Presedintele Amnesty International din Turcia a fost arestat

Sambata, 10 Iunie 2017, ora 17:41
3468 citiri
Presedintele Amnesty International din Turcia a fost arestat
Foto: Arhiva Ziare.com

O instanta administrativa turca a decis, sambata, arestarea presedintelui organizatiei nonguvernamentale Amnesty International din Turcia, Taner Kilic, care este acuzat de aderare la o organizatie terorista.

Taner Kilic a fost retinut, marti, in provincia vestica Izmir, impreuna cu cinci avocati. Acestia au fost acuzati de utilizarea aplicatiei criptate de mesagerie mobila ByLock, folosita de catre membrii miscarii clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca ar fi orchestrat tentativa de lovitura de stat din 2016.

Amnesty International considera ca decizia este "o batjocura a justitiei si o greseala devastatoare", cerand eliberarea presedintelui organizatiei.

Structura care promoveaza drepturile omului sustine ca Taner Kilic a negat folosirea aplicatiei mobile, iar autoritatile turce nu au suficiente dovezi pentru a-l acuza.

"Kilic este un aparator de principii si un pasionat al drepturilor omului, care a criticat miscarea lui Gulen. Acuzatiile impotriva lui Kilic sunt lipsite de merit si arata cat de arbitrara este abordarea guvernului turc, care isi urmareste in mod frenetic adversarii si criticii", a spus Salil Shetty, secretarul general al organizatiei Amnesty International.

De cealalta parte, instanta administrativa turca sustine ca aplicatia ByLock a fost descoperita in telefonul lui Taner Kilic, iar acesta ar fi folosit-o inca din august 2014, informeaza site-ul agentiei Anadolu.

Peste 100.000 de persoane din mediul public si privat din Turcia au fost demise ori suspendate, iar aproape 50.000 dintre acestea au fost arestate. Actiunile Ankarei au fost dur criticate de mai multe state europene si organizatii pentru drepturile omului.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat stare de urgenta dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie 2016. Erdogan a anuntat ca Fethullah Gulen este responsabil pentru aceasta initiativa, dar clericul musulman a negat implicarea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Amnesty International arestat Turcia , #Turcia