Solutie de compromis pentru parcul din Turcia - se termina protestele?

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 20:54
2860 citiri
Solutie de compromis pentru parcul din Turcia - se termina protestele?
Foto: AA

Nu vor fi construite centre comerciale sau ansambluri rezidentiale pe locul parcului Taksim Gezi, care a fost cauza unor proteste de amploare in Turcia, a anuntat primarul din Istambul, Kadir Topbas.

Declaratiile acestuia arata ca autoritatile au inceput sa renunte la o parte din planurile pe care le aveau in aceasta zona.

Totusi, potrivit publicatiei locale hurriyetdailynews.com, municipalitatea nu va renunta la construirea unei replici a cladirii care gazduia in trecut o cazarma.

Proteste in Turcia: Erdogan nu se lasa, parcul Gezi va fi demolat (Video)

"Acest proect face parte din promisiunile noastre electorale. Poporul ne-a dat autoritatea sa facem acest lucru. Avem, cu siguranta, defecte, dar putem solutiona totul prin dialog", a dat el asigurari.

Primarul din Istambul a mentionat ca majoritatea copacilor poate fi incorporata in reconstructia cazarmii, precizand ca din cei 563 de pomi, 72 pot fi mutati fara probleme, iar alti 26 pot fi replantati, insa cu niste riscuri.

De asemenea, el a precizat ca restul spatiilor verzi pot fi conectate cu teatrul in aer liber Cemil Topuzlu si cu parcul Macka. De asemenea, el a promis ca va pune mai multi copaci in piata Taksim.

Proiectul de amenajare a Pietei Taksim prevede desfiintarea Parcului Gezi cu tot cu cei aproximativ 600 de arbori din parc, in imediata apropiere a Pietei Taksim, in vederea reconstruirii unei cazarmi. Autoritatile au evocat ipoteza instalarii in aceasta cazarma a unui centru comercial sau unor locuinte.

Interventia violenta a politiei in dimineata de 31 mai cu scopul de a alunga manifestanti ce ocupau parcul a provocat confruntari ce s-au transformat, intre timp, intr-o vasta miscare de contestare a Guvernului conservator provenind dintr-o miscare islamista, cea mai grava de la instalarea sa la putere, in 2002.

Intrebat daca ideea va multumi protestatarii si reprezentantii miscarii de solidaritate Taksim, cea care a initat manifestatiile, primarul a precizat ca desi acestia nu au fost de acord cu ridicarea unei cladiri, ei ar putea fi de acord cu proiectul, in ansamblul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#primar Istambul parc Turcia, #parc proteste Turcia, #salvare parc proteste Turcia, #proteste Turcia demolare parc, #Turcia demolare parc , #Turcia