Strategie imposibila: Va reusi Turcia sa-si mentina ambii prieteni, SUA si Iranul?

Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 16:23
2990 citiri
Strategie imposibila: Va reusi Turcia sa-si mentina ambii prieteni, SUA si Iranul?
Foto: middle east online

Diplomatia turca se confrunta cu o situatie greu de rezolvat: mentinerea unor relatii de prietenie, atat cu vecinii, Siria si Iranul, dar si cu aliatul sau de peste Ocean, Statele Unite ale Americii.

Turcia are un program diplomatic foarte activ, potrivit unor observatori. Cum poate o tara sa-si mentina ambii prieteni, Washingtonul si Teheranul? Cum sa condamne regimul sirian, fara sa strice relatiile cu Iranul?, se intreaba Middle East Online.

Aceste lucruri dau batai de cap diplomatilor turci, precum si programul nuclear iranian si varsarea de sange din Siria. Toate astea pun Turcia intr-o pozitie dificila, cu vecinii sai, Iran si Siria, si cu aliatul sau traditional, Statele Unite.

Teheranul a declarat miercuri ca vrea sa renunte la intalnirea ce trebuia sa aiba loc saptamana viitoare, la Istanbul, referitoare la programul sau nuclear, la care urma sa participe Iranul si alte sase puteri mondiale.

Aceasta decizie vine dupa ce Istanbulul a gazduit conferinta "Prietenii Siriei", la care au participat simpatizantii rebelilor sirieni. Intalnirea a fost aspru criticata de catre Teheran.

"Tinand cont de pozitia extremista si ilogica a Turciei, la conferinta asupra Siriei, Turcia si-a pierdut calitatea de gazda a intalnirii dintre Iran si reprezentantii occidentali", a spus Aladin Borujerdi, seful comisiei de relatii externe din Parlamentul iranian.

Intr-o escaladare a conflictului diplomatic, Ministerul Afacerilor Externe din Turcia l-a convocat pe ambasadorul iranian, pentru a explica declaratiile lui Borujerdi.

Iranul a cerut Bagdadului sa ia locul Istanbulului, pe 13-14 aprilie, ca gazda a intalnirii grupului P5+1, cei cinci membri ai Consiliului de Securitate, Marea Britanie, China, Franta, Rusia si Statele Unite, plus Germania.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe iranian, Ramin Mehmanparast, a acuzat Turcia ca are o pozitie diplomatica duplicitara in regiune.

Iranul si Turcia au afirmat ca doresc sa aiba relatii apropiate in continuare. Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat saptamana trecuta o vizita la Teheran, in care el si-a exprimat sprijinul tarii sale pentru programul nuclear al Iranului, in scopuri pasnice.

Turcia, o putere economica emergenta, care este singura tara majoritar musulmana din NATO, are un program diplomatic foarte activ. Unii observatori numesc acest program "neo-otoman", referindu-se la vechiul imperiu, care a precedat Turcia moderna.

Turcia a respins sanctiunile luate de Uniunea Europeana si Statele Unite contra Iranului, privind embargoul exporturilor de petrol.

Turcia, un aliat traditional al Statelor Unite, are in prezent un guvern islamist, dar care este sprijinit militar de la Washington, in lupta sa impotriva rebelilor kurzi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#relatii Turcia SUA Iran, #diplomatia turca Siria Iran, #Turcia tara membra NATO, #pozitia Turciei Iran Siria , #Turcia