Tensiuni in crestere Turcia - Siria: Avionul si acuzatiile de piraterie. Rusia intra pe fir

Autor: Ana Ilie
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 14:59
5107 citiri
Tensiuni in crestere Turcia - Siria: Avionul si acuzatiile de piraterie. Rusia intra pe fir

Tensiunile dintre Turcia si Siria erau in crestere joi, dupa ce avionul sirian oprit in Turcia pentru verificari a ajuns, in cele din urma, la Damasc.

Partea turca sustine ca nu au fost gasite arme in avionul sirian, insa in urma inspectiei au fost detectate echipamente de comunicare utilizate in scopuri militare, scrie Guardian.

Avion sirian fortat sa aterizeze la Ankara: Suspiciuni de armament la bord

Rusia insista ca la bordul aparatului de zbor nu se afla armament. Se aflau insa 17 rusi printre cei 30 de pasageri in zborul Moscova-Damasc. Moscova a certat Ankara ca a pus in pericol viata cetatenilor sai si a acuzat autoritatile turce ca nu i-au lasat pe acestia sa vorbeasca cu diplomatii rusi.

Miercuri, avioanele militare turce au escortat Airbusul A-320 la un aeroport din Ankara, la cateva ore dupa ce seful Statului Major turc anuntase ca tara sa va riposta cu forta mai mare daca bombardamentele dinspre Siria continua sa loveasca teritoriul turc.

Joi, ministrul sirian al Transporturilor a acuzat Turcia de "piraterie aeriana" ca urmare a noului incident ce tensioneaza realtiile dintre cele doua tari. Mahmoud Said a spus ca retinerea la sol a avionului cu destinatia Damasc reprezinta "piraterie aeriana care contrazice tratatele de aviatie civila".

Premierul turc avertizase insa ca Turcia nu va permite ca spatiul aerian al tarii sale sa fie utilizat pentru a transfera arme cu care sa fie zdrobita revolta populara din Siria. "Suntem hotarati sa controlam transferul de arme catre regimul care duce la indeplinire masacre atat de brutale ale civililor. Este inacceptabil ca spatiul nostru aerian sa fie utilizat pentru un astfel de transfer", a subliniat Ahmet Davutoglu.

Nici Turcia nici Siria nu intentioneaza sa fie prinsa intr-un razboi, insa este dificil, in acest moment, sa dea inapoi. Relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit accelerat dupa ce, la 3 octombrie, tiruri siriene au ucis cinci turci, localnici dintr-un oras turc aflat la granita. Dupa acest incident, fortele armate ale Turciei au raspuns bombardand zona de granita a Siriei.

NATO a reactionat la atacul asupra unui membru al sau si a anuntat ca alianta este pregatita sa intervina pentru apararea Turciei, daca va fi nevoie de acest lucru.

"Avem strategia necesara pusa la punct, astfel incat sa protejam si sa aparam Turcia daca va fi necesar acest lucru", a declarat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Turcia avion retinut Siria, #Turcia Siria avion Rusia , #Turcia