Retelele de socializare functioneaza din nou in Turcia

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 12:21
1485 citiri
Retelele de socializare functioneaza din nou in Turcia

Accesul normal la retelele de socializare a fost restabilit marti dimineata in Turcia, dupa ridicarea, in aceasta noapte, a blocajului care afecta si YouTube, blocaj menit sa impiedice difuzarea de imagini cu un procuror turc ucis in timpul unei luari de ostatici, au raportat mass-media.

Platforma pentru distribuirea de imagini video s-a conformat, la fel ca Twitter si Facebook inainte ei, cerintelor autoritatilor turce, care cereau retragerea imaginilor cu procurorul.

Accesul la cele trei retele de socializare si la peste 150 de alte site-uri a fost blocat timp de mai multe ore luni, in Turcia, la ordinul unui judecator din Istanbul care a decis ca imaginile cu procurorul Mehmet Selim Kiraz, avand cu un pistol la tampla, constituie "propaganda terorista" si perturba "ordinea publica".

Facebook, Twitter si YouTube, blocate in Turcia din cauza pozelor cu procurorul ostatic

La 31 martie, Kiraz a fost retinut timp de sase ore intr-un tribunal din Istanbul de catre doi militanti inarmati ai unei grupari radicale turce de extrema dreapta, grupare ce a difuzat pe retelele de socializare fotografii ale operatiunii sale. Magistratul si cei doi rapitori au fost ucisi dupa o interventie a politiei.

In ordonanta pe care a emis-o luni judecatorul de la Istanbul a decis, de asemenea, ca motorul de cautare Google sa retraga fotografiile magistratului, sub amenintarea blocarii accesului (pentru Google) in Turcia.

Decizia judecatorului a provocat indignarea internautilor turci, a opozitiei si organizatiilor non-guvernamentale pentru apararea libertatii de exprimare.

In decursul ultimului an, guvernul turc si-a multiplicat masurile controversate, in incercarea de a reduce la tacere internetul si retelele de socializare. In martie 2014, in ajunul alegerilor municipale, actualul presedinte Recep Tayyip Erdogan a ordonat blocarea retelelor Twitter si Facebook, acuzate ca ar promova acuzatii de coruptie la adresa unor persoane din anturajul sau.

Parlamentul turc a votat luna trecuta o dispozitie ce autorizeaza guvernul sa blocheze un site fara sa obtina acordul justitiei, dispozitie care a fost totusi cenzurata, anul trecut, de Curtea Constitutionala.

Citeste si:
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
Fața nevăzută a congresului PNL: Acuzații de șantaj într-un partid dezbinat și explozia incidenței COVID din București
După patru luni în care principalii lideri din PNL s-au războit intern pentru propria tabără dinamitând coaliția de guvernare și principalele reforme promise în campania electorală, totul...
Sursa: AGERPRES