Diferendul greco-turc din Mediterana Orientala, in centrul agendei summitului UE de la Bruxelles

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 10:26
2331 citiri
Diferendul greco-turc din Mediterana Orientala, in centrul agendei summitului UE de la Bruxelles
Nave de razboi ale Turciei/FOTO Pixabay

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc joi, la Bruxelles, pentru a analiza in special modalitatile de detensionare a crizei dintre Grecia si Cipru, pe de o parte, si Turcia, pe de alta parte, in legatura cu activitatile de foraj din Mediterana Orientala, noteaza dpa.

Summitul special al UE fusese programat initial pentru 24-25 septembrie, dar a fost amanat ca urmare a faptului ca presedintele Consiliului European, Charles Michel, a intrat in carantina din cauza contactului cu o persoana infectata cu COVID-19. Ulterior, el a fost testat negativ la noul coronavirus.

'Obiectivul nostru este de a face loc pentru un dialog constructiv cu Turcia in vederea realizarii stabilitatii si securitatii in intreaga regiune si a asigurarii respectarii depline a suveranitatii si drepturilor suverane ale tuturor statelor membre ale UE~, a explicat Charles Michel intr-o scrisoarea de invitatie adresata liderilor tarilor membre.

Ciprul doreste sanctionarea Turciei pentru explorarile de gaz pe care aceasta le face in zona, in timp ce alte state membre inclina catre o solutie diplomatica.

Turcia si Grecia, membre ale NATO, au un diferend legat de jurisdictia maritima si de drepturile de explorare in Mediterana Orientala, din cauza opiniilor divergente privind limitele platoului continental. Ankara a provocat iritarea Greciei in luna august atunci cand a trimis in zona disputata vasul de studii seismice Oruc Reis. Turcia afirma ca in prezent nava este retrasa pentru mentenanta tehnica periodica.

Potrivit unei surse diplomatice europene, adoptarea unor sanctiuni contra Turciei este improbabila la summitul care se incheie vineri.

Pe agenda reuniunii la nivel inalt a UE se mai afla relatiile cu China, situatia din Belarus si cazul de otravire a lui Alexei Navalnii, dar si piata unica, politica industriala si transformarea digitala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#international, #summit, #UE, #Grecia, #Turcia, #tensiuni, #NATO , #Turcia