Cum redesenează hărțile geopolitice drona turcească low-cost. Contraatacul lui Putin după umilințele în serie suferite de Rusia ANALIZĂ

Joi, 04 Noiembrie 2021, ora 10:47
25995 citiri
Cum redesenează hărțile geopolitice drona turcească low-cost. Contraatacul lui Putin după umilințele în serie suferite de Rusia ANALIZĂ
Drona turceacă Bayraktar TB2/ FOTO: Twitter

În Siria, Libia și Azerbaidjan, dar și în Ucraina, dronele ieftine, echipate cu rachete, au provocat eșecuri forțelor armate susținute de Rusia.

Un soldat stă lângă un tanc T-72 de fabricație rusă. Câteva secunde mai târziu, o rachetă trasă de o dronă lovește vehicul și explodează într-o lumină portocalie, trimițând soldatul pe lumea cealaltă și transformând blindatul într-o epavă fumegândă.

Această scenă este una dintre zecile prezentate de videoclipuri postate online de Azerbaidjan anul trecut cu „noua jucărie“ a armatei lor. În șase săptămâni, această nouă armă a permis țării să reia controlul unei părți din regiunea Nagorno-Karabah pe care Armenia (sprijinită de Rusia) o ocupase de mai bine de două decenii. Videoclipurile au arătat atacuri asupra tancurilor, camioanelor, posturilor de comandă, de artilerie și asupra instalațiilor radar.

Forțe armate ale unor state modeste folosesc drone ieftine echipate cu rachete pentru a combate tancurile inamice, o nouă strategie care s-a dovedit a fi de succes în mai multe conflicte regionale din ultimul an și a modificat echilibrul strategic în zonă.

Fabricate în Turcia cu tehnologie ieftină, aceste drone au distrus blindajele și sistemele de apărare aeriană ale protejaților Moscovei din Siria, Libia, Azerbaidjan și Ucraina.

Aceste dispozitive schițează viitorul războiului, care va fi dus atât cu dispozitive ultra-sofisticate, la prețuri exorbitante, cât și cu dispozitive ieftine, dar eficiente, scriu WSJ și L'OPINION.

China nu se lasă

China a intrat și ea în această cursă și exportă drone militare în Orientul Mijlociu și Africa. În Irak și Yemen, grupuri ce au legături cu Iranul au folosit aceste dispozitive pentru a ataca Arabia Saudită. Din Nigeria până în Emiratele Arabe Unite, cel puțin o duzină de țări au folosit drone chineze pentru a-și reduce la tăcere adversarii, spun experții în apărare.

„Acestea vor schimba jocul”, a declarat Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, într-un discurs, anul trecut, în care a vorbit despre pierderile grele suferite de armata siriană a lui Bashar al-Assad din cauza dronelor turcești.

Singure sau în escadroane, aceste avioane fără pilot sunt capabile să surprindă soldații și să distrugă vehicule blindate prost ascunse sau prost protejate, misiune adesea rezervată avioanelor de război, care sunt mult mai scumpe. Dronele pot zbura pe furiș timp de 24 de ore pentru a găsi lacune în sistemele de apărare aeriană, pentru a ajuta la reperarea țintelor pentru avioane și artilerie sau pentru a-și lansa propriile rachete.

SUA caută modalități pentru a le veni de hac

Armatele mai multor state, și în special cea a SUA, caută în prezent să-și îmbunătățească propriile sisteme și să găsească o modalitate de a doborî dronele fără a folosi rachete care costă mai mult decât ținta lor.

Laboratorul de cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA lucrează, de asemenea, ca parte a unui program de inovare, la aeronave low-cost numite Skyborg și Valkyrie. „Adversarii noștri folosesc deja tehnologii care amenință echipamentele noastre tradiționale”, a spus un oficial al forțelor aeriene într-un comunicat.

Israelul și Statele Unite au folosit de mult timp drone ultra-sofisticate pentru a viza inamicii în operațiunile de combatere a terorismului, dar au fost mult timp reticente în a le vinde, chiar și aliaților lor, de teama proliferării acestor dispozitivelor.

Văzând că state precum China și alții furnizează drone țărilor ostracizate de Washington, administrația Trump a relaxat oarecum politica de export în iulie anul trecut, permițând vânzarea mai multor dispozitive. În ianuarie, Emiratele Arabe Unite au anunțat că vor achiziționa 18 drone MQ-9 pentru aproximativ 3 miliarde de dolari.

Preț imbatabil

Progresul tehnologic și concurența internațională fac totuși posibilă achiziționarea de dispozitive mai puțin costisitoare. Bayraktar TB2, care a apărut anul trecut pe câmpurile de luptă din state din apropierea Turciei, urmează să revoluționeze piața dronelor armate.

Un pachet de șase drone Bayraktar TB2 cu baze la sol și alte echipamente esențiale costă câteva zeci de milioane de dolari. Cu doar patru rachete ghidate cu laser, este mai puțin dotată decât concurenta sa americană, care o bate și la raza de acțiune: puțin peste 300 de kilometri, adică de cinci ori mai puțin decât americanca MQ-9.

Dar, la fel ca și armele Kalașnikov de fabricație sovietică, care au schimbat modul de luptă în secolul al XX-lea, aceste drone sunt dispozitive funcționale și fiabile.

Baykar, producătorul turc care a început în 1984 să producă piese auto, se laudă acum cu un raport calitate-preț imabatabil pentru drona sa. Qatarul și Ucraina sunt printre clienții săi. Polonia, membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a anunțat luna trecută că vrea să cumpere 24 de drone TB2. Câțiva alți membri NATO sunt interesați, precum și țări din Africa și Asia, au declarat oficiali guvernamentali turci și directori ai companiei.

