Tensiuni Rusia - Turcia: Nou incident pe mare

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Decembrie 2015, ora 13:30
4259 citiri
Tensiuni Rusia - Turcia: Nou incident pe mare
Foto: Hepta.ro

Un vas comercial aflat sub pavilion turcesc a impiedicat transportarea a doua platforme petroliere rusesti ale companiei Cernomorneftegaz dinspre campul Odesa spre apele teritoriale rusesti, a anuntat luni serviciul de presa al companiei.

"Din cauza situatiei internationale complexe si riscului de a pierde activele vitale ale Cernomorneftegaz - doua platforme moderne V-312 si V-319 cu o valoare de peste 25 de miliarde de ruble, platformele au fost transportate de la campul petrolifer Odesa (in partea de nord-vest a Marii Negre, la 150 de kilometri de malul Crimeii) inspre apele teritoriale rusesti", a comunicat compania, potrivit Interfax.

Compania a precizat ca platformele au fost mutate la ordinul premierului din Crimeea, Serghei Aksionov.

"Un vas comercial neidentificat care navigheaza sub pavilion turcesc a aparut in calea convoiului care remorca platforma V-312 (...) Vasul turcesc s-a asezat in calea convoiului si chiar a incercat sa il opreasca, ceea ce a creat o situatie de urgenta. Capitanul vasului turcesc nu a comunicat prin radio cu convoiul si nici nu a raspuns la apeluri", se mai arata in comunicat.

"Neintelegerea" a fost rezolvata dupa aparitia in zona a unui vas al serviciului de Granita al FSB si a unui vas din flota rusa la Marea Neagra, asa ca vasul turcesc si-a schimbat traseul si a deblocat convoiul. Platforma V-312 a ajuns cu succes la destinatie, in pofida faptului ca a intalnit in drumul sau si o furtuna, a mai anuntat compania. Si transportul celeilalte platforme petroliere s-a efectuat pe furtuna, insa acum ambele platforme sunt in siguranta in apele teritoriale ruse.

Este al doilea incident pe mare intre Rusia si Turcia din ultimele zile.

Nou incident cu focuri de avertisment intre Rusia si Turcia, de data aceasta pe mare (Video)

Rusia sustine ca un distrugator al sau a fost nevoit sa traga focuri de avertisment catre o barca de pescuit turceasca, duminica, pentru a evita o coliziune in Marea Egee.

Ministerul Apararii de la Moscova a anuntat ca pescadorul turcesc s-a apropiat la 600 de metri de distrugator, dupa care s-a intors din drum, ca urmare a focurilor trase de pe ambarcatiunea de razboi.

In urma incidentului, atasatul militar al Turciei la Moscova a fost convocat la Ministerul rus al Apararii.

Distrugatorul rusesc se afla in Marea Egee pentru a sustine interventia militara a Rusiei in Siria.

Tensiunile dintre Moscova si Ankara au ajuns la cote alarmate la finalul lunii noiembrie, cand fortele aeriene turce au doborat un avion de lupta rusesc care ar fi violat spatiul aerian al tarii membre NATO.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#incident mare Rusia Turcia, #Turcia tensiuni Rusia , #Turcia