Atentat terorist la Ankara: Zeci de morti si raniti in urma unei explozii in apropierea Parlamentului turc - (Video) UPDATE

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 19:25
15081 citiri
Atentat terorist la Ankara: Zeci de morti si raniti in urma unei explozii in apropierea Parlamentului turc - (Video) UPDATE
Foto: Captura Youtube/RuptlyTV

Capitala Turciei a fost zguduita miercuri seara de o explozie violenta, urmata de un incendiu puternic.

Cel mai recent bilant oficial anuntat de un purtator de cuvant al Guvernului turc la aproximativ 2 ore de la explozie arata ca 28 de oameni au murit si peste 60 au fost raniti.

Potrivit unui oficial din politia turca, a fost vorba de o masina capcana, informeaza BBC. Explozia a avut loc in zona unei cazarme militare, pe o artera principala din Ankara, la ora de varf. In aceeasi zona se afla si cladirea Parlamentului turc.

Trei vehicule care transportau personal militar si masina unui civil au fost lovite de explozie, scrie CNN. Vehiculele erau oprite la semafor in momentul in care s-a produs deflagratia.

A fost sau nu atac terorist? Premierul si presedintele si-au anulat vizitele externe Suspectul principal - PKK

La scurt timp de la incident, radioul si televiziunea publica au anuntat ca a fost interzisa mediatizarea oricaror detalii despre explozie.

Premierul turc Ahmet Davutoglu si-a anulat vizita pe care trebuia sa o intreprinda joi la Bruxelles si a anuntat crearea unei celule de criza. Mai mult, se pare ca intreaga reuniune la care trebuia sa participe premierul turc a fost anulata, potrivit unor surse citate de AFP. Evenimentul de la Bruxelles era o reuniune intre un grup de 11 tari membre ale UE numite "voluntare" pentru a-si repartiza mai multi refugiati sosind din Turcia.

Chiar daca Davutoglu a evitat sa se pronunte daca a fost sau nu o actiune terorista, purtatorul de cuvant al partidului de la putere a condamnat imediat "atacul las al teroristilor". Cateva ore mai tarziu, surse din cadrul autoritatilor au confirmat ca este vorba de un atentat, iar principalul suspect ar fi PKK, gruparea kurda considerata de turci terorista. Pana la finalul zilei, insa, atacul nu a fost revendicat de nicio grupare.

Si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a anulat vizita pe care urma sa o efectueze in Azerbaijan si a condamnat dur atacul, anuntand ca raspunsul va fi pe masura.

"Determinarea nostra este si mai mare de a raspunde acestor atacuri la unitatea si viitorul nostru. Turcia nu va ezita sa foloseasca dreptul de a se apara oricand, oriunde, in orice situatie!", a spus Erdogan.

Povestile unui martor, ce a spus presa turca imediat dupa atac si de ce bilantul victimelor a crescut atat de mult

Digi 24 a reusit sa intre in direct, la scurt timp de la incident, cu doamna Ifet Tosun, lector la Universitatea din Ankara. Aceasta a povestit ce a vazut in primele momente de dupa explozie, dar si ce se vorbeste in presa turca, existand chiar ipoteza conform careia au fost doua explozii.

"Initial am crezut ca este un cutremur, dupa care am auzit si sirenele si de la balcon am vazut focul si fumul si foarte multe sirene de salvari care se indreptau inspre locul faptei. Ca de obicei, guvernul nostru a interzis relatarea despre incident, insa la televizor se vorbeste despre asta. Se crede ca este vorba de un camion plin cu exploziv si ca responsabila e gruparea terorista Al-Nusra. La televizor se vorbeste de doua explozii de fapt", a povestit lectorul universitar.

Aceasta a explicat ca o prima explozie ar fi lovit un autobuz in care era transportat la cazarma personalul militar, dupa o zi de munca si o a doua ar fi vizat cladirea Parlamentului, care se afla in apropiere si unde peste 10 minute ar fi trebuit sa ajunga premierul turc, pentru a participa la o dezbatere parlamentara.

Cat despre primul bilant anuntat de autoritati - 5 morti si 10 raniti - aceasta a explicat ca este o procedura standard in Turcia sa se anunte aceste cifre, pentru a nu cauza un soc pupulatiei.

"E o procedura standard, asa e la noi in Turcia, numarul creste, dar lumea ca sa nu aiba un soc e anuntata asa", a spus ea. Intrebata daca este posibil sa fie mai multe victime, femeia a spus ca este de asteptat, avand in vedere ca acel autocar cu care ofiterii se intorceau de la serviciu avea 30-40 de locuri. Acest lucru s-a si confirmat, din pacate.

Ea a mai precizat ca explozia s-a produs pe una din arterele principale, la o ora de varf.

"O prietena a fetei mele se intorcea si ea de la serviciu si se afla pe strada aceea pentru ca este o artera care duce chiar spre centrul Capitalei", a conchis lectorul universitar.

Turcia a fost lovita de numeroase atacuri in ultima perioada, inclusiv un atentat comis de un kamikaze in urma caruia au murit 10 persoana la Istanbul, luna trecuta.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#explozie Turcia Ankara morti, #explozie masina capcana Turcia Ankara , #Turcia
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Partidul muncitoresc