Cine este presupusul creier al atentatului din Istanbul: Refugiat in Austria si retinut in Bulgaria

Vineri, 01 Iulie 2016, ora 19:14
9147 citiri
Cine este presupusul creier al atentatului din Istanbul: Refugiat in Austria si retinut in Bulgaria
Foto: Arhiva Hepta.ro

La trei zile dupa triplul atentat sinucigas de pe aeroportul Ataturk din Istanbul, ramas inca nerevendicat, si dupa arestarea a 11 cetateni straini suspectati ca fac parte dintr-o celula a Statului Islamic, atentia se indreapta spre cel presupus a fi organizatorul masacrului, identificat de presa turca in persoana unui cecen, Ahmed Ciataiev.

Conform unui oficial turc, atentatorii de pe aeroport proveneau din Rusia, Uzbekistan si Kargazstan, insa autoritatile de la Ankara nu au oferit alte detalii despre acestia, precizand ca legistii incearca identificarea lor, noteaza vineri Reuters.

Potrivit cotidianului Yeni Safak, proguvernamental, organizatorul atentatului este suspectat a fi un barbat de origine cecena, Ahmed Ciataiev, identificat pe o lista de sanctiuni a ONU drept un lider al Statului Islamic, responsabil cu antrenarea militanti rusofoni.

Cotidianul Hurriyet scrie ca Ahmed Ciataiev este seful ISIL din Istanbul si ca ar fi mai fi organizat atacurile din zonele Taksim (martie) si Sultanahmet (ianuarie), in centrul metropolei turce.

El a fost arestat in Bulgaria acum 5 ani, in baza unei cereri de extradare din partea autoritatilor ruse, dar eliberat pentru ca detinea statut de refugiat in Austria, a declarat un judecator bulgar, potrivit Reuters. Un an mai tarziu, cecenul a fost ranit si capturat in Georgia, dar pus din nou in libertate.

Publicatia Yeni Safak a scris ca atacatorul rus era originar din Daghestan, republica rusa din Caucazul de Nord invecinata cu Cecenia, unde Moscova a purtat doua razboaie impotriva militantilor separatisti islamisti dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, in 1991.

In 2012, oficiali georgieni au declarat ca Ahmed Ciataiev fusese ranit intr-o operatiune a fortelor speciale impotriva unui grup neidentificat in regiunea Lopota, in apropierea granitei cu Daghestan. Se crede ca grupul era format din insurgenti islamisti care luptau impotriva trupelor ruse in Caucazul de Nord.

Ciataiev, caruia i s-a amputat laba unui picior in urma ranilor suferite, a fost arestat pentru posesie de armament. Cecenul a negat acuzatiile, sustinand ca fusese trimis in calitate de negociator la cererea oficialilor georgieni.

El a fost eliberat ulterior din ordinul unui tribunal georgian in acelasi an si i s-au retras toate acuzatiile in ianuarie 2013.

La Viena, purtatorul de cuvant al Ministerul austriac de Interne, Karl-Heinz Grundboeck, a declarat pentru agentia APA ca serviciile de securitate nu au confirmat informatia potrivit careia Ahmed Ciataiev, un cecen sosit ca refugiat in Austria in 2003, a fost implicat in atentatul de pe aeroportul din Istanbul.

El a calificat drept "speculatii" informatiile din presa conform carora Bulgaria nu l-a extradat pe Ciataiev in Rusia pentru ca cecenul primsie azil politic in Austria, mai noteaza BTA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#organizator atentat Istanbul, #organizator atentat Istanbul Austria, #organizator atentat Istanbul Bulgaria , #Turcia