Turcia, zguduita de cel mai grav atentat din istoria sa. Bilant cu peste 300 de victime, mii de oameni in strada

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 22:17
50984 citiri
Turcia, zguduita de cel mai grav atentat din istoria sa. Bilant cu peste 300 de victime, mii de oameni in strada
Foto: Twitter/AvGurkanKorkmaz

Ankara a fost zguduita, sambata dimineata, de doua explozii ce au avut loc in apropiere de gara principala a capitalei turce in timpul unei manifestatii pentru pace a opozitiei. Bilantul atentatului creste dramatic. Ultimele informatii oficiale arata ca cel putin 95 de oameni au fost ucisi si 246 sunt raniti.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat ca atentatele au fost comise de doi kamikaze iar Statul Islamic, militantii PKK si miscarea radicala Partidul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C) sunt principalii suspecti. Starea de urgenta a fost instituita in capitala turca si stirile despre atentate au fost interzise.

Dupa explozii participantii la manifestatia care a fost vizata de bombe au vrut sa continue mitingul in semn ca lupta pentru pace nu poate fi oprita cu astfel de atacuri. Ei au fost insa dispersati violent de politistii care doreau sa asigure perimetrul si sa se asigure ca in caz de alte atentate numarul victimelor ar fi minim.

Asta nu a facut decat sa ii infurie si mai mult pe participanti care s-au strans apoi in fata spitalului unde au fost transportate mai multe victime si au inceput sa scandeze "Erdogan criminalul". Miscarea lor a fost sprijinita de la Istanbul, unde in jur de 10.000 de persoane s-au strans in Piata Taksim pentru a ii cere lui Erdogan si Guvernului sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce pare a fi cel mai grav atac terorist din istoria tarii.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, evolutiile din Turcia:

23.59 - Ultimul bilat arata 95 de morti si 246 de raniti. Dublul atentat sinucigas a facut cel putin 95 de morti, potrivit unui nou bilant publicat sambata noapte de biroul prim-ministrului Ahmet Davutoglu. De asemena, numarul ranitilor a ajuns la 246, dintre care 48 inca erau la terapie intensiva in spitale din Ankara

22.17 - La Istanbul protestele au degenerat pe alocuri, existand incidente intre participanti si fortele de ordine. Se pare ca mai multi tineri au aruncat cu cocktailuri Molotov inspre politisti.

21.28 - Numarul protestatarilor din Piata Taksim din Istanbul este estimat la 10.000. Oamenii denunta responsabilitatea guvernului si a presedintelui Erdogan in dublul atentat sangeros care a vizat manifestatia pentru pace a opozitiei la Ankara.

Oamenii au pancarte si striga mesaje precum: "Noi stim cine sunt criminalii!" sau "Erdogan criminalul".

21.14 - Apar si primele explicatii pentru cenzurarea media in ce priveste relatarile despre atentatele de la Ankara si blocarea retelelor sociale.

Comisia Suprema pentru Radio si Televiziune a precizat sambata seara ca Biroul premierului a impus interdictia din "motive de securitate" si pentru "securitatea publica". Astfel de interdictii sunt impuse in general pentru a preveni difuzarea a ceea ce Guvernul numeste "propaganda terorista".

21.07 - Se anunta proteste de solidaritate si in marile capitale europene, printre care Atena sau Londra. In special comunitatea kurda se mobileaza pe retelele de socializare.

20.12 - Twitter anunta ca investigheaza problemele care sunt raportate in Turcia si spera sa le rezolve cat mai curand. Reamintim ca atat Twitter cat si Facebook au fost blocate in Turcia dupa atentatele din Ankara, aceasta situatie fiind raportata la momentul in care autoritatile turce au decis sa interzica jurnalistilor sa transmita despre tragedia din capitala Turciei.

20.04 - Si Departamentul de Stat american a remis o declaratie publica in care isi exprima consternarea fata de atentatele de la Ankara si solidaritatea cu poporul turc.

"Statele Unite condamna ferm atentatele sangeroase de la Ankara. Condoleantele noastre pentru poporul turc si in special pentru familiile victimelor.

Este extrem de important ca toti cetatenii turci sa isi reafirme dorinta de pace si sa stea uniti impotriva terorii. Suntem solidari cu poporul turc si ne reafirmam determinarea de a lupta alaturi de Turcia impotriva amenintarilor teroriste", se arata in declaratie.

19.52 - Ministrul turc de Interne a fost surprins zambind in timpul unei conferinte de presa. Ipostaza i-a infuriat pe turcii indurerati in urma atentatelor de la Ankara. Ministrului Selami Altinok i se cere acum demisia.

19.27 - Potrivit unor rapoarte, printre victime s-ar afla si candidatul Partidului Democratic al Poporului (HDP), formatiune de opozitie pro-kurda. La 1 noiembrie in Turciavor avea loc alegeri generale anticipate.

