Guvernul turc, aproape de un acord pentru reintroducerea pedepsei cu moartea: Nu vom ignora poporul!

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 20:50
2934 citiri
Guvernul turc, aproape de un acord pentru reintroducerea pedepsei cu moartea: Nu vom ignora poporul!

Guvernul turc "o masura limitata" pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, daca formatiunile din Parlament vor ajunge la un compromis politic in acest sens, a declarat marti premierul Binali Yildirim.

"Daca va exista un acord privind pedeapsa capitala, ar putea exista o masura limitata. Nu vom ignora cererile poporului", a spus Yildirim intr-un discurs rostit in fata parlamentarilor AKP, formatiunea aflata la putere.

El a atras atentia ca o astfel de masura ar necesita un compromis, pentru ca inseamna schimbarea Constitutiei.

Seful Guvernului nu a precizat despre ce compromis este vorba.

"Vrem sa se stie ca acest lucru nu va fi facut numai de noi si ca masura nu se va aplica retroactiv", a adaugat oficialul.

Potrivit Reuters, acest lucru sugereaza ca masura nu se va aplica in cazul celor judecati pentru tentativa de lovitura de stat din 15 iulie.

AKP a pus deja la punct un pachet de propuneri pentru modificarea Constitutiei si pentru crearea unei presedintii executive, ceea ce presedintele Recep Tayyip Erdogan incearca sa obtina de mult timp. Nu este clar daca in acest pachet este inclusa si o propunere privind pedeapsa capitala.

Formatiunea aflata la guvernare va avea nevoie si de sustinerea opozitiei nationaliste pentru a putea modifica legea fundamentala a tarii, a subliniat Yildirim.

Orice schimbare a Constitutiei trebuie aprobata de cel putin 367 din totalul de 550 de deputati, pentru a fi adoptata direct, sau de cel putin 330 de deputati, pentru a fi supusa unui referendum.

AKP are 317 mandate, iar Partidul Miscarea Nationalista (MHP), cel mai mic dintre cele patru formatiuni parlamentare, are 40.

Liderul MHP, Devlet Bahceli, si-a exprimat marti sustinerea pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, dar a spus ca nu se poate pronunta asupra propunerii AKP fara a vedea detaliile.

"Din moment ce este nevoie de pedeapsa capitala, aduceti propunerile si haideti sa le aratam acestor tradatori cat de mica este lumea pentru ei", a spus el. "Vom vedea mai intai propunerea AKP, apoi o vom evalua si vom lua o decizie", a adaugat Bahceli.

Consiliul Europei a avertizat duminica Turcia in legatura cu reintroducerea pedepsei cu moartea, amintind ca aceasta nu este compatibila cu apartenenta la organizatia paneuropeana.

Peste 35.000 de persoane au fost arestate in Turcia dupa tentativa de puci esuata, potrivit Guvernului.

Citeste si:
Cum a comentat Liviu Dragnea mesajele intime între iubita Irina și amant: ”E sub demnitatea mea de bărbat!”
Cum a comentat Liviu Dragnea mesajele intime între iubita Irina și amant: ”E sub demnitatea mea de bărbat!”
Fostul politician Liviu Dragnea (59 de ani) a avut miercuri seară o nouă intervenție în scandalul iscat de despărțirea de tânăra Irina Tănase (28 de ani), cu care a format un cuplu din...
Cîțu se plânge că deputații și senatorii tremură de frig în parlament: "Încercaţi să vorbiţi cu primarul Bucureştiului"
Cîțu se plânge că deputații și senatorii tremură de frig în parlament: "Încercaţi să vorbiţi cu primarul Bucureştiului"
Preşedintele PNL și al Senatului, Florin Cîţu, a declarat joi, 9 decembrie, după ce a fost întrebat de ce este foarte frig în parlament, că situaţia este generată de problema furnizării...