Tensiuni între putere și opoziția de la Ankara după uciderea cu posibile motivaţii rasiste a unei familii kurde VIDEO

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 18:29
3062 citiri
Tensiuni între putere și opoziția de la Ankara după uciderea cu posibile motivaţii rasiste a unei familii kurde VIDEO
Konya este cunoscut drept un oraș extrem de conservator FOTO Twitter/ captură

Guvernul şi opoziţia din Turcia s-au înfruntat sâmbătă din cauza posibilelor motivaţii rasiste ale unui masacru care s-a soldat vineri cu şapte morţi, într-un atac armat împotriva unei familii kurde din Konya, în centrul ţării, transmite EFE.

"Şapte cetăţeni kurzi au fost masacraţi în mod barbar în Konya. Este unul dintre exemplele cele mai grave ale atacurilor rasiste care au loc de ceva vreme", a declarat Mithat Sancar, preşedintele partidului de stânga HDP, al treilea în parlament, care apără drepturile minorităţii kurde din ţară. "Discursul guvernului de ură şi provocare este principalul responsabil pentru acest masacru", a adăugat el, într-un discurs difuzat vineri noapte pe pagina web a partidului.

În schimb, guvernul turc a respins orice încercare de a atribui crimei o motivaţie ideologică sau etnică. "Propaganda care atribuie motive ideologice acestui asasinat, acestui masacru sălbatic, este o provocare, o minciună", a insistat şeful biroului de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

"Nu există indicii ale unei motivaţii etnice sau ideologice", a declarat sâmbătă dimineaţa la rândul său ministrul justiţiei, Abdulhamit Gul, pe contul său de Twitter, promiţând totodată o anchetă exhaustivă asupra crimelor.

Atacul a avut loc vineri seara, când şapte membri ai familiei kurde Dedeoglu, între care trei femei, au fost împuşcaţi mortal într-un cartier periferic din oraşul Konya, într-un atac comis de o singură persoană, potrivit informaţiilor transmise de ministrul de interne Suleiman Soylu.

Procuratura a anunţat sâmbătă că 10 persoane suspecte a avea legătură cu atacul au fost arestate şi a subliniat că asasinatul este rezultatul unei duşmănii vechi de 11 ani dintre două familii vecine, fără legătură cu ideologia sau etnia.

În mai, familia Dedeoglu a mai fost ţinta unui atac comis de un grup mare de persoane înarmate cu bâte, pietre şi cuţite, incidentul soldându-se cu mai mulţi răniţi şi cu arestarea preventivă a şapte atacatori.

Potrivit cotidianului turc Evrensel, familia Dedeoglu este unica familie kurdă din cartier, unde locuieşte de 24 de ani, ocupându-se cu creşterea animalelor, şi unde în ultimii 15 ani a fost ţinta ameninţărilor şi atacurilor rasiste din partea vecinilor.

Conflictele între familii la care se face uz de arme de foc nu sunt un fenomen rar în Turcia, însă presa de stânga denunţă faptul că în ultimii ani, pe fondul intensificării atitudinilor rasiste şi ultranaţionaliste, s-au înmulţit atacurile împotriva cetăţenilor de etnie kurdă.

În oraș au avut loc mai multe proteste ale kurzilor.

Citește și:
Scene de haos în Conference League. Un jucător a fost lovit cu pumnul în față de un suporter VIDEO
Scene de haos în Conference League. Un jucător a fost lovit cu pumnul în față de un suporter VIDEO
Un suporter a intrat pe teren la meciul Sivasspor – Fiorentina, disputat joi, în Conference League, şi l-a lovit pe jucătorul echipei italiene, Alessandro Bianco. Incidentul a avut loc...
Politicianul care și-a lăsat fiul de 3 ani să conducă un Ferrari: Momentul în care copilul demarează în trombă VIDEO
Politicianul care și-a lăsat fiul de 3 ani să conducă un Ferrari: Momentul în care copilul demarează în trombă VIDEO
Un copil în vârstă de 3 ani a fost filmat în timp ce conduce un Ferrari SF90 Stradale, o mașină de jumătate de milion de euro capabilă să accelereze de la 0 la 200 km/h în doar 6,7...
#Turcia, #rasism, #kurzi Turcia, #crima , #Turcia