Romanii intorsi din Turcia: Ne ascundeam pe sub mese, in toalete, nu credeam ca scapam (Video)

Duminica, 17 Iulie 2016, ora 09:14
10059 citiri
Romanii intorsi din Turcia: Ne ascundeam pe sub mese, in toalete, nu credeam ca scapam (Video)
Foto: Digi24

Romanii care au ajuns de la Istanbul la Bucuresti, cu prima cursa Tarom care a operat sambata de pe aeroportul Ataturk, au povestit momentele de groaza prin care au trecut, prinsi in mijlocul loviturii de stat din Turcia, printre acestia aflandu-se si fotbalistii de la echipa de fotbal Concordia Chiajna.

Cei care au revenit in tara, in jurul orei 21:20, pe Aeroportul Henri Coanda, dupa o zi si o noapte petrecute pe aeroportul Ataturk din Istanbul, spun ca imaginile pe care le-au vazut sunt ca desprinse din filme. Ei povestesc ca au stat de vineri dimineata in aeroport, si ca nu au primit informatii din partea autoritatilor aflate in Turcia, ci doar de la MAE.

Vezi filmul evenimentelor din Turcia

"Ne bagam sub scaune, sub mese, pe unde nimeream. Nu credeam ca mai ies de acolo, in viata mea", a declarat o tanara.

O romanca plecata pentru afaceri in Istanbul a povestit ca i s-a recomandat sa stea in aeroport in momentul in care s-a produs lovitura de stat.

"A fost ingrozitor, am auzit focuri de arma si in momentul acela am crezut ca vin spre noi. Nimeni nu stia nimic, intrebam si in turceste, si in araba, sotul meu este libanez, dar nimeni nu voia sa ne spuna nimic. A fost o teroare ingrozitoare", a spus aceasta.

Ea a precizat ca nu a venit nimeni sa ii ajute, nu li s-a oferit nicio informatie, ci au primit un mesaj de la Ministerul Afacerilor Externe cu doua numere de telefon si o adresa de email pe care nu au putut sa o acceseze pentru ca Internetul nu mergea in aeroport.

"La un moment dat s-a auzit o mare bubuitura, am crezut ca a fost o bomba, toti de la securitate, de la la check-in au fugit, era pustiu. Dupa focurile de arma, au lasat oamenii sa intre fara niciun fel de control, treceau prin usile de cotrol fara niciun fel de supraveghere si atunci ne-am speriat cel mai tare", a spus aceasta.

Ea a mai povestit ca la un moment dat s-a baricadat intr-o toaleta. "Eram cinci persoane intr-o toaleta mica, de mall, cu bagaje, ne-a fost foarte frica", a adaugat ea.

Un barbat a spus ca i-au anulat cursa vineri seara, cu zece minute inainte de decolare. "A disparut tot personalul din aeroport, si din acel moment a inceput cosmarul. Au inceput sa traga, lumea se panica, a fost de cosmar. Oamenii, cei care tineau cu presedintele Erdogan, au intrat efectiv in terminal, faceau selfie cu avioanele, langa motor, era ceva de nedescris, un haos total. E greu de imaginat", a spus acesta.

El a adaugat ca la un alt moment au inceput sa survoleze avioane, care faceau un sunet groaznic.

Cum au trait lovitura de stat fotbalistii de la Concordia Chiajna: In momentele acestea, fotbalul a fost pe locul doi

Si fotbalistii de la echipa Concordia Chiajna s-au aflat printre pasagerii cursei Tarom care a ajuns sambata la ora 21:00 pe aeroportul Henri Coanda.

Unul dintre ei a povestit ca nu si-au imaginat in niciun moment ca are loc o lovitura de stat.

"Ne-a prins in hotel (tentativa de lovitura de stat de vineri, n.red.), nu am dormit toata noaptea, s-au auzit arme, impuscaturi, explozii. Ceva ce nu mai vreau sa mai traiesc", a spus un fotbalist, adaugand ca sunt cu totii foarte obositi dupa orele petrecute in aeroport sambata, si dupa noaptea de vineri in care nu au dormit.

El a facut o descriere a atmosferei din Istanbul. "Erau masini abandonate, oameni care alergau disperati", a spus el. "Multumesc lui Dumnezeu ca am ajuns acasa (..) In momentele acestea, fotbalul a fost pe locul doi, pentru noi, pentru ca ceea ce am vazut noi acolo...", a mai spus fotbalistul.

Si antrenorul echipei Concordia Chiajna, Emil Sandoi, a povestit orele petrecute in Istanbul. "O noapte pierduta, cateva senzatii tari, putina incertitudine, nesiguranta", a spus acesta, precizand ca a mai trecut printr-un astfel de moment, la Revolutie, cand era la Timisoara.

"La un moment dat cred ca a fost o explozie, baietii dormeau si s-au trezit. Pacat ca se intampla astfel de evenimente, nu isi doreste nimeni asa ceva", a mai spus Emil Sandoi.

Duminica dimineata, la ora 04:00, alti 108 romani au ajuns in tara, cu o a doua cursa Tarom de la Istanbul pusa la dispozitie de MAE. Aceasta cursa a fost una umanitara, costurile fiind suportate din fondul pentru situatii de urgenta si criza.

Cu toate astea, in ciuda situatiei din Turcia si a avertismentelor MAE, sambata sute de romani au plecat spre Istanbul sau diverse statiuni turcesti.

Haosul a domnit in Turcia, unde a avut loc o tentativa de lovitura de stat in timp ce presedintele Recep Tayyip Erdogan se afla in concediu in afara tarii.

Vineri noapte s-au purtat lupte armate, in care si-au pierdut viata 265 de morti, dintre care 161 erau civili si politisti. Numarul ranitilor este de peste 1.500. Abia dupa 24 de ore regimul Erdogan a anuntat ca a preluat controlul complet al tarii, insa a cerut autoritatilor sa ramana vigilente pentru ca amenintarea nu a trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#marturii romani intorsi Turcia lovitura stat , #Turcia