Turcia a doborat un avion rusesc - cinci lucruri pe care trebuie sa le stim

Marti, 24 Noiembrie 2015, ora 19:19
12470 citiri
Turcia a doborat un avion rusesc - cinci lucruri pe care trebuie sa le stim
Foto: Hepta.ro

Una dintre cele mai complicate crize geopolitice din lume s-a agravat si mai tare, marti, dupa ce un avion rusesc de razboi a fost doborat de catre fortele turce, la granita dintre Siria si Turcia.

Presedintele rus Vladimir Putin a sustinut ca avionul a fost doborat la patru kilometri de granita cu Turcia, in timpul unei operatiuni impotriva Statului Islamic, in Siria. Putin a acuzat Turcia ca sprijina teroristii, facand comert cu petrol cu ei, si ca incidentul militar este o "injunghiere pe la spate" din partea Turciei, pe care a numit-o "partenerul teroristilor". Pe de alta parte, Turcia a convocat o reuniune extraordinara a NATO marti, pentru a discuta acest incident.

CNN face o trecere in revista a lucrurilor pe care le stim pana acum despre incidentul de marti.

Turcii au doborat un avion al Rusiei - Cele mai noi informatii LIVE

Ce s-a intamplat?

Turcia doborat un avion rus in apropiere de granita turco-siriana. Mai departe, lucrurile sunt destul de neclare, pentru ca partile implicate au variante diferite

Turcii spun ca au doborat aparatul de zbor, dupa ce a pilotii au ignorat avertismentele si au incalcat in repetate randuri spatiul aerian al Turciei. Moscova, insa, insista ca avionul a ramas in spatiul aerian sirian. Ambele parti sustin ca au dovezi care sa le sustina varianta.

Care este reactia de la Moscova?

Presedintele rus Vladimir considera ca doborarea avionului rusesc de catre fortele armate din Turcia reprezinta "o crima" comisa de "complici ai teroristilor", avertizand ca Rusia nu va tolera astfel de atacuri si ca vor exista repercursiuni grave.

"Militarii nostri lupta eroic cu teroarea, fara sa le pese de viata lor. Dar pierderea de astazi reprezinta o lovitura aplicata in spate de catre complici ai teroristilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru", a avertizat Putin, referindu-se la atitudinea Turciei.

Care sunt implicatiile?

In primul rand, exista consecinte evidente pentru relatiile dintre Rusia si Turcia, care au legaturi economice stranse. Turcia este, de asemenea, o destinatie turistica populara pentru rusi. Ramane de vazut cum vor fi afectate aceste relatii.

Insa, puncteaza CNN, incidentul de marti dimineata ar putea influenta si modul in care statele lumii se raporteaza la criza siriana si la razboiul dus impotriva teroristilor de la ISIL.

Nu a fost intotdeauna o divizare asa puternica intre Rusia si Occident in legatura cu ce ar trebui facut in Siria. Moscova si Ankara sunt, in esenta, pe parti opuse in conflict, cu Rusia care-l sustine pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, si Turcia care sustine rebelii care i se opun lui Assad.

Dupa valul sangeros de atentate de la Paris, a existat o urma de speranta ca Rusia si Occidentul ar putea gasi o cale pentru a colabora in razboiul dus impotriva Statului Islamic.

Acest incident, insa, poate sa fragilizeze si mai tare relatiile Rusia-Occident.

Era predictibil un asemenea incident?

Rusia duce campanie de bombardare in Siria, seaparat de campania condusa de SUA. Moscova a cerut scuze, in trecut, pentru incursiunile sale in spatiul aerian turc in timpul raidurilor din Siria. "Nu putem tolera asa ceva", avertiza luna trecuta presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ce se intampla mai departe?

Deznodamantul acestei crize depinde mult de soarta pilotilor. Datale sunt iar neclare. Exista rapoarte contradictorii cu privire la soarta lor - fie unul, fie ambii au fost ucisi de turkmenii din Siria. Un oficial turc a declarat, pentru Reuters, ca ambii piloti sunt in viata.

Cel mai probabil, Rusia isi va mentine declaratiile si va insista ca avionul se afla deasupra Siriei. Cert este ca nu e in interesul nimanui ca Rusia sa raspunda militar. Dar la cat de ferme au fost reactiile, e clar ca va iesi cu scantei, cel putin la nivel diplomatic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Turcia avion Rusia, #avion rusesc doborat Turcia , #Turcia