Presedinte comparat cu Ceausescu, dupa ce si-a construit un palat pe stilul Casei Poporului

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 22:08
6249 citiri
Presedinte comparat cu Ceausescu, dupa ce si-a construit un palat pe stilul Casei Poporului
Foto: Hurriyet

Noul palat prezidential al Turciei atrage din ce in ce mai multe critici din partea Opozitiei, care il compara pe presedintele Recep Erdogan cu Nicolae Ceausescu.

Constructia Ak Saray (Palatul alb) costa peste 615 milioane de euro si arata o grandomanie similara cu cea a dictatorul roman, sustin membrii Opozitiei turce, care spun ca aceasta cheltuiala este inutila si care fac referire la monumentalul Palat al Parlamentului din Bucuresti, relateaza Hurriyet.

"Proiectul noii cladiri este o adaptat dupa palatul pe care Ceausescu l-a construit in Bucuresti pentru el insusi, insa nu a locuit acolo nici macar o zi. Este similar atat in ceea ce priveste proiectul, cat si in ceea ce priveste mentalitatea", a declarat deputatul turc Izzet Cetin, de la principalul partid opozant, Partidul Popular Republican (CHP).

De asemenea, opinia publica din Turcia este impartita in ceea ce priveste noul palat prezidential, in care Erdogan a organizat marti prima reuniune, la care au participat premierul, sefi de servicii si alti lideri politici. Constructia a fost inceputa cand Erdogan era premier si planuia sa se mute acolo cu familia sa.

"Ceausescu nu a putut locui in acel palat. Acest om a construit aceasta cladire pe vremea cand era prim-ministru si tot ar fi locuit acolo daca ar fi ramas premier. Cum il pot respecta ca presedinte daca in continuare ignora 50% din populatie si se comporta ca un dictator?", a intrebat retoric Cetin.

Noul palat prezidential al Turciei costa 615 milioane de dolari, a admis recent ministrul turc al Finantelor, Mehmet Simsek.

Cat costa resedinta prezidentiala mai mare ca Palatul Buckingham, Casa Alba si Kremlinul

Pana acum au fost cheltuite 432,7 milioane de dolari pe constructia Ak Saray, iar 135 de milioane au fost alocate pentru 2015, a spus Simsek in Comisia parlamentara pentru Planificare si Buget.

Dupa 12 ani in functia de premier, Recep Tayyip Erdogan a devenit presedinte la 28 august. La scurt timp, s-a mutat din Palatul Cankaya, din Ankara, in masivul complex nou-construit in oras. Ak Saray a fost construit initial pentru uzul premierului.

Complexul se afla in interiorul unei zone de 150.000 de metri patrati in zona istorica Ataturk Forest Farm (AOC). Sute de copaci au fost taiati din acest spatiu verde pentru a face loc constructiei. Aceasta are 1.000 de camere si este echipata cu tehnologie de ultima ora, pentru a evita spionajul. Este atat de masiva incat depaseste Casa Alba, Kremlinul si Palatul Buckingham.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#presedinte Turcia Nicolae Ceausescu, #Casa Poporului Turcia, #Erdogan palat Ceausescu , #Turcia