Continua epurarile in Turcia: Spitale si scoli desfiintate, un guvernator a fost arestat

Sambata, 23 Iulie 2016, ora 14:43
11086 citiri
Continua epurarile in Turcia: Spitale si scoli desfiintate, un guvernator a fost arestat
Foto: Pixabay

Noi masuri au fost luate dupa puciul esuat din Turcia. Astfel, arestul preventiv poate dura pana la 30 de zile in cazul persoanelor suspectate de implicare, iar mii de organizatii si institutii, inslusiv spitale sau scoli, au fost inchise, se arata intr-un decret publicat sambata de Jurnalul oficial.

Decretul dizolva mii de structuri sau institutii, in principal institutii de invatamant suspectate de legaturi cu predicatorul in exil Fethullah Gulen, acuzat ca se afla in spatele puciului esuat, relateaza AFP.

Intre organizatiile inchise prin decret se afla 1.043 de institutii scolare private, 1.229 de asociatii si fundatii, 19 sindicate, federatii si confederatii sindicale si 35 de institutii de sanatate, arata agentia Anadolu.

Potrivit decretului, "s-a stabilit ca ele apartin sau au legaturi cu organizatia terorista" Hizmet, a lui Fethullah Gulen, "care s-a dovedit ca e o amenintare la adresa securitatii nationale".

De aemenea, decretul prevede destituirea tuturor functionarilor "dupa ce se va stabili ca sunt membri sau au legaturi cu organizatii teroriste sau organizatiii, structuri sau grupuri care s-a decis ca actioneaza imporiva securitatii nationale".

Acesti agenti ai statului "nu vor mai putea sa fie angajati in functia publica, nu vor mai putea avea legaturi cu ea in mod direct sau indirect", se arata in decret.

"Durata arestului preventiv nu va putea depasi 30 de zile de la momentul arestarii suspectului", se arata in decret. Durata legala este, in mod normal, de patru zile.

Ministrul Justitiei, Bekir Bozdag, a evocat vineri o extindere la "sapte-opt zile", eventual mai mult, in cadrul starii de urgenta care a intrat in vigoare de joi.

Organizatii din domeniul drepturilor omului, inclusiv Amnesty International, au avertizat Turcia cu privire la o extindere a perioadei arestului preventiv.

Ankara il acuza pe Gulen, exilat in SUA din 1999, ca se afla in spatele tentativei de lovitura de stat. Predicatorul este influent in sistemul de invatamant turc si in sistemele judiciare.

Potrivit autoritatilor, 10.410 persoane au fost retinute pana in prezent, in principal militari, dar si politisti, judecatori, procurori si functionari civili.

In total 4.060 dintre aceste persoane au fost inculpate si plasate in arest, potrivit agentiei guvernamentale Anadolu.

Printre ultimele persoane retinute se afla guvernatorul provinciei Sinop (la Marea Neagra) Yasemin Ozata Cetinkaya - singurul guvernator retinut pana in prezent.

Cel putin 295 de membri ai garzii prezidentiale a lui Erdogan - mai mult de 10% din intregul dispozitiv - au fost arestati pentru presupuse legaturi cu puciul esuat.

Guvernul a anuntat ca in tentativa de lovitura de stat au fost ucisi 24 de pucisti si 246 de cetateni si membri ai fortelor de securitate care s-au opus rasturnarii militare a regimului.

Cancelariile occidentale si-au exprimat ingrijorarea fata de amploarea epurarilor din Turcia.

Ankara intentioneaza sa obtina extradarea lui Fethullah Gulen. SUA au respins orice implicare in puciul esuat.

Ministrul turc al Justitiei ar putea sa efectueze in curand o vizita in SUA, in cadrul examinarii cererii de extradare a imamului.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#scoli spitale inchise Turcia, #dizolvare institutii Turcia puci, #prelungure arest preventiv Turcia, #masuri Turcia dupa lovitura stat , #Turcia