Atac sinucigas in Istanbul, intr-o zona frecventata de turisti - cel putin 5 morti, zeci de raniti

Sambata, 19 Martie 2016, ora 17:15
14752 citiri
Atac sinucigas in Istanbul, intr-o zona frecventata de turisti - cel putin 5 morti, zeci de raniti
Foto: Twitter/Eliot Higgins

O explozie puternica a zguduit, sambata, o zona frecventata de turisti din centrul Istanbulului. Potrivit agentiilor internationale de presa, un atacator sinucigas s-a aruncat in aer pe artera comerciala din metropola turca.

Cel putin cinci persoane au murit si 36 au fost ranite, informeaza BBC.

Printre raniti se afla si 12 cetateni straini. Ministerul Sanatatii a anuntat ca este vorba despre sase israelieni, un german, un islandez, un iranian, doi irlandezi si o persoana din Dubai. Toti au fost internati in spital si au primit tratament.

Concluziile initiale indica faptul ca membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau ai unei grupari afiliate au comis atentatul.

Atacul s-a produs in fata unui centru comercial de pe bulevardul Istiklal, in apropierea pietei Taksim.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT evolutia evenimentelor din Turcia:

17:04 - Ministerul roman de Externe condamna cu fermitate atacul terorist care a avut loc, sambata, in centrul orasului Istanbul. MAE transmite sincere condoleante familiilor victimelor si intreaga sa compasiune persoanelor ranite in acest tragic eveniment.

"Astfel de actiuni, care pun in pericol vieti nevinovate, nu pot fi justificate sub nicio forma. Ministerul Afacerilor Externe reafirma angajamentul ferm al Romaniei in combaterea tuturor formelor de terorism si reitereaza necesitatea intensificarii eforturilor internationale in combaterea acestora", declara MAE intr-un comunicat.

16:38 - S-a stabilit nationalitatea celor 12 straini raniti. Ministerul Sanatatii a anuntat ca este vorba despre sase israelieni, un german, un islandez, un iranian, doi irlandezi si o persoana din Dubai. Toti au fost internati in spital si au primit tratament, scrie Hurriyet Daily News.

16:20 - Potrivit agentiei de stiri Dogan, printre morti se afla o femeie din Israel. Aceasta a fost transportata in stare grava la spital insa nu a mai putut fi salvata.

15:45 - Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a condamnat atacul sinucigas. "Ei (teroristii - n.red.) doresc sa ne sperie cu aceste atacuri. Ei vor ca cetatenii sa stea izolati in casa. Dar nu, ei nu vor reusi asta", a declarat Kurtulmus.

15:27 - Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca gruparile teroriste ataca civili deoarece pierd lupta impotriva fortelor de securitate turce. Turcia este parte din coalitia condusa de SUA impotriva Statului Islamic si permite avioanelor de coalitie sa foloseasca baza de aer la Incirlik pentru raiduri asupra Irak si Siria.

15:05 - Ministerul german de Externe le-a transmis germanilor din Istanbul sa nu iasa din hotelurile in care sunt cazati.

14:52 - Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sambata ca lupta tarii sale impotriva terorismului va continua cu "toata forta", dupa atacul sinucigas din centrul Istanbulului.

14:39 - "Suntem intristati si socati de explozia din Istanbul. Suntem in doliu cu familiile celor care au pierit si le dorim ranitilor insanatosire grabnica", a transmis Ambasada Statelor Unite, intr-un mesaj postat pe Twitter.

14:27 - "Atacatorul s-a detonat inainte sa ajunga la pentru ca ii era frica de politie", a precizat un oficial turc, precizand ca acesta intentiona sa se arunce in aer intr-un loc mai aglomerat.

14:16 - O reactie a venit de la Ministerul grec de Externe, care condamna atentatul sangeros de sambata, din Turcia.

14:11 - Un oficial turc de securitate a declarat ca dovezile preliminare demostreaza implicarea in atacul sinucigas din Istanbul a Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) sau a unei grupari afiliate.

14:00 - Printre raniti se afla 12 cetateni straini, insa autoritatile nu au oferit date suplimentare despre identitatea acestora.

13:39 - "Am auzit explozia langa noi. Ne-am refugiat in cel mai apropiat hotel (...) Suntem intr-un hotel care ne-a primit dupa ce am fost evacuati din zona atentatului. Afara sunt politisti inarmati si asteptam sa ni se permita sa iesim ca sa ajungem la hotelul nostru. Suntem zguduiti, dar bine", povesteste, pe Facebook, Marius Alexa, aflat la Istanbul impreuna cu sotia sa.

UPDATE: Desi fizic suntem bine sunt constient ca suntem blocati psihologic de ideea ca trecusem pe acolo cu 3-4 minute i...

Posted by Marius Alexa on Saturday, March 19, 2016

13:03 - Printre raniti se afla si trei israelieni, potrivit CNN. Nu se cunosc deocamdata detalii despre nationalitatea celorlalte victime.

13:15 - Creste bilantul atentatului din Istanbul: cinci morti si 36 de raniti, dintre care sapte in stare grava.

13:01 - Un nou bilant indica cinci morti in atacul sinucigas din Istanbul.

12:43 - Noi informatii despre starea ranitilor: Cel putin trei dintre victime se afla in stare grava, anunta guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin. Oficialul a dezmintit si zvonurile ca in Istanbul ar mai fi avut loc sambata si alte atacuri.

12:18 - Cel putin una dintre persoanele ranite se afla in stare critica, transmite agentia Dogan.

12:08 - A fost revizuit bilantul exploziei: cel putin patru persoane, printre care un atacator, au murit si 20 au fost ranite.

11:57 - Unul dintre atacatorii kamikaze a murit in explozie, anunta presa turca, dar informatia nu a fost deocamdata confirmata oficial.

11:40 - Oamenii au intrat in panica si imaginile de la fata locului arata cum turistii fug inspaimantati.

11:30 - Mai multe echipaje de politie si ambulante au ajuns la locul deflagratiei, informeaza Hurriyet Daily News. De asemenea, un elicopter survoleaza zona.

11:27 - O explozie s-a produs sambata pe marea artera pietonala Istiklal, in partea europeana a Istanbulului, informeaza media turce. Cel putin doi oameni au murit si sapte au fost raniti in deflagratie.

Incidentul are loc la mai putin de o saptamana de la atentatul terorist de la Ankara, soldat cu 37 de morti.

Duminica trecuta, explozia unei masini capcana intr-un cartierul cu cladiri guvernamentale din Ankara a cauzat moartea a 37 de persoane si ranirea altor 127. Atacul terorist a fost revendicat de o grupare paramilitara afiliata Partidului Muncitoresc Kurd (PKK).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#explozie Istanbul, #victime explozie Turcia , #Turcia