Drumul spinos al democratiei in Turcia

Sambata, 05 Martie 2011, ora 11:29
2298 citiri
Drumul spinos al democratiei in Turcia
Foto: Cairo Daily News /AP

Drumul spre o democratie autentica este ca mersul pe sarma. Exista o granita foarte fina intre libertate, propaganda si teroare. Conducatorilor le revine uriasa responsabilitate de a garanta libertatile democratice, care nu pot exista fara respectarea drepturilor omului.

In ultimele zile, analistii occidentali au dat Turcia drept exemplu de multiculturalitate si democratie, insistand asupra faptului ca se pot face pasi importanti spre acestea, intr-o tara islamica. Dar cat este propaganda si cat adevar in aceste afirmatii? Detine Turcia adevarata putere a exemplului?

Poporul egiptean a sarbatorit frenetic neasteptata demisie a premierului Ahmed Shafiq, la trei saptamani dupa revoltele care l-au inlaturat pe Mubarak. Presedintele Turciei, Addullah Gul, declara jurnalistilor aflati in avionul prezidential ca "procesul de tranzitie este cea mai buna cale pentru a nu insela asteptarile poporului", subliniind ca "acest proces nu trebuie sa dureze prea mult", informeaza Cairo Daily News.

Dar in timp ce presedintele Turciei declara: "Am sosit in Egipt pentru a impartasi sincer experienta si sperantele noastre in aceste momente critice", comisarul european Stefan Fuele isi exprima ingrijorarea pentru intemnitarea recenta a jurnalistilor, in Turcia.

"Comisia Europeana este ingrijorata de actiunile intreprinse in ultimul timp de catre politia turca impotriva jurnalistilor", a declarat Fuele, joi, citat de agentia Reuters.

Multi reporteri sunt investigati in Turcia pentru exercitarea meseriei, pentru relatarile despre asa-numite comploturi impotriva Guvernului.

Vizita presedintelui Turciei in Egipt are ca scop demonstrarea solidaritatii cu poporul atat de greu incercat in ultima vreme si prevede convorbiri cu militantul reformei Mohamed ElBardei si cu secretarul general al Ligii Arabe, generalul Amr Moussa.

In conditiile in care in Egipt inca mai predomina personalitati ale vechiului regim, protestatarii doresc dizolvarea Partidului National Democrat al lui Mubarak si a Agentiei pentru Securitatea Statului, care si-a atras ura imensa a poporului.

Ei mai cer si aducerea in justitie a oficialilor securitatii, care sunt raspunzatori pentru uciderea demonstrantilor, precum si eliberarea detinutilor politici.

Presedintele Turciei a declarat ca doreste ca Egiptul sa iasa mai puternic din aceste incercari grele.

Dar ce se intampla dincolo de aceasta pozitie oficiala si care este realitatea in Turcia? Doi jurnalisti au fost condamnati la mai mult de sapte ani de inchisoare, pentru ca isi faceau meseria, relatand faptele de la fata locului, din timpul unei demonstratii interzise de Guvern.

Este adevarat ca jurnalistii erau cetateni turci de origine kurda si ca demonstratia era in favoarea liderului Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan.

Dar jurnalistii Vedat Yilidiz si Lokman Dayan au fost condamnati pe 24 februarie pentru simplul fapt ca relatau ceea ce se intampla la fata locului, deci isi faceau pur si simplu meseria. Ei au fost acuzati pe nedrept ca fiind membri unei organizatii ilegale, informeaza IFEX.

Avocatul apararii a anuntat ca vor face recurs. Yildiz acuza contuzii serioase dupa confruntarea cu autoritatile politienesti, care pur si simplu l-au atacat si a depus o plangere impotriva politiei.

Potrivit Reporters without Borders, Turcia se foloseste inca o data in mod abuziv de legea impotriva terorismului, drept pretext pentru a pune calus mass-media.

Iata cat de anevoios poate fi drumul catre o democratie autentica. Dupa cum ar spune un sfatos taran roman, de multe ori lupul se trezeste pus paznic la stana. Echilibristica democratiei tine de experienta istorica si de practica. Ea se invata din mers si este in permanenta perfectibila, chiar si in tarile considerate civilizate si progresiste.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#international Egipt Turcia, #jurnalisti condamnati Turcia, #reporteri fara frontiere , #Turcia