Vedeta operațiunii Spring Shield din Siria

La începutul lui 2020, pe cerul Siriei, TB2 și-a pus amprenta. La sfârșitul lunii februarie, forțele regimul sirian susținut de ruși înaintau spre orașul Idlib, deținut de rebelii susținuți de turci. După un raid aerian care a ucis peste 30 de soldați turci, Ankara a lansat Spring Shield, o operațiune care implica drone, sisteme electronice, trupe terestre, artilerie și forțe aeriene.

Silențioase și greu de detectat de radar, dronele au zburat ore în șir pentru a detecta breșe ale sistemelor de apărare antiaeriană siriană, care au căzut „ca un domino” atunci când au fost lovite, a declarat Haluk Bayraktar, CEO Baykar. Aproximativ zece vehicule au fost atacate în același timp, au declarat politicienii turci și directorii companiei.

Ismail Demir, care conduce entitatea de stat turcă care supraveghează sectorul apărării, spune că prețul mic al dronelor permite armatei să-și asume mai multe riscuri. Primăvara trecută în Libia, TB2 a permis guvernului susținut de Națiunile Unite din Tripoli să țină piept armatei mareșalului Haftar, susținut de ruși.

„Statele Unite, la fel ca mulți dintre partenerii săi europeni, sunt îngrijorate de exporturile de drone ale Turciei și de utilizarea agresivă de către țară a acestor dispozitive în timpul conflictelor”.

În 2019, Turcia a trimis arme pentru a contracara asaltul mareșalului Khalifa Haftar, sprijinit printre alții de Rusia, care amenința capitala Tripoli. În anul următor, și-a intensificat sprijinul militar. Folosind tactici testate în Siria, dronele au învins sistemele antiaeriene rusești, Pantsir și au arătat supremația aeriană a guvernului de la Tripoli. În iunie, forțele lui Khalifa Haftar s-au retras din Tripoli. Succesul dronelor l-a ajutat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-și sporească influența regională fără a risca pierderi semnificative de vieți omenești sau de bunuri.

Temerile NATO

În timp ce inovațiile turcești ar putea face un serviciu NATO, alți membri ai organizației se tem că această capacitate a lui Recep Erdogan de a desfășura și de a vinde drone îi va alimenta dorința de independență în politica externă și de securitate, subliniază WSJ & L'OPINION.

„Statele Unite, la fel ca mulți dintre partenerii săi europeni, sunt îngrijorate de exporturile de drone ale Turciei și de modul agresiv în care țara a folosit aceste dispozitive în timpul conflictelor”, a declarat Dan Gettinger, cercetător la Institutul Aerospațial Mitchell, grup strategic de cercetare cu sediul în Arlington, Virginia.

Mike Negrata, pensionar al Forțelor Speciale ale Armatei, adaugă că dronele fac „parte dintr-o provocare mai mare pentru viitorul relației dintre Turcia, Statele Unite și NATO”.

Colaborarea cu Ucraina

În ianuarie 2019, Ucraina a semnat un contract pentru achiziționarea de drone TB2. Ea a primit șase până acum, iar Kievul a anunat un acord pentru producție comună . De altfel, o fabrică ucraineană produce deja motoarele pentru cea mai recentă dronă proiectată de Baykar, un model mai mare decât TB2.

Țara speră că achizițiile vor descuraja Kremlinul să încerce noi invazii. „Datorită dronelor, putem preveni atacurile rusești sau putem lua măsuri răspuns dacă ne invadează”, a declarat Iuri Misiaghin, adjunctul șefului comisiei de apărare a parlamentului ucrainean. Am văzut cum au lucrat anul trecut." În martie, armata ucraineană a publicat informații despre antrenamentul aerian turc deasupra Mării Negre, la o sută de kilometri de Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Oficialii turci spun că obiectivul nu este de a intra în conflict cu Rusia. Într-adevăr, Turcia are acum legături strânse cu Moscova și Ankara a cumpărat un sistem avansat de apărare aeriană de la Rusia care i-a adus sancțiunile SUA.

Drona turcească, născută din frustrare

TB2 s-a născut din frustrare. Turcia nu era mulțumită de modelele oferite de Statele Unite și Israel și din dorința de a avea un sistem asupra căruia Ankara să dețină control pentru a lupta cu PKK-ul kurd.

„Aceste țări nu au cooperat suficient cu noi, așa că a trebuit să ne lansăm propriile programe”, a explicat Mustafa Varank, ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, într-un interviu. Turcia culege acum roadele unei decizii bune, oportune.

După ce a descoperit o nișă de piață la începutul anilor 2000, Baykar s-a remarcat față de alți producători turci de drone, spune șeful său. Fratele său, Selcuk Bayraktar, care și-a făcut o parte din studii la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), a conceput un software de control al zborului și sisteme de ghidare cu componente disponibile în comerț.

În 2007, neavând dreptul de a cumpăra drone americane, Turcia a organizat un concurs pentru producătorii de mini-drone care i-a adus Baykar o comandă de 76 de drone.

Așa a putut Azerbaidjanul, apropiat geografic și cultural de Turcia, să cumpere anul trecut TB2. Datorită TB2 și dronelor israeliene, Baku a reușit să câștige un avantaj asupra forțelor armene.

Unele dintre atacuri au fost filmate și postate pe site-ul web al Ministerului Apărării din Azerbaidjan. Blogul de specialitate Oryx a putut verifica distrugerea a 106 tancuri armene, 146 de piese de artilerie, 62 de lansatoare de rachete, 18 sisteme de rachete sol-aer, șapte radare și alte 161 de vehicule, dar estimează că pierderile totale sunt probabil mai importante.

Tot conform blogului, au fost distruse și 30 de tancuri azere și