Oficial UE: Visul european al Turciei s-a terminat, cel putin pentru moment

Marti, 02 Mai 2017, ora 14:36
5881 citiri
Oficial UE: Visul european al Turciei s-a terminat, cel putin pentru moment

Turcia sub presedintia lui Recep Tayyip Erdogan a intors spatele aderarii la Uniunea Europeana, cel putin pentru moment, a estimat comisarul european pentru politica de vecinatate si negocieri in vederea extinderii, Johannes Hahn.

Dupa ani intregi de blocaj in demersurile pentru aderarea Turciei la blocul comunitar, guvernele din Uniunea Europeana afirma ca procesul este esuat, principalele motive fiind legate de reprimarea opozitiei de catre Erdogan si de eforturile acestuia de a concentra intreaga putere.

"Pentru toata lumea este clar ca, cel putin in prezent, Turcia se indeparteaza de perspectiva europeana. In centrul relatiei noastre trebuie sa fie altceva", a declarat Hahn intr-un interviu pentru Reuters acordat la finalul reuniunii sefilor diplomatiilor din statele UE, desfasurata in Malta saptamana trecuta.

"Trebuie sa vedem ce poate fi facut in viitor si daca putem relua un gen de cooperare", a afirmat comisarul european, care a precizat ca nu a mai avut intalniri pe subiecte economice cu oficiali turci incepand din ianuarie anul trecut.

Procesul de aderare la UE nu este oficial inghetat, dar membrii Parlamentului European au cerut saptamana trecuta oprirea negocierilor, unii dintre ei estimand ca Turcia nu mai respecta criteriile democratice pentru a putea fi considerata candidata la aderare, nemaivorbind de membru cu drepturi depline al UE.

Intr-un interviu acordat recent agentiei de presa britanice, Erdogan a spus ca Turcia nu va astepta la usa Europei la nesfarsit si se va retrage din negocierile de aderare daca persista ceea ce el a numit ascensiunea islamofobiei si ostilitatea unora dintre statele membre.

In vederea clarificarii statutului Turciei, Hahn a anuntat ca le va prezenta guvernelor statelor membre, la inceputul anului viitor, un raport. Lipsa urgentei indica ezitarea statelor UE de a supara Ankara, dat fiind faptul ca ele se bazeaza pe Turcia pentru a tine migrantii departe de Europa, sunt de parere diplomati europeni.

Totusi, Johannes Hahn a afirmat ca restrictiile impuse libertatii presei, incarcerarile in masa si limitarea drepturilor civile fac aproape imposibil pentru Turcia in prezent sa indeplineasca criteriile de aderare la UE.

El a subliniat ca regulile UE "nu sunt negociabile" si ca blocul comunitar nu va 'decupla situatia drepturilor omului' de tratativele cu Ankara. "Nu exista nicio versiune a democratiei turce. Exista doar democratie. Turcii au exact aceleasi drepturi ca europenii de a trai in libertate", a mai spus Johannes Hahn.

O majoritate de 51,4% dintre turci a votat, pe 16 aprilie, pentru extinderea prerogativelor executive ale presedintelui Recep Tayyip Erdogan, pe fondul acuzatiilor de frauda formulate de opozitia turca.

Citeste mai multe despre situatia din Turcia:

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot

Erdogan face din nou arestari in Turcia: Sute de persoane au fost retinute in timpul noptii

Dupa referendum, ministrul de externe al Austriei cere stoparea negocierilor de aderare a Turciei la UE

Turcia respinge apelul UE privind desfasurarea unei anchete dupa votul controversat

Turcia prelungeste starea de urgenta, care a permis 47.000 de arestari. Protestele continua: "Impreuna impotriva fascismului!"

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...
Comentarii