Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ofensiva economica a lui Erdogan in Serbia

Luni, 09 Octombrie 2017, ora 20:52
6820 citiri
Ofensiva economica a lui Erdogan in Serbia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Presedintele Turciei, Recep Erdogan, viziteaza Serbia, insotit de o numeroasa delegatie de oameni de afaceri. Dar miza este mai mare. Ankara vrea sa-si extinda influenta in Balcani - curtea din spate a UE.

Albastru inchis si in carouri este sacoul care a purtat in aprilie noroc celor doi oameni puternici. Astfel imbracat, Aleksandar Vucic a votat la prezidentialele din Serbia, pe care le-a castigat deja din primul tur (foto). Intr-o costumatie asemanatoare a patruns in sectia de vot si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, cand a obtinut prin referendum introducerea unui sistem prezidential in Turcia.

Costumatia are putere de simbol si ii face pe potentati sa para mai moderni si mai relaxati. Comunitatea de utilizatori ai platformei Twitter din Serbia i-a si dat o porecla. Se cheama "sacou de dictator".

Dar pe Erdogan si Vucic nu-i leaga doar moda. Chiar daca joaca in ligi diferite din cauza marimii tarii pe care o conduc, cei doi cultiva o predilectie pentru puterea absoluta si oprima opozitia si media critice.

In context, ei se prezinta ca politicieni providentiali, care muncesc neobosit pentru binele poporului, pentru noi locuri de munca si crestere economica.

Aceasta va fi si miza vizitei pe care Erdogan o va efectua la Belgrad marti, 10.10, insotit de 150 de responsabili din economie.

Vizitele in care este insotit de o armata de investitori nu sunt ceva nou pentru Erdogan. Dar pentru Guvernul Serbiei constituie un mare eveniment, care trebuie sa se traduca si in capital de imagine. Mesajul este: iata, banii sosesc gramada.

...si toti sunt multumiti

Interesele economice ale guvernului turc sunt usor de armonizat cu cele sarbesti, sustin economistii. Cuvantul magic la Ankara este "Export". Numai daca exportul creste in continuare se va putea realiza cresterea economica promisa de 5,5 procente anual.

Citeste si Doi paria ai Europei, Erdogan si Orban, s-au intalnit in China si au facut planuri

In context, Balcanii de Vest ofera investitorilor turci mana de lucru ieftina din abundenta si un acces inlesnit pe piata UE. "Procesul de aderare a Turciei la UE este practic abandonat. De aceea, este un avantaj decisiv daca intreprinderi turcesti produc in tari din apropierea UE sau chiar in tari membre", a explicat economistul si comentatorul politic Atilla Yesilada din Istanbul.

Vucic este la randul sau interesat de capital proaspat si de noi locuri de munca. Este chiar dispus sa plateasca investitorilor straini cate 10.000 de euro sub forma de subventii pentru fiecare nou loc de munca infiintat.

Liderul sarb tot anunta ca tara sa va ajunge la nivel european pe locul 1 in privinta cresterii economice. Dar pana acum cifrele sunt mai degraba devastatoare pentru el. In ultimii trei ani, Serbia a ocupat locul codas in regiune, cu o crestere de doar 1,6 la suta. Spre comparatie, avansul economic in Muntenegru a fost de 7,7 la suta, in Kosovo de 9,1, iar in Macedonia de 10,2 procente. Salariul mediu este sub 400 de euro lunar, printre cele mai reduse la nivel european.

Este posibil ca investitorii turci sa-si indrepte atentia preponderent spre asa-numitele industrii cu valoare adaugata redusa, unde este nevoie mai mult de forta de munca fara calificare speciala decat de inovatie, considera Yesilada.

Deja de acum, peste 1.000 de muncitori din Serbia produc blugi ieftini pentru firme turcesti si numarul lor va creste curand, potrivit Guvernului de la Belgrad, la mai bine de 3.000. In plus, se zvoneste ca investitorii turci ar fi interesati de industria lemnului si de cea de prelucrare a laptelui. Aceste domenii ar fi reciproc avantajoase.

"In astfel de branse se poate produce un avant imediat in tarile balcanice, transformandu-le concomitent intr-o baza de export a economiei turcesti", a evidentiat Yesilada pentru DW.

Vise neo-otomane

"Invazie a business-ului: turcii ii cuceresc din nou pe sarbi", a titrat ziarul bulevardier Blic deja anul trecut, facand aluzie la secolele de ocupatie otomana prin care a trecut poporul sarb. Dar de data asta titlul era bine intentionat.

Multi observatori sunt de parere ca Turcia nu urmareste exclusiv interese economice in Balcani. In tari cu populatie majoritar musulmana, cum ar fi Bosnia-Hertegovina sau Albania, Ankara finanteaza scoli, moschei si organizatii umanitare.

Nemanja Rujevic/ia

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Turcia Erdogan investitii Serbia , #Turcia