19.24 - In Piata Taksim din Istanbul are loc un protest fata de atentatele violente din Ankara. Mii de oameni marsaluiesc.

19.21 - Premierul turc Ahmet Davutoglu a anuntat ca atentatele au fost comise de doi kamikaze iar Statul Islamic, militantii PKK si miscarea radicala Partidul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C) sunt principalii suspecti.

19.11 - O noua filmare care arata momentul in care s-au produs cele doua explozii a fost facuta publica de Hurriyet Tv.

18.27 - Facebook si Twitter au fost blocate in Turcia pentru a impiedica difuzarea de informatii despre atentate. Jurnalistilor turci le-a fost interzis sa acopere evenimentul.

18.24 - In zone din sud-vestul Turciei au loc manifestari impotriva terorismului. Oamenii vor sa isi arate dezaprobarea pentru atentatele din Ankara si sprijinul pentru victime si familiile lor.

18.18 - Mai multi inalti reprezentanti ai Comisiei Europene au emis o declaratie comuna in care isi arata indignarea fata de atentatele din Turcia.

"Poporul turc si toti liderii politici trebuie sa fie uniti impotriva teroristilor si a tuturor celor care incearca sa destabilizeze aceasta tara care se confrunta cu atatea amenintari.

Uniunea Europeana va lupta pentru a-i invinge pe toti cei care vor sa tulbure linistea societatilor. Suntem alaturi de poporul turc si de toti cei care vor combaterea violentei si terorismului. Parteneriatul nostru cu autoritatile si societatea turca este mai puternic decat oricand, la toate nivelele", se arata in declaratie.

18.04 - Au fost decretate 3 zile de doliu national in Turcia pentru victimele atacurilor.

17.42 - Mai multi oameni s-au strans in fata spitalului unde au fost transportate mai multe victime ale atentatelor. Oamenii scandeaza "Erdogan criminalul"

17.37 - Se pare ca dupa explozii participantii la manifestatia care a fost vizata de bombe au vrut sa continue mitingul in semn ca lupta pentru pace nu poate fi oprita cu astfel de atacuri. Ei au fost insa dispersati violent de politistii care doreau sa asigure perimetrul si sa se asigure ca in caz de alte atentate numarul victimelor ar fi minim.

17.35 - Premierul grec Alexis Tsipras si-a exprimat condoleantele si solidaritatea cu poporul turc.

17.27 - Organizatorii manifestatiilor de sambata care au fost tinta atacurilor teroriste spun ca bilantul lor este de 97 de morti si 400 de raniti. Pana la noi informatii, bilantul oficial ramane de 86 de morti si 186 de raniti.

17.24 - Decizie drastica in Turcia: Liderii de la Ankara au decis interzicerea difuzarii stirilor despre atentate.

16.37 - Ministrul Sanatatii din Turcia a anuntat ca 62 de oameni au murit la fata locului iar 24 la spital.

Dintre raniti, 18 sunt la acest moment in operatie iar 28 la terapie intensiva, ranile lor fiind extrem de grave.

Totodata, 9 politisti au fost raniti in explozii.

16.16 - Bilantul atentatului creste dramatic: oficialii turci au anuntat ca numarul mortilor se ridica la cel putin 86 people iar cel al ranitilor la 186.

15.51 - Premierul Romaniei Victor Ponta a calificat sambata pe Twitter drept "oribile" si "inacceptabile" actele teroriste care au avut loc sambata la Ankara.

"Oribile si inacceptabile actele teroriste de la Ankara", a spus Victor Ponta, precizand, totodata, ca se afla alaturi de poporul si guvernul turc in lupta impotriva teroristilor.

15.35 - Autoritatile britanice se tem ca noi atacuri teroriste vor urma dupa exploziile de la Ankara. Cetatenii britanici sunt sfatuiti sa evite Turcia, iar daca se afla acolo sa evite zona in care s-a produs atentatul, informeaza Express.

15.29 - Presedintele Turc Recep Tayyip Erdogan a emis o declaratie in care indeamna la unitate si solidaritate drept cele mai bune arme impotriva terorii si promite ca vinovatii vor fi adusi in fata justitiei.

Erdogan a condamnat dur "atacul ticalos" si a spus ca Turcia nu va ceda acestor eforturi continue ce au ca scop divizarea tarii.

15.14 - Secretarul general al Consiliului Europei Thorbjorn Jagland a condamnat in termeni duri atacurile din Ankara.

"Vestile de la Ankara de azi de dimineata sunt socante. Este un atac nemilos si barbar ce a avut loc la o demonstratie pasnica. Imi exprim condoleantele pentru toti cei care si-au pierdut oameni dragi in aceste atacuri. Libertatea de a menifesta si libertatea de exprimare sunt stalpi ai democratiei", a spus Jagland.

