Turcia acuza Grecia ca incalca tratatele in Marea Egee

Miercuri, 25 Noiembrie 2020, ora 07:48
2885 citiri
Turcia acuza Grecia ca incalca tratatele in Marea Egee
Nave militare ale marinei Greciei/Pixabay

Turcia a reafirmat marti ca isi rezerva dreptul de a desfasura exercitii militare in zone largi din Marea Egee, acuzand Atena ca incalca statutul demilitarizat al anumitor insule grecesti, informeaza France Presse.

Marina turca a emis avertismentul ca reactie la anuntul Greciei privind manevre aeronavale planificate miercuri in aceasta mare, scena unei vechi dispute intre Ankara si Atena, doi vecini cu relatii tensionate.

In trei mesaje publicate pe sistemul maritim de alerta NAVTEX, marina turca sustine ca zonele in care Grecia intentioneaza sa-si desfasoare manevrele se extind in partile revendicate anterior de Ankara pentru a-si desfasura propriile exercitii de tragere.

Marina turca a acuzat de asemenea Grecia ca a incalcat, prin anuntul manevrelor sale, "statutul demilitarizat" a sase insule, dintre care Chios, Samos si Limnos, invocand tratatele de la Lausanne din 1923 si Paris din 1947.

Aceste declaratii risca sa trezeasca furia Atenei, care acuza regulat Ankara de provocari in Marea Egee si in Mediterana de Est, noteaza AFP.

Tensiunile au continuat sa se agraveze in ultimele luni, in special asupra unor dispute privind impartirea imenselor resurse de gaze din estul Mediteranei, unde Grecia acuza Turcia ca desfasoara prospectiuni in apele sale.

Navele de cercetare turcesti si-au intensificat explorarile in ultimele luni, ignorand avertismentele Uniunii Europene care acuza Ankara de activitati ilegale.

Turcia si Grecia, doi membri ai NATO, se acuza in mod regulat de diferite incalcari in Marea Egee. Disputele lor teritoriale le-au condus in pragul razboiului in 1996.

Moscova spune ca una dintre navele sale a izgonit distrugatorul american USS John McCain din apele rusesti

Mostenitorul imperiului Getty, gasit mort intr-o camera de hotel. Avea 52 de ani

Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Putin spune că nu vrea un conflict cu NATO, dar avioanele F-16 date Ucrainei vor fi doborâte indiferent în ce țară se vor afla
Rusia nu are planuri în privinţa niciunei ţări NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Cehia, dar dacă Occidentul va furniza avioane de luptă F-16 Ucrainei, atunci acestea vor fi...
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
O țară mică din NATO în pericol din cauza lui Putin: E chestiune de timp până la un nou conflict
Războiul lui Putin din Ucraina a dus la pierderea aproape în totalitate a pieței energetice europene de către Moscova, care și-a redirecționat exporturile spre alte țări, în special din...
#Turcia, #Grecia, #Marea Egee, #Marea Mediterana, #NATO, #stiri internationale , #Turcia