Mitinguri pro Erdogan, interzise in Austria si Olanda - UPDATE Turcia nu da inapoi

Sambata, 11 Martie 2017, ora 12:38
4326 citiri
Mitinguri pro Erdogan, interzise in Austria si Olanda - UPDATE Turcia nu da inapoi
Foto: Hepta.ro - arhiva

O comuna austriaca a interzis, vineri, organizarea unui miting electoral la care urma sa participe un reprezentant al Partidului Justitiei si Adevarului (AKP), la putere in Turcia, din cauza unor "riscuri de tulburare a ordinii publice", inaintea unui referendum controversat in aceasta tara, a anuntat politia, relateaza AFP.

Reuniunea, care era prevazuta vineri seara la Horbranz, in Vorarlberg (vest), a fost anuntata ca o simpla "prezentare de carte", in prezenta fostului ministru al Energiei Taner Yildiz.

S-a dovedit, insa, ca, in realitate, era vorba despre un "miting electoral" la care erau asteptate aproximativ 400 de persoane, potrivit politiei.

Seful diplomatiei austriece Sebastian Kurz a indemnat vineri Ankara "sa nu exporte politice interna turca in Austria". "Acest lucru dauneaza integrarii in Austria", a avertizat el, citat intr-un comunicat.

Reprezentanti politici locali au cerut, de asemenea, interzicerea altui miting turc prevazut sambata seara, la Linz (nord), la care urmeaza sa participe un deputat AKP, Muhammet Mufit Aydin.

De asemenea, in Olanda, ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu nu i se va acorda permisiunea de a face campanie pentru referendumul prevazut pe 16 aprilie in tara sa, in cursul vizitei pe care o efectueaza sambata la Rotterdam, a anuntat vineri primarul orasului olandez, relateaza Reuters.

"El are imunitate diplomatica, iar noi il tratam cu respect, insa avem alte instrumente pentru a interzice lucruri care se petrec in spatiul public", a declarat pentru presa primarul Rotterdamului Ahmed Aboutaleb.

O serie de mitinguri europene prevazute de AKP inaintea referendumului de la 16 aprilie, cu privire la o sporire a puterilor presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au fost interzise si in Germania.

Vizite ale ministrilor turci in diverse tari din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabara "da" in referendumul cu privire la o sporire ale puterilor presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemultumire in aceste state.

Acest subiect a ajuns tema de campanie in alegerile legislative din Olanda, unde Geert Wilders, liderul extremei drepte, a cerut interzicerea intrarii pe teritoriul tarii a membrilor Guvernului turc.

Citeste si Un mesaj care da fiori Europei? Putin, dupa intalnirea cu Erdogan: Consideram Turcia partenerul nostru cel mai important

UPDATE: Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a declarat ca va vizita sambata orasul olandez Rotterdam, desi autoritatile i-au interzis sa tina un discurs la un miting al turcilor care sustin proiectul de modificare a Constitutiei pentru a-o extinde puterile presedintelui Recep Tayyip Erdogan, relateaza Reuters.

Potrivit lui Cavusoglu, Guvernul olandez a luat, practic, ostatici cetatenii turci, interzicand mitingul. "Acesti oameni nu sunt ostaticii vostri", a declarat el intr-un interviu pentru CNN Turk.

Cavosuglu a avertizat ca, daca Olanda ii refuza permisiunea de a zbura la Rotterdam, Turcia va raspunde cu sanctiuni economice si politice dure.

Insa primarul Rotterdamului, Ahmed Aboutaleb, care a anuntat vineri seara interdictia, a dat asigurari ca nu se pune problema ca oficialul sa fie exclus din Olanda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mitinguri pro Erdogan interzise Europa , #Turcia