Erdogan, un dictator in capcana

Joi, 21 Iulie 2016, ora 19:49
13624 citiri
Erdogan, un dictator in capcana

Loviturile de stat nu pot instaura democratia, asa cum sustineau militarii care au incercat sa rastoarne regimul Erdogan din Turcia.

O lovitura de stat intrerupe libertatea unei natiuni, oricare ar fi motivatia ei. Una esuata are acelasi efect ca si una reusita - democratia dispare.

Asistam in aceste zile la prabusirea Turciei ca stat democratic. Presedintele supravietuitor se simte amenintat din toate partile si singura lui metoda de aparare e sa instaureze teroarea. Pentru asta se declara un sustinator al reintroducerii pedepsei cu moartea, masura la care Turcia a renuntat in 2004.

Toti romanii care au vizitat aceasta tara, toti cei care au facut afaceri la Istanbul, cei care in primii ani de dupa caderea regimului Ceausescu au castigat bani cu "marfa de la turci", acestia trebuie sa stie ca tara de care sunt atat de legati se va schimba dramatic.

Si asta se va intampla din cauza fricii presedintelui Recep Erdogan care de vineri a inteles ca pentru el nu mai e cale de intoarcere.

Va fi un nou lider politic care-si va duce poporul pe marginea prapastiei, il va impinge in razboi si in saracie? Aceeasi poveste fara sfarsit si asta doar din cauza unei neostoite sete de putere. Sau nu?

Parerea mea e ca Recep Erdogan nu crede in democratie. Uraste sa fie criticat, contestat si nu vrea sa piarda. Nu are niciun fel de nuante, iar constructia politica altoita pe religia musulmana care provoaca panica astazi in Europa i-a oferit victoria in alegeri, dar si calea catre o noua prabusire a fostului imperiu.

Cum va face Erdogan fata presiunii atentatelor sinucigase venite si dinspre kurzi si dinspre ISIL, asta dupa ce si-a decimat armata si justitia, institutii seculare, modernizate, dar care nu au vrut sa i se supuna?

Recep Erdogan este se pare un presedinte corupt. A fost acuzat de nenumarate ori ca profita de pozitia sa de sef al guvernului si, din 2014, de cea de sef al statului. Uraste sistemul de justitie probabil pentru ca acolo se afla vocile si dovezile coruptiei regimului sau. Erdogan uraste presa, ca dovada a arestat jurnalisti si a inchis ziare si posturi de televiziune.

Recep Erdogan e popular astazi pentru ca a rezistat unei lovituri de stat, dar aceasta popularitate o va folosi pentru a-si anihila dusmanii. Turcia nu va mai fi la fel. Personal nu cred ca mai are vreo sansa sa intre in Uniunea Europeana si nici nu cred ca va mai fi o putere militara la Marea Neagra si Marea Mediterana, ci va fi obligata sa faca mari compromisuri pentru a-si pastra granitele teritoriale.

Recep Erdogan s-a grabit sa-i acuze pe americani ca sunt in spatele loviturii de stat pentru ca-l gazduiesc pe Fethullah Gullen, un cleric care contesta autoritatea presedintelui. Dar poate supravietui Turcia in afara NATO?

Vom asista la o noua apropiere a lui Erdogan de Vladimir Putin? Se va razbuna dictatorul rus pe cel turc pentru confruntarea din Siria sau vor incerca sa se apropie din nou?

Dar pe ce s-ar putea fundamenta o astfel de apropiere din moment ce ambele state au interese atat de divergente? Rusia nu-si poate creste influenta in Marea Neagra si in Orientul Apropiat decat prin anihilarea Turciei.

Sunt prea multe intrebari fara raspuns in acest moment pentru a se putea spune ca Recep Erdogan se afla intr-o pozitie solida. Dimpotriva, textura puterii lui se desira, iar Turcia ca stat a supravietuit doar pentru ca Occidentul a investit mult in democratia care face o punte intre Europa si Asia.

Fara acest sprijin solid, Recep Erdogan va fi incapabil sa-si salveze tara, prinsa intr-un vartej politic imposibil de controlat.

Sunt mai tentat sa cred ca, dupa ce-i va trece furia, Erdogan va cauta sa ajunga la o intelegere cu Uniunea Europeana si cu NATO, ca pedeapsa cu moartea nu va fi reintrodusa si ca o parte din magistratii concediati vor fi reangajati, iar acesta va fi primul si ultimul sau mandat de presedinte. Si asta, pentru ca Erdogan nu are nicio alta solutie.

Lovitura militara esuata i-a aratat ca inamicii sai sunt puternici, sunt din interior si nu se vor opri.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Turcia Erdogan lovitura stat, #Erdogan dictatura Turcia pedeapsa moartea, #Turcia aderare Uniunea Europeana, #Turcia excludere NATO , #Turcia