Obama a vorbit cu Erdogan despre "teroristul" Gulen si epurarile din Turcia

Miercuri, 20 Iulie 2016, ora 07:53
4789 citiri
Obama a vorbit cu Erdogan despre "teroristul" Gulen si epurarile din Turcia
Foto: Casa Alba/Pete Souza

Presedintele Barack Obama i-a promis, marti, omologului sau turc Recep Tayyip Erdogan ajutorul american in ancheta asupra puciului esuat, discutand de asemenea statutul clericului stabilit in Statele Unite Fethullah Gulen, a anuntat Casa Alba.

Intr-o convorbire telefonica, Obama a insistat asupra necesitatii de a efectua investigatii in legatura cu autorii acestei tentative de lovitura de stat din noaptea de vineri spre sambata, prin adoptarea unor metode care "intaresc increderea oamenilor in institutiile democratice si statul de drept", subliniind ca Erdogan trebuie sa procedeze in conformitate cu principiile democratice enuntate in constitutia Turciei, relateaza AFP.

Turcia cere Statelor Unite extradarea predicatorului musulman in exil Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de planuirea puciului nereusit.

Guvernul turc a prezentat material in format electronic despre Gulen guvernului SUA, in asteptarea unei cereri de extradare oficiale, a precizat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, citat de Reuters.

Oficialii americani au declarat ca Turcia trebuie sa furnizeze dovezi ca Gulen a fost implicat in tentativa de lovitura de stat. Orice cerere de extradare din Turcia, odata depusa, va fi evaluata in conformitate cu termenii unui tratat intre cele doua tari, a spus Earnest.

Departamentul de Stat al SUA a anuntat ca inca este in procesul de analiza a documentelor depuse de Turcia si ca nu le poate caracteriza ca o cerere de extradare pentru Gulen, noteaza Reuters.

Gulen, un fost aliat al lui Erdogan in varsta de 75 de ani, traieste in exil auto-impus in statul Pennsylvania de la sfarsitul anilor 1990. El a negat orice implicare in lovitura de stat esuata.

Washingtonul a avertizat Ankara in mod repetat cu privire la problema libertatilor civile. Dupa epurarile urmate puciului esuat, in armata, politie si magistratura, Statele Unite au devenit mai insistente, noteaza France Presse, pe de alta parte.

Obama a salutat de asemenea "determinarea poporului turc confruntat cu aceasta actiune violenta, dar si atasamentul sau fata de democratie", a adaugat Casa Alba.

Pe de alta parte, secretarul american al Apararii, Ash Carter, si omologul sau turc au discutat, marti, despre importanta bazei aeriene turce Incirlik in campania impotriva Statului Islamic in Siria si Irak, a anuntat Pentagonul.

Baza, care este utilizata de fortele turce si americane in campania aeriana contra Statului Islamic, a ramas fara curent electric dupa lovitura de stat esuata in Turcia.

Ministrul turc al Apararii, Fikri Isik, si-a exprimat regretul ca nu poate participa la o reuniune la nivelul ministrilor Apararii, miercuri, la Washington asupra luptei impotriva Statului Islamic, dar a declarat ca ambasadorul turc va fi acolo prezent, a adaugat Pentagonul, informeaza Reuters.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Obama Turcia Gulen extradat , #Turcia