Sute de victime in Turcia, dar Guvernul le cere scuze numai unora (Video)

Marti, 04 Iunie 2013, ora 17:20
2266 citiri
Sute de victime in Turcia, dar Guvernul le cere scuze numai unora (Video)
Foto: Hurriyet

Premierul delegat al Turciei, Bulent Arinc, le-a cerut scuze, marti, protestatarilor raniti in ciocnirile cu fortele de ordine, care au avut loc in ultimele zile in mai multe orase turcesti.

Acesta sustine ca manifestantii care au inceput protestul, cei din jurul Parcului Gezi din centrul Istanbulului, "aveau dreptate si actionau legitim", scrie BBC.

Mai mult, el s-a oferit chiar sa se intalneasca cu persoanele care au organizat manifestatia initiala, la inceputul saptamanii, impotriva planurilor Guvernului de a distruge spatiul verde pentru a construi un mall.

Proteste in Turcia: Tanar impuscat de politisti, Erdogan acuza amestec strain (Video)

De vineri, insa, demonstratia s-a transformat intr-o serie de proteste violente in mai multe orase din Turcia, in timpul carora sute de persoane au fost ranite, iar un tanar a fost impuscat mortal de catre politisti si o alta persoana a murit in Antakya.

"Nu cred ca trebuie sa le cerem scuze si celor care au distrus proprietatile publice si care au incercat sa-i priveze pe trecatori de libertate", a declarat Arinc, in cadrul unei conferinte de presa din Ankara.

Un tanar de 22 de ani, Abdullah Can Comert, a fost impuscat in cap, dintr-o masina a politiei, acesta murind ulterior la spital. Este vorba despre al doilea mort din timpul demonstratiilor, primul inregistrandu-se in noaptea de duminica de luni. Prima victima a protestelor din Turcia a murit la Ankara, dupa ce o masina blindata a intrat in forta peste demonstranti.

Violente in Istanbul - un manifestant ucis - Erdogan: Nu avem Primavara Turca

Incidentul s-a petrecut in contextul in care cel mai mare protest anti-Guvern din ultimii ani are loc in Turcia, incepand de vinerea trecuta, dupa ce autoritatile au decis demolarea unui parc.

Numeroase ciocniri au avut loc intre fortele de ordine si protestatari in cele cinci zile de demonstratii. Politistii au aruncat cu gaze lacrimogene si au tras cu tunuri de apa in oamenii care manifestau in mai multe orase turcesti, ranind sute de persoane.

Manifestarea a avut loc in contextul in care tensiunile sunt in crestere in Turcia, din cauza autoritarismului premierului Recep Erdogan si a radacinilor islamiste ale partidului sau.

Proteste violente in Turcia: Premierul recunoaste abuzurile politistilor, presedintele le cere sensibilitate

Nemultumirile cetatenilor turci au inceput sa apara inca de lunea trecuta, cand arborii din Parcul Gezi din Istanbul au fost pusi la pamant, in vederea unui proiect de dezvoltare initiat de Guvern.

Mai multi demonstranti au organizat o tabara in jurul parcului, incercand sa impiedice autoritatile sa-l distruga. Vineri, politistii i-au luat cu asalt pe activisti, aceasta fiind scanteia care a pornit violentele proteste.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#scuze Guvern turc, #Guvern turc protestatari, #morti protest Turcia, #raniti protest Turcia , #Turcia