Dan Dungaciu: Cand s-a aliat cu kurzii, America a pus o bomba, care ticaie, in interiorul NATO

Joi, 17 Octombrie 2019, ora 09:28
23152 citiri
Dan Dungaciu: Cand s-a aliat cu kurzii, America a pus o bomba, care ticaie, in interiorul NATO

America lui Donald Trump este o alta America, o alta lume, fata de cea a predecesorilor sai, iar doctrina Trump constituie, poate, zorii unei noi ordini mondiale, in care ideea de mesianism american devine desueta, este de parere sociologul Dan Dungaciu.

Invitat de Ziare.com sa decripteze ofensiva Turciei in Siria, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), explica de ce a ales Donald Trump cauza turcilor, aliati strategici, in detrimentul cauzei kurzilor si prezinta provocarile cu care se confrunta acum Europa, dar si Rusia, aratand cine castiga si cine pierde in urma demersului agresiv al presedintelui turc Recep Erdogan in Siria.

"America lui Trump e o alta America"

"Confuzia din mass-media provine din faptul ca nu dorim sa intelegem ca ceea ce se intampla in timpul administratiei Trump este altceva decat s-a intamplat in timpul administratiei Obama sau s-ar fi putut intampla in timpul unei administratii Hillary Clinton", explica Dan Dungaciu, prezentand un tablou din care reiese ca Statele Unite au renuntat la "mesianismul" binecunoscut.

"Premisa de la care trebuie sa plecam este ca (vrem-nu vrem, ne place-nu ne place) Trump nu este Obama si nici vreun alt presedinte din cati au existat inainte in SUA. Pana in prezent, presedintii americani, unii explicit si altii implicit, au plecat de la ipoteza ca America are o misiune in lume, ca ea face lumea mai buna prin democratizare si prin transformarea lumii intr-o economie de piata unica, in care orice stat care devine economie liberala si o democratie devine un stat mai predictibil, mai pacifist si care va contribui la securitatea si securizarea lumii intregi, inclusiv a Americii.

Mesianismul american, amestecat cu pragmatismul, dadea ecuatia doctrinei americane, indiferent cum se numea presedintele. Asa se gandea atunci. Pentru asta americanii s-au dus peste tot in lume sa rezolve si sa puna ordine: in Orientul Mijlociu, in Afganistanul care trebuia reparat si construit ca stat, asa s-a intamplat cu Irakul in 2003, asa s-a intamplat cu Primavara Araba.

Ei bine, Donald Trump nu gandeste asa. El crede ca nu se pot schimba nici obiceiurile si nici modurile de viata ale celorlalti, ca nu merita sa faci asta, ca America nu are bani sa faca asta si deci el nu are de gand sa faca asa ceva. Pe cale de consecinta, America nu va intra intr-o confruntare mare cu Turcia pentru destinul kurzilor.

Pentru ca in momentul in care America, pe vremea lui Obama, s-a aliat cu kurzii, America a pus o bomba, care ticaie, in interiorul NATO.

Noi spunem acum ca America are un aliat kurd pe care trebuie sa il protejeze. Este incorect. America in acea zona are doi aliati: unul este Turcia, care este aliatul natural, din NATO, si al doilea este aliatul kurd, un aliat de conjunctura, care s-a dus cu americanii nu pentru ca ii iubea netarmurit, ci pentru ca spera ca in finalul confruntarii cu ISIS sa fie mai norocoasa cauza kurda decat a fost pana acum in istorie si ca, pentru prima data, in mod viabil, sa se puna pe masa o agenda de constituire a unui stat kurd. Asta a fost interesul kurzilor in lupta cu ISIS.

Si sa nu uitam nici ca pe lista americanilor, partidul PKK, al muncitorilor din Kurdistan, e considerat organizatie terorista, pentru ca lupta impotriva Turciei, care este aliat NATO si aliat strategic al SUA. La fel, sa nu uitam nici ca in nordul Siriei exista omologul PKK, partidul asa numit pentru Apararea Poporului, care vrea si el sa faca o unitate kurda autonoma.

Pentru Turcia, intram in zona geopoliticii existentiale. Pentru Turcia, cauza kurda inseamna pierderea potentiala de teritorii: 20% din populatia Turciei este kurda. Prin urmare, aici nu se negociaza. Este asa cum se uita rusii la Ucraina - din perspectiva unei geopolitici existentiale: nu se poate concepe ca Ucraina sa fie in NATO si in UE pentru ca, din perspectiva lor (gandire strict militara si strategica), nu se poate concepe ca NATO sa fie la cateva sute de kilometri de Moscova. (...)

Trump spune: 'Care este ideea, care e scopul, ca sa fac eu o confruntare cu Turcia (o chestie foarte complicata, foarte costisitoare) pentru kurzi?'. Asta este gandirea pe care Trump o proiecteaza in acest moment si care e atat de simpla incat ne vine greu s-o digeram sau sa o acceptam ca fiind cea reala. Dar pentru el, lucrurile sunt foarte clare: 'Trebuie sa decid, sa aleg intre turci si kurzi. Indiferent cum aleg, apar probleme, dar cele mai mici probleme sunt daca aleg cauza turca.

De ce sa ma lupt cu un partener NATO, in relatie cu care baza Incirlik este fundamentala, strategica pentru americani, cand as putea sa evit asta, desigur cu riscul unei abandonari a populatiei kurde?'.

Este o alta America si, daca vreti, o alta lume. Pentru ca doctrina Trump, chiar daca nu e foarte bine inchegata, constituie poate zorii unei noi ordini mondiale in care nici America nu mai gandeste si nu se mai misca la fel, iar ideea de mesianism si ideea ca avem o solutie care functioneaza pentru toti devin desuete, neutilizabile.

Asta va insemna noua ordine mondiala, cu actori importanti - China, Rusia si ea pe acolo. Daca gandim in termenii vechi, Orientul Mijlociu devine necomprehensibil. Daca gandim in termenii noi, ne intrebam: ce mare interes are America in Orientul Mijlociu? Aproape niciun interes fundamental", afirma Dan Dungaciu.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com