Ce face romanul cand se intelege turcul cu rusul?

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Marti, 09 August 2016, ora 10:25
24419 citiri

Ne place sau nu, in preajma noastra se produc schimbari majore, astfel incat trebuie sa urmarim cu atentie si cu ingrijorare actiunile politice ale statelor puternice din vecinatate.

De-a lungul istoriei, ne-am intersectat atat cu Imperiul Otoman, cat si cu Imperiul Tarist, transformat apoi in cel sovietic.

Amandoua si-au pus o amprenta puternica asupra societatii romanesti. Imperiul din miaza-noapte ne-a tinut in asuprire cateva secole si am platit tribut sfant, prin moartea crunta a Brancovenilor, decapitati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism.

De la rasarit am primit in ultimele doua secole doar amenintari. In 1812, au rupt Moldova in doua si ne-au luat Basarabia, transformand-o in gubernie ruseasca. Pana si astazi, Rusia tine captiva populatia romaneasca de la est de Prut.

Daca dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial ne-am pricopsit cu un regim criminal impus de Moscova, dupa prabusirea comunismului am ales calea cea mai sigura pentru a ne garanta securitatea si prosperitatea: intrarea in NATO si in Uniunea Europeana.

Astazi, o aliata - Turcia - traverseaza cea mai dura criza interna si da semne tot mai clare ca este dispusa sa abandoneze setul de valori care a ajutat-o sa devina o tara sigura, furnizoare de securitate in regiune, dar si un stat puternic din punct de vedere economic.

Saptamana aceasta, Erdogan a anuntat, folosind limbajul caracteristic liderilor comunisti din perioada sovietelor, ca va efectua o vizita in Federatia Rusa, la prietenul sau Vladimir Putin. Acestia nu se vor intalni la Moscova, ci acasa la Putin, in Sankt-Petersburg. Vor discuta teme ce tin de actiunea militara, dar si probleme consistente de pe agenda politica si economica.

In aceste conditii, cand la frontierele noastre, doi vecini importanti incep sa aiba tot mai multe interese comune, noi ce facem? In loc sa tratam cu seriozitate toate riscurile pentru Romania si sa participam activ la elaborarea strategiilor de securitate ce privesc regiunea noastra, politica externa romaneasca este in concediu.

Ba mai mult, ne anunta printr-un comunicat de presa ca a mai trimis niste fosti colaboratori ai regimului comunist sa ne reprezinte tara in strainatate, in calitate de ambasadori.

Cand turcul si rusul se inteleg bine, romanul ia pozitia celui surprins si face ce stie el mai bine: cauta vinovatul. Pacat ca suntem tot mai izolati si nici macar nu vrem sa intelegem aceasta realitate dura si nemiloasa.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Romania Erdogan Rusia, #Erdogan vizita Rusia Putin , #Turcia
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Cand turcul se intelege cu rusul,
Poza patrula
patrula
rank 5
cre si eu ca Putin i-a devenit prieten, dupa ce i-a soptit la ureche