15.00 - Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj in care condamna atacurile teroriste de la Ankara si isi exprima solidaritatea cu poporul turc.

"Condamn atacurile care au avut loc astazi langa gara centrala din Ankara, explozii in urma carora s-au inregistrat numeroase victime, morti si raniti. Imi exprim, in numele meu personal si al poporului roman, solidaritatea cu autoritatile de la Ankara si cu poporul turc si transmit condoleante pentru familiile greu incercate ale victimelor si persoanelor grav ranite in atacurile teroriste. Romania condamna cu fermitate aceste atacuri criminale si reitereaza intregul sprijin pentru Turcia", se arata in mesajul sefului statului roman.

14.40 - "Soc, teroare si multe victime inocente in atentatul criminal din Gara de la Ankara", scrie Mircea Geoana pe Facebook si observa ca "Turcia este tara care a primit cei mai multi refugiati din Siria si continua sa resimta efectele perverse ale unei situatii parca tot mai mult scapate de sub control".

14.23 - Ministerul roman al Afacerilor Externe condamna cu fermitate atacurile teroriste din Ankara. Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE transmite condoleante autoritatilor turce si poporului turc prieten, membrilor familiilor victimelor si intreaga sa compasiune persoanelor ranite. MAE isi exprima solidaritatea cu poporul turc in aceste momente dramatice.

Ministerul Afacerilor Externe afirma deplina sa sustinere pentru eforturile autoritatilor turce in vederea combaterii oricaror manifestari de tip terorist.

14.05 - Presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis condoleante omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan. Vladimir Putin isi exprima speranta ca cei care au comis si comandat aceasta "crima cinica" vor fi pedepsiti si a subliniat deschiderea Rusiei pentru o stransa cooperare cu autoritatile turce in lupta impotriva terorismului.

12.30 - Ministrul turc de Interne anunta un bilant provizoriu: cel putin 30 de morti si 126 de raniti, in doua explozii.

11.55 - Seful partidului turc pro-kurd HDP, Selahattin Demirtas, a afirmat ca atacurile de la Ankara sunt o continuare a celor de la Suruc si Diyarbakir, anume indreptate impotriva kurzilor din Turcia, atacuri ce au legatura cu Statul Islamic.

Foto: Twitter/Sezin Oney

11.45 - Momentul exact al exploziei, inregistrat din mijlocul manifestatiei, cand participantii scandau "Aceasta e o piata insangerata":

Video: Twitter/kurmance ser hiskyan

11.37 - Sindicatele ce organizau marsul pentru pace au anuntat ca acesta a fost anulat.

11.35 - Premierul in exercitiu, Ahmet Davutoglu, a convocat o reuniune de urgenta cu sefii securitatii, la resedinta sa.

11.33 - Guvernul turc a anuntat ca este vorba despre un atac terorist si ca rapoartele arata ca un atacator sinucigas ar fi provocat carnagiul.

11.30 - Un corespondent Reuters aflat la fata locului relateaza ca trupurile sfartecate de explozie sunt acoperite de steagurile HDP, partid de stanga, anti-capitalist si pro-kurd. Amintim ca la 1 noiembrie 2015 sunt programate noi alegeri generale in Turcia.

Foto: Twitter/Ece Toksabay

11.25 - Presa locala sustine ca cel putin una din deflagratii a fost provocata de un atacator sinucigas. Atacul a avut loc la ora locala 10.05 (10.05, ora Romaniei).

11.10 - BBC spune ca cel putin 20 de persoane au fost ucise in deflagratii. Televiziunile locale avanseaza 35 de morti, dar informatiile nu sunt confirmate. Imaginile arata zeci de trupuri pe jos, pe strada, iar echipe medicale intervin pentru a acorda ajutor.

11.05 - Exploziile au vizat un mars pentru pace, democratie si incetarea razboiului cu PKK, din strada Hipodrum, centrala.

Turcia, in razboi cu kurzii si Statul Islamic

Dupa atentatul sinucigas de pe 20 iulie de la Suruc (sud), in care 33 de persoane apropiate cauzei kurde au fost ucise, atac atribuit gruparii Statul Islamic, Turcia s-a confruntat cu un val de violente.

Ankara a lansat pe 24 iulie "un razboi impotriva terorismului" pe doua fronturi, vizand militantii gruparii Statul Islamic din Siria si rebelii PKK din nordul Irakului.

PKK, care acuza armata turca ca isi concentreaza raidurile asupra pozitiilor luptatorilor kurzi, a ripostat printr-o campanie sangeroasa impotriva fortelor de securitate turce.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Turcia explozii Ankara, #Turcia deflagratie gara Ankara , #Turcia