Turcia abordeaza diferit raspandirea noului coronavirus, cu izolare totala doar in weekend si restrictii in functie de varsta

Sambata, 18 Aprilie 2020, ora 08:51
5633 citiri
Turcia abordeaza diferit raspandirea noului coronavirus, cu izolare totala doar in weekend si restrictii in functie de varsta
Foto: Arhiva Ziare.com

Turcia are o abordare diferita in ceea ce priveste masurile luate pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, cu izolare totala doar in weekend si restrictii de deplasare in functie de varsta.

CNN aminteste ca autoritatile au implementat, weekendul trecut, o interdictie referitoare la iesirea din case pe durata a 48 de ore.

Masura a provocat initial haos, caci a fost anuntata cu doar cateva ore inainte de a intra in vigoare, lucru ce a provocat imbulzeala in magazinele agroalimentare din unele regiuni, iar retelele sociale au fost impanzite de glumite.

Drept consecinta, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost nevoit sa iasa la televizor si sa se adreseze natiunii, pentru a calma spiritele.

El s-a aratat increzator ca populatia este puternica si ca nu vor fi probleme in ceea ce priveste capacitatea sistemului medical si aprovizionarea magazinelor, indemnand oamenii sa stea in case. Totodata, a anuntat o izolare totala si weekendul urmator.

Daca sambata si duminica nimeni nu are voie sa paraseasca locuintele, in timpul saptamanii aceasta interdictie e valabila doar pentru cei sub 20 de ani si pentru cei peste 65 de ani. Astfel, toti ceilalti au voie sa iasa, cu toate ca unele afaceri mici sunt inchise, restaurantele fac doar livrari sau le permit clientilor sa vina numai ca sa ridice comanda, parcurile si pietele publice sunt inchise, iar bancile au program redus.

Pe de alta parte, pe santierele de constructii se lucreaza fara niciun fel de restrictie; la fel e si in cazul fabricilor si companiilor care nu sunt dispuse sa primeasca o lovitura economica din cauza noului coronavirus.

Unii experti cred ca restrictiile partiale impuse de Turcia ar putea avea succes, atata vreme cat cei vulnerabili sunt protejati si oamenii pastreaza masurile de distantare sociala atunci cand ies din casa. Este si cazul doctorului Muhammad Munir, specialist in infectii virale la Universitatea Lancaster: "Este o strategie alternativa. 80% dintre cei infectati isi revin. Prin urmare, daca ies afara cei sanatosi, care nu prezinta simptome, atunci ar putea fi o chestie utila. Singurele beneficii ale interdictiilor stricte sunt ca incetinesc raspandirea bolii si reduc presiunea asupra sistemului medical."

Pe de alta parte, doctorul Jeremy Rossman, care preda virusologie la Universitatea din Kent, spune ca astfel de masuri relaxate pot fi eficiente doar acolo unde sunt putine cazuri: "La nivelul de infectare la care se afla Turcia, alte tari au implementat izolarea totala. Aplicarea unor masuri mai laxe poate avea un efect pozitiv in economie, caci unele sectoare vor functiona aproape normal, limitand totodata intr-o oarecare masura raspandirea bolii. Insa pentru ca aceste lucruri sa se intample, oamenii trebuie sa pastreze distanta fata de ceilalti, iar masurile de igiena la locul de munca sa fie implementate cu sfintenie. Insa in situatia in care se afla Turcia acum, ma tem ca va fi nevoie de ceva mai mult de-atat".

Turcia se afla in top 10 cele mai afectate tari de noul coronavirus, iar numarul cazurilor confirmate creste cu mai mult de 4.000 pe zi. Totusi, rata mortalitatii e mica, ceea ce a ridicat cateva semne de intrebare cu privire la raportarea deceselor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Turcia masuri coronavirus, #Turcia masuri COVID 19 , #Turcia