Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Iulian Fota: Urmatorii ani vor fi punctati periodic de atentate teroriste, asta e noua realitate

Miercuri, 29 Iunie 2016, ora 22:20
5938 citiri
Iulian Fota: Urmatorii ani vor fi punctati periodic de atentate teroriste, asta e noua realitate
Foto: Hepta.ro

Atentatul care a avut loc marti seara in Istanbul nu va fi ultimul nici pentru Turcia, nici pentru Europa, asa ca trebuie sa ne obisnuim cu noua realitate. Important este sa nu cedam in fata organizatiei teroriste Stat Islamic, subliniaza Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

41 de oameni au murit si 239 au fost raniti in atacurile teroriste care au avut loc marti seara pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Un roman a fost ranit usor si alti 40 au fost blocati timp de mai multe ore pe aeroportul care a fost scena unei tragedii.

Atentatul nu a fost inca revendicat, dar suspiciunile se indreapta catre organizatia terorista Stat Islamic.

"In general Statul Islamic a fost mai degraba banuit, n-a prea revendicat atentate in Turcia. Probabil ca au fost anumite interese sa nu ostilizeze Turcia mai mult decat au facut-o, pentru ca, totusi, granita dintre Turcia si Siria este una prin care se misca si ei, iar sigilarea ei ermetica ar crea o mare problema logistica Statului Islamic, daca nu si de alta natura", a declarat Iulian Fota pentru Ziare.com.

Acesta a explicat ca blocarea ermetica a granitei dintre Turcia si Siria ar avea si efecte nedorite.

"Acolo nu e vorba numai despre Statul Islamic, avem refugiati, avem nevoia de asistenta umanitara. Sigilarea unor granite presupune un cost de platit si pentru partea 'buna' a lucrurilor", a completat fostul consilier prezidential.

O perspectiva mai larga

Iulian Fota este de parere ca atentatul de la Istanbul trebuie privit dintr-o perspectiva mai larga.

"S-ar putea sa asistam la o recrudescenta semnificativa in ofensiva Statului Islamic impotriva Europei, inclusiv a Turciei, plecand de la un lucru pe care il stim deja: Statul Islamic pierde teren in Irak.

Eu as largi un pic perspectiva de abordare a Istanbulului si m-as uita la el dintr-o perspectiva regionala. Este posibil, tinand cont de faptul ca ei pierd teren in Irak si sunt supusi la mari presiuni in Siria, sa incerce sa 'respire' comitand o serie de atentate prin alte parti, pentru ca trebuie sa ne amintim de Yemen, prin Liban. Au fost mai multe atentate in regiunea Orientului Mijlociu", a comentat acesta.

In ceea ce priveste Romania, Iulian Fota spune ca nu vede "motive de ingrijorare suplimentara", dincolo de "nevoia de a ne asigura ca nu au fost romani afectati grav de atentatul de marti".

"Ce cred ca se poate face? Pe partea de prevenire se face tot ce se poate face intr-o societate democratica. Trebuie sa le explicam oamenilor ca asta este noua realitate in care traim. Urmatorii ani vor fi periodic punctati de atentate teroriste. Sunt suficiente organizatii care ne vor raul si care ne tintesc, lista e lunga. Nu cred ca acesta va fi ultimul atentat, din pacate, nici pentru Turcia, nici pentru Europa in ansamblul sau.

Trebuie sa avem grija de constiinta colectiva si sa explicam publicului in ce epoca traim si la ce sa se mai astepte. Esential in povestea asta este rezilienta: dorinta noastra de a nu ceda, de a nu ne sacrifica valorile", a conchis Iulian Fota.

Citeste articolele scrise de Iulian Fota la rubrica Invitatii Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Fota atentat Istanbul, #Fota atentate Turcia, #Stat Islamic atentat Istanbul , #Turcia
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
Poza trolheim
trolheim
rank 1
capitularea lui Erdogan inaintea lui Putin l-a infuriat pe califul