Turcia a cerut oficial SUA arestarea clericului Fethullah Gulen

Sambata, 13 August 2016, ora 16:24
5268 citiri
Turcia a cerut oficial SUA arestarea clericului Fethullah Gulen
Foto: Facebook Fethullah Gulen

Biroul Procurorului General din Istanbul a trimis sambata o scrisoare autoritatilor americane prin care se solicita arestarea clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea loviturii de stat esuate din noaptea de 15-16 iulie, transmite Reuters.

Scrisoarea a fost predata autoritatilor americane de catre ministrul de Justitie al Turciei, Bekir Bozdag.

Procurorul General al Istanbulului sustine ca Fethullah Gulen a orchestrat in detaliu lovitura de stat esuata si formuleaza zece capete de acuzare impotriva sa, inclusiv tentativa de a rasturna un guvern.

De asemenea, ministru de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat anterior ca autoritatile turce au inregistrat progrese cu Statele Unite in ceea ce priveste extradarea clericului musulman, iar o echipa de specialisti de la Departamentul de Justitie al SUA se va deplasa la Ankara in zilele de 23-24 august pentru a discuta solicitarea cu partea turca.

Americanii trimit o delegatie in Turcia pentru a discuta de extradarea lui Gulen

Fethullah Gulen dezminte implicarea in organizarea puciului esuat si condamna vehement un sistem judiciar turc controlat in totalitate de catre regimul presedintelui Erdogan. Acesta a precizat ca se va preda autoritatilor turce, doar atunci cand vinovatia sa va fi stabilita de catre un organ de investigatie international si independent.

Gulen cere sa nu fie extradat in SUA

Premierul Yildirim a precizat ca 81.494 de functionari publici au fost suspendati din functie pentru legaturi cu miscarea clericului musulman, printre care se numara judecatori, procurori, soldati, politisti, academicieni, medici, profesori universitari, afaceristi, functionari, precum si jurnalisti. De asemenea, 17.740 de persoane au fost arestate si puse sub acuzare pentru rolul jucat in orchestrarea loviturii de stat.

Insa, statele occidentale au criticat campania guvernamentala de eliminare a asa-zisilor gulenisti din institutiile de stat, precum si din presa, ridicand totodata intrebari cu privire la tratamentul "inuman" la care ar fi supusi pucistii capturati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Fethullah Gulen cerere arestare oficial, #Turia cere arestarea SUA Fethullah Gulen , #Turcia