Expert in probleme de securitate: Turcia ori este cu Europa, ori este impotriva ei Interviu

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 08:15
14517 citiri
Expert in probleme de securitate: Turcia ori este cu Europa, ori este impotriva ei Interviu

Turcia este la ora actuala un stat slabit, care risca sa fie atacat de dusmanii traditionali, printre care si gruparea terorista Stat Islamic, dar si declansarea unui razboi civil.

Pe de alta parte, Turcia poate face rau NATO daca se transforma in portavocea Rusiei in interiorul aliantei, spune Hari Bucur Marcu, expert in probleme de securitate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Hari Bucur Marcu subliniaza faptul ca "presedintele Erdogan a prins gustul puterii discretionare" si vorbeste despre posibilele evolutii ale situatiei in regiune, una dintre principalele concluzii fiind ca "Turcia ori este cu Europa, ori este impotriva ei".

Daca punem cap la cap declaratiile si deciziile din ultimele zile ale presedintelui Recep Erdogan, putem spune ca ne indreptam catre o rezolvare a problemelor si o stabilizare a situatiei din Turcia, sau, dimpotriva, conflictele se intensifica?

E o intrebare foarte buna in masura in care stim cum sunt definite problemele. Cu siguranta asistam la o incercare a autoritatilor de a-si rezolva propriile lor probleme, mai ales cele de rivalitate cu Gulen-istii. Aici s-ar putea sa aiba succes.

Dar, mai departe, in ceea ce priveste alte probleme legate de viitorul Turciei ca tara puternica, cu o armata puternica, cu servicii de securitate capabile sa tina tara impreuna si sa lupte impotriva multor inamici non-statali pe care Turcia si i-a adunat, este foarte greu de spus care sunt sansele de reusita.

Mentionarea unui pol de putere regional cu Rusia si Iranul, vizita la Moscova, acuzatiile la adresa unor parteneri occidentali si suspendarea aplicarii Conventiei Europene pentru drepturile omului sunt doar acte de bravada? Joaca presedintele Erdogan la cacealma urmarind un anumit scop?

In niciun caz. De la infiintarea Turciei, in al treilea deceniu al secolului trecut, si pana astazi, Turcia a avut vocatie occidentala. Dintr-un imperiu decazut, care era de sine statator, Turcia moderna s-a transformat si s-a orientat intotdeauna spre Vest, chiar daca nu a luat parte la Al Doilea Razboi Mondial si a fost oarecum rezervata in alte actiuni europene.

Turcia nu poate sa stea de o parte: ori este cu Europa, ori impotriva ei.

In conditiile de fata, cand Europa ii cere presedintelui Erdogan sa fie mai ponderat in a-si folosi puterea de stat pentru a-si rezolva probleme de partid sau personale, iar Erdogan raspunde spunand "Astea sunt treburile noastre interne, nu va intereseaza pe voi ce facem noi aici", asta arata o oarecare indepartare a Turciei de Europa.

E incipienta, e greu de spus acum cat de departe va merge. Insa in momentul in care se indeparteaza de Occident, care include si SUA, Turcia devine, vrand-nevrand, un fel de adversar, de inamic al Europei.

Nu poate sa se indeparteze si sa ramana prieten de departe, asa cum spera britanicii ca se va intampla cu ei (si probabil ca asa va si fi, in cazul lor). In cazul Turciei asta nu e posibil, atat din cauza zonei strategice pe care o ocupa, dar si a istoriei lor, precum si a comportamentului actualilor lideri. Toate acestea duc spre ideea ca o Turcie indepartata de Europa va fi o Turcie intoarsa impotriva ei.

De aici si tentativele acestea foarte rapide de a contacta si de a gasi solutii in Rusia sau in Iran. Sunt doar expresia acestui postulat: Turcia ori este cu Europa, ori este impotriva ei.

Cum sa interpretam declaratia presedintelui Erdogan potrivit careia "De 53 de ani Turcia bate la portile Europei si nu primim niciun raspuns"?

Este o observatie. Daca s-ar transforma in acuzatie, ea intotdeauna a avut un raspuns, insa banuiesc ca nu i-a satisfacut. Europa nu a fost niciodata pregatita sa integreze Turcia, e si greu sa o faca, sa devina ea un stat european ca oricare altul. Ei au si o vocatie geografica asiatica, au si o istorie care se duce foarte departe in Asia Centrala.

In asemenea conditii, Europa trebuie sa se hotarasca daca vrea sa se extinda in zona aceea ca putere politica si administrativa sau vrea doar un parteneriat de cooperare regionala, astfel incat de acolo sa nu vina niciun fel de amenintari de securitate.

La ce sa ne asteptam in continuare?

Sunt doua evolutii negative posibile. Cea care este acum in derulare nu are sanse de a tine prea mult, chiar daca presedintele a decretat starea de urgenta (ca actele lui sa aiba caracter legal, chiar daca nu sunt trecute prin Parlament, asta este ideea). Trei luni de zile, cat va tine starea de urgenta, nu e o perioada istorica importanta.

Dar in interiorul acestor trei luni sau de pe o zi pe alta se poate intampla ca statul slabit sa fie atacat de dusmanii lui traditionali, respectiv de bratul inarmat al kurzilor, de exemplu, sau chiar de catre Daesh, sau asa zisul Stat Islamic, care sa vada cat de slab a devenit statul turc atat in urma incercarii de lovitura de stat, dar si a incercarii de inabusire a ei.

Acest lucru se poate intampla oricand, cu o probabilitate din ce in ce mai mare pe masura ce trece o zi si nu se intampla.

Un alt lucru care se poate intampla este sa se declanseze razboiul civil, desi masurile luate de presedintele Erdogan in principal catre acolo au mers, catre evitarea declansarii lui. Deocamdata, ele au reusit, dar se vede treaba ca presedintele Erdogan a prins gustul puterii discretionare, al listelor de indezirabili pe care le publica si in urma carora zeci de mii de oameni isi pierd locuri de munca, ceea ce va duce la un moment dat la punerea la colt a acestor categorii defavorizate si asa s-ar putea sa se ajunga la razboi civil.

Astea sunt cele doua mari probleme pe care le are Turcia in momentul de fata si a caror rezolvare nu este deocamdata clara. Restul, pozitionarea strategica impotriva Europei sau apropierea strategica de Rusia sau un parteneriat islamic cu Iranul, chiar daca sunt gesturi facute foarte repede, ele necesita foarte multa pregatire si dureaza foarte mult pana cand sa se intample.

Ati spus ca sunt probleme interne ale Turciei. NATO poate interveni in vreun fel?

Nu. Singurul mod al NATO de a interveni este la cererea expresa a guvernului turc. Nu exista alta varianta.

Pe de alta parte, NATO este o alianta militara si fiecare stat are drept de veto, inclusiv Turcia. Ce ar putea sa faca Turcia rau din punct de vedere al aranjamentelor de securitate (bine, nu e cazul, nu ne asteptam la asa ceva) este ca ar putea sa incerce sa blocheze in alianta o decizie pe un cu totul alt subiect.

De exemplu, legat de Rusia?

Da, sa devina portavocea Rusiei in NATO si orice initiativa NATO care ar deranja Rusia sa fie blocata de Turcia. Si atunci bineinteles ca la o asemenea situatie total nedorita singura solutie este sa i se suspende dreptul de membru in NATO.

Asta inseamna ca Rusia castiga oricum, e intr-o situatie de tip win-win?

E doar o ipoteza. E singurul mod in care Turcia ar putea sa creeze probleme NATO, dar e foarte putin probabil sa se intample asa ceva.

Citeste un interviu realizat cu directorul ISPRI, Dan Dungaciu: Daca va continua in ritmul asta, Erdogan risca sa ramana un general fara armata.

Citeste si:
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Cum explică Șoșoacă cei 30.000 de euro pe care-i plătește statului silit: ”ANAF ar trebui să mă execute ca pe orice om de rând”
Senatoarea Diana Șoșoacă a reacționat luni, 8 august, după ce Lucian Heiuș, șeful ANAF, a declarat că politicianul este executat silita pentru neplata unor datorii către stat....
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Cei trei miniștri care ar urma să fie schimbați. Nicolae Ciucă pregătește remanierea
Trei miniștri din guvernul Ciucă ar urma să fie înlocuiți în următoarele zile, premierul pregătind remanierea. Este vorba despre ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), ministrul...