Proteste in Turcia: Erdogan spune "Nu" alegerilor anticipate, violentele continua

Duminica, 09 Iunie 2013, ora 09:51
2855 citiri
Proteste in Turcia: Erdogan spune "Nu" alegerilor anticipate, violentele continua
Foto: Vancouver Sun

Protestele violente din Turcia au intrat in a doua saptamana, in timp ce prim-ministrul Recep Erdogan a spus raspicat ca nu vor fi alegeri anticipate, in ciuda cerintelor manifestantilor.

Politia din capitala Ankara a folosit gazele lacrimogene si tunurile cu apa impotriva demonstrantilor, sambata, circa 5.000 de persoane adunandu-se in Piata Kizilay, din centrul orasului.

In acelasi timp, ciocniri intre manifestanti si fortele de orinde au avut loc si in Istanbul, informeaza BBC.

Anterior, prim-ministrul Recep Erdogan a exclus alegerile anticipate: "Nu se decid alegeri anticipate din cauza ca oamenii marsaluiesc pe strazi".

Alegerile locale si cele prezidentiale vor avea loc anul viitor, conform calendarului initial, a transmis si un oficial al partidului de guvernamant al lui Erdogan, AKP. Alegeri generale sunt programate pentru anul 2015.

AKP este la putere in Turcia din anul 2002, iar protestatarii sustin ca Guvernul devine tot mai autoritar si impune valori islamiste.

Rivalitatile din fotbal, lasate in urma

In Istanbul, suporterii celor mai importante cluburi de fotbal din Turcia, Fenerbahce, Galatasaray si Besiktas au lasat la o parte rivalitatile recunoscute pentru a marsalui impreuna catre Piata Taksim, epicentrul protestelor.

"Ar trebui sa ii multumim lui Tayyip Erdogan pentru ca ne-a adus impreuna. A unit intreaga tara (impotriva sa)", a precizat un suporter al echipei Fenerbahce.

Turcia se confrunta cu o a doua saptamana de revolte civile generate de intentia autoritatilor locale din Istanbul de a demola si de a reorganiza Parcul Gezi.

Erdogan s-a intors in mijlocul protestelor, primit de mii de sustinatori

Premierul Erdogan s-a intors din turneul intreprins in nordul Africii, in noaptea de joi spre vineri, fiind asteptat de mii de sustinatori la aeroportul din Istanbul. El a cerut ca protestele din toata tara sa se incheie imediat.

Prim-ministrul turc a declarat, joi, ca planurile de demolare si reorganizare a Parcului Gezi din Istanbul vor continua.

Mii de persoane au fost ranite si patru au murit in violentele proteste din Turcia. Manifestarea a avut loc in contextul in care tensiunile sunt in crestere in Turcia, din cauza autoritarismului premierului Recep Erdogan si a radacinilor islamiste ale partidului sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Recep Erdogan proteste Turcia, #Erdogan alegeri anticipate Turcia, #proteste parc Istanbul, #proteste alegeri anticipate Turcia , #Turcia