Erdogan spune ca victoria la referendum va fi o lectie pentru Europa. Opozitia turca si-a anulat mitingurile, de teama violentelor

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 19:30
12236 citiri
Erdogan spune ca victoria la referendum va fi o lectie pentru Europa. Opozitia turca si-a anulat mitingurile, de teama violentelor

Cel mai mare partid de opozitie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), si-a anulat toate activitatile in aer liber prevazute pentru sambata pentru a nu lasa loc "provocarilor" in ultima zi de campanie pentru referendumul constitutional care se va desfasura duminica.

Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, le-a cerut intr-o scrisoare cadrelor si voluntarilor partidului, foarte activ in campania pentru "nu" si tinta a numeroaselor atacuri verbale ale guvernului, sa nu participe la marsuri publice sau activitati similare.

Citeste si Referendumul din Turcia poate marca sfarsitul republicii lui Ataturk si renasterea Imperiului Otoman

Dupa cum a explicat pentru EFE vicepresedintele CHP, Seyit Torun, decizia a fost luata de teama ca in ultima zi de campanie s-ar putea produce "provocari care sa afecteze campania pentru 'nu' care pana in prezent a inregistrat un foarte mare succes".

Vicepresedintele CHP a declarat ca guvernul turc difuzeaza doar sondaje care il avantajeaza si care prezic victoria celor care doresc modificarea Constitutiei prin care presedintele Recep Tayyip Erdogan doreste sa-si sporeasca prerogativele, dar ca, potrivit sondajelor facute la cererea CHP, tabara lui "nu" va avea castig de cauza cu 53% din voturile exprimate.

Vezi si Erdogan va obtine o victorie la limita la referendumul de duminica - sondaje

In scrisoare, Kilicdaroglu le cere totodata cadrelor si voluntarilor partidului sa-si pastreze calmul dupa victoria lui "nu", exprimandu-si convingerea ca o astfel de victorie va avea loc si, mai ales, sa nu sarbatoreasca victoria in fata sediilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, de guvernamant), deoarece daca reforma constitutionala va fi respinsa "castigul nu va fi doar al unui singur partid, ci al intregii Turcii".

Erdogan: O victorie la referendum va fi o "lectie" pentru tarile europene

Pe de alta parte, presedintele Recep Tayyip Erdogan, care a participat, sambata, la ultimul miting de campanie, a spus ca victoria celor care sunt in favoarea modificarii Constitutiei la referendumul de duminica va servi drept lectie pentru unele tari europene.

"Duminica aceasta este ziua in care poporul nostru va da o lectie acelor tari europene care au fost implicate in tot soiul de ilegalitati pentru a ne descuraja in ultimele doua luni", a declarat Erdogan, intr-o aparenta aluzie la tarile care au blocat organizarea de mitinguri de catre ministri turci care faceau campanie in favoarea reformei constitutionale care, daca va fi aprobata prin referendum, ii va conferi presedintelui Erdogan prerogative sporite.

"Maine (duminica - n.red.) este ziua in care le vom da un raspuns... Vom raspunde si Germaniei, la fel si Austriei, Belgiei si Elvetiei, dar si Suediei", a insistat Erdogan, acuzand tarile europene ca cenzureaza Turcia.

Campania electorala se incheie sambata, iar primele sectii de vot se vor deschide duminica la ora locala 07:00 (04:00 GMT). Pentru a garanta securitatea zilei electorale, autoritatile vor desfasura 380.000 de politisti si jandarmi in intreaga tara.

Citeste si:
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Greva de la STB agită apele în PSD. Firea l-a forțat pe liderul de sindicat să demisioneze SURSE
Liderul PSD Marcel Ciolacu i-a reproșat Gabrielei Firea că greva de la STB București va afecta imaginea partidului, în condițiile în care liderul de sindicat care a oprit autobuzele în...
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...