Proteste in Turcia: Femeile au devenit simbolul manifestatiilor (Galerie foto)

Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 09:48
6354 citiri
Proteste in Turcia: Femeile au devenit simbolul manifestatiilor (Galerie foto)
Foto: The Telegraph

Femeile care au iesit in strada, in Turcia, au devenit subiectul fotoreporterilor din intreaga lume care asista la protestele prin care, de peste o saptamana, turcii incearca sa dea jos Guvernul.

Multe dintre ele nu sunt de acord cu legea privind avorturile, dupa ce premierul Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sa aiba cel putin trei copii.

"Trebuie sa facem ceva astfel incat drepturile femeilor sa fie respectate, in Turcia. Asa cum eu respect femeile care poarta naframa, vreau sa fiu si eu respectata pentru ca vreau sa devin femeie de afaceri", spune Esra, citata de Huffington Post.

Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul republicii turce, le-a incurajat pe femei sa poarte haine occidentale si sa-si urmeze visul, daca doreau o cariera.

In zilele nostre, insa, Erdogan este perceput ca fiind "cel mai dominant lider al Turciei", iar femeile care au iesit in strada nu sunt de acord cu masurile sale restrictive.

The Telegraph publica o galerie de fotografii in care protestatarele sunt in prim plan.

In mod special, una dintre ele, imbracata intr-o rochie rosie si eleganta, care parca ar fi plecat spre o petrecere in aer liber, a devenit simbolul protestelor sexului frumos.

Turcoaica se apropie de soldati fara nicio frica, iar atunci cand unul dintre acestia isi indreapta furtunul cu apa spre ea, ramane nemiscata in fata lui.

Nici atunci cand apa puternica a inceput sa curga, femeia nu s-a miscat. Abia dupa cateva secunde de darzenie, s-a intors si a luat-o la fuga.

"Fotografia aceasta a devenit un simbol al revoltei femeilor din Turcia. Violenta politiei in fata protestatarilor pasnici arata care sunt valorile conducerii", spune unul dintre protestatari.

A opta noapte de proteste a fost la fel de violenta pentru protestatari ca si cele trecute. Miile de oameni adunati in piata Taksim au incercat sa ajunga in fata cladirii Guvernului, dar au fost impiedicati de fortele de ordine.

Soldatii au folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene. Violente au izbucnit si in Hatay, orasul din sud-estul Turciei unde un tanar a murit impuscat in cap de catre politisti, in timpul manifestatiilor.

In noaptea de marti spre miercuri, in urma ciocnirilor dintre politie si protestatari, doi politisti si trei manifestanti au fost raniti.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#proteste Turcia femei, #femeie rochie rosie proteste Turcia, #manifestatii Turcia , #Turcia