Doliu national dupa explozia din Turcia. Cel putin 200 de morti (Video)

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 08:15
2763 citiri
Doliu national dupa explozia din Turcia. Cel putin 200 de morti (Video)

Cel putin 201 persoane au murit si alte cateva sute au ramas blocate in subteran in urma unei explozii produse intr-o mina de carbune din vestul Turciei, a anuntat miercuri ministrul turc al Energiei. Guvernul a decretat 3 zile de doliu national.

In total, in mina din provincia Manisa (vest) se aflau 787 angajati in momentul exploziei, produse marti seara, iar cateva sute dintre ei sunt in continuare blocati in subteran, a anuntat ministrul Taner Yildiz, precizand ca 80 de mineri sunt raniti, dintre care patru grav, relateaza AFP.

Anterior, primarul orasului Manisa, Cengiz Ergun, anunta pentru postul de televiziune CNN Turk un bilant de 157 de morti si 75 de raniti.

Tragedie in Turcia: Explozie in mina, sute de oameni prinsi in subteran

La randul sau, in cursul serii de marti, Directia pentru Situatii de Urgenta (AFAD) anunta un bilant provizoriu de 17 morti, 11 raniti si peste 200 de mineri blocati in mina Soma, la aproximativ 500 de kilometri de Istanbul, in provincia Manisa, iar presa locala preciza ca 580 de persoane se aflau in mina in momentul producerii exploziei.

Intr-un comunicat, compania miniera Soma Komur a apreciat ca deflagratia este "un accident tragic". "Din pacate, unii dintre angajatii nostri si-au pierdut viata in acest accident", se arata in comunicatul companiei. "Accidentul a avut loc, in pofida luarii tuturor masurilor de securitate si efectuarii inspectiilor. Am reusit sa intervenim rapid", a dat asigurari compania.

Ministerul Muncii si Sigurantei Sociale a anuntat ca mina a fost inspectata ultima data la 17 martie si ca aplica normele aflate in vigoare.

"Nu exista nicio securitate in aceasta mina. Sindicatele sunt marionete si se gandesc doar la bani", a afirmat, in schimb, minerul Oktay Berrin.

Serviciile premierului Recep Tayyip Erdogan au anuntat ca "urmaresc cu atentie evolutiile".

Exploziile in mine sunt frecvente in Turcia, in special in cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc in 1992, cand 263 de mineri au fost ucisi in urma unei explozii de gaze intr-o mina din Zonguldak.

Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#explozie mina turcia, #morti victime mina Turcia, #mineri murit explozie Turcia , #Turcia