Iliescu a adus minerii

Protestele din Romania s-au incheiat brutal, cand Iliescu a adus cu autobuzele mii de mineri in Capitala, pentru a elibera piata. Minerii au atacat pana in zorii zilei, scurt si sangeros. Portestatarii au fost apoi bagati in dube si arestati, iar unii dintre ei au murit.

Erdogan nu va avea nevoie sa foloseasca minerii pentru a-si rezolva problema - are politia. Prim-ministrul turc ar putea face, insa, aceleasi greseli ca Iliescu. Imaginea minerilor brutalizand studentii a zguduit permanent imaginea lui Iliescu si a guvernului sau, in ochii lumii exterioare. Protestele din Piata Universitatii au ajutat si la maturizarea partidelor de opozitie ale Romaniei, sase ani mai tarziu Iliescu pierzand alegerile.

Erdogan este un politician mai capabil decat Iliescu, iar sistemul politic al Turciei este mai puternic decat era Romania in anul 1990. Cu toate acestea, premierul turc ar trebui sa se gandeasca la costurile zdrobirii oponentilor sai.

Eveniment Quarterly Report

Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Nicușor Dan anunță că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat duminică, 24 septembrie, că lucrările pentru reparaţia trotuarelor continuă. Administraţia Străzilor Bucureşti execută, în prezent, reparaţii...
#comparatie proteste Turcia golaniada, #mineriada 1990, #mineriada Piata Universitatii, #Recep Erdogan proteste Turcia , #Turcia