Tentativa de lovitura de stat in Turcia: Pe cine acuza Erdogan ca se afla in spatele actiunilor

Sambata, 16 Iulie 2016, ora 11:21
8804 citiri
Tentativa de lovitura de stat in Turcia: Pe cine acuza Erdogan ca se afla in spatele actiunilor
Foto: site Fethullah Gulen

Clericul musulman Fethullah Gulen (foto) a fost acuzat de presedintele turc Recep Erdogan ca se afla in spatele tentativei de puci impotriva sa.

Fethullah Gulen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan, se afla in exil in SUA.

Acesta insa a transmis o declaratie New York Times prin care neaga orice implicare si condamna "in cei mai duri termeni" lovitura de stat.

"Condamn in cei mai duri termini tentativa de lovitura de stat militara din Turcia. Guvernarea trebuie castigata prin alegeri libere si corecte, nu prin forta", a spus acesta, intr-o declaratie de presa transmisa New York Times, informeaza cotidianul.

"Ma rog la Dumnezeu pentru Turcia, pentru cetatenii turci si pentru toti cei aflati in Turcia ca aceasta situatie sa fie rezolvata pasnic si rapid. Ca cineva care a suferit sub mai multe puciuri militare in ultimii 50 de ani, este cu atat mai insultator sa fiu acuzat ca am vreo legatura cu o astfel de tentativa. Resping categoric astfel de acuzatii", mai spune Gulen.

Vezi filmul evenimentelor in format Live Text: Tentativa de lovitura de stat in Turcia soldata cu peste 90 de morti si 1000 de raniti.

Si premierul turc a declarat in timpul noptii ca tentativa de lovitura de stat a fost un act de rebeliune pus la cale de miscarea loiala clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, desi gruparea acestuia a condamnat-o.

Alianta pentru Valori Impartasite (AfSV), o grupare non-profit care are legaturi cu clericul de opozitie Gulen, a dat insa imediat publicitatii un comunicat prin care a condamnat tentativa de lovitura de stat.

"Condamnam orice interventie a armatei in politica interna a Turciei", se arata in comunicat.

Guvernul presedintelui Recep Tayyip Erdogan a acuzat in repetate randuri sustinatorii lui Gulen ca vor il indeparteze cu forta de la putere.

Tentativa de lovitura de stat din Turcia i-a luat prin surprindere pe liderii internationali. Acestia au cerut sa se evite varsarea de sange.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#cleric acuzat Erdogan lovitura stat, #lovitura stat Turcia , #Turcia