Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Erdogan propune Statelor Unite un schimb pentru Gulen

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 23:15
7797 citiri
Erdogan propune Statelor Unite un schimb pentru Gulen
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele turc Recep Erdogan le-a transmis joi Statelor Unite ca este pregatit sa faca un schimb intre Fethullah Gulen, un predicator instalat in Pennsylvania caruia ii imputa puciul esuat din iulie 2016, si pastorul american incarcerat in Turcia.

"Ei (americanii) ne spun 'dati-ne pastorul'. Dar si voi aveti un religios (pe Gulen). Predati-ni-l si noi il vom judeca (pe pastor) si vi-l vom da", a declarat Erdogan intr-un discurs televizat.

Pastorul la care se refera Erdogan este Andrew Brunson.

El este incarcerat in Turcia din octombrie 2016, din cauza unor presupuse legaturi cu reteaua Fethullah Gulen, considerata "terorista" de catre Ankara.

Relatiile intre Turcia si Statele Unite, totusi aliate in cadrul NATO, s-au degradat clar dupa tentativa de lovitura de stat, tocmai din cauza indemnurilor repetate ale Ankarei la extradarea lui Gulen, care au ramas pana in prezent fara raspuns.

"Acesta este la noi si este pe cale sa fie judecat. Insa cel care este la voi, nu! El traieste intr-o vila in Pennsylvania!", a lansat seful statului turc joi.

"Este mai simplu pentru voi (Statele Unite) sa ni-l predati, o puteti face pe loc", a adaugat Erdogan.

Un decret-lege publicat in august in Turcia ii confera presedintelui puterea sa autorizeze extradarea unor straini in schimbul unor turci detinuti sau condamnati in strainatate, in cazul in care o asemenea masura este "necesara securitatii nationale sau in interesul tarii".

Secretarul de Stat american Rex Tillerson s-a intalnit la sfarsitul lui martie, la Ankara, cu Norine Brunson, sotia pastorului, care a fost si ea retinuta initial, dupa care a fost eliberata. Tillerson a declarat luna trecuta ca Brunson a fost "incarcerat in mod gresit".

Cuplul Brunson, instalat in Turcia de aproximativ 20 de ani, gestiona o biserica protestanta la Izmir.

Departamentul de Stat si-a actualizat joi recomandarile pe care le face americanilor ce doresc sa calatoreasca in Turcia, in care ii sfatuieste pe "cetatenii americani sa reflecteze atent" inainte sa plece in voiaj in Turcia.

In afara de atentatele care au avut loc in Turcia in ultimii ani, avertismentul mentioneaza arestari ale unor cetateni americani de catre autoritatile turce, dar si expulzari sau interdictii de iesire de pe teritoriul turc.

In document se precizeaza ca "cea mai mare parte a celor care au fost impiedicati sa paraseasca Turcia au de asemenea nationalitatea turca".

"Intarzierile sau refuzurile accesului consular la cetateni americani detinuti sau retinuti de fortele de ordine au devenit mai frecvente", continua Departamentul de Stat, adaugand ca autoritatile americane in Turcia "nu au acces la cetateni americani care au si nationalitate turca".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Erdogan schimb Gulen Brunson, #Erdogan extradare Gulen, #Gulen extradare SUA , #Turcia
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pritenuia Trump - Erdogan pare sa fie una de scurta durata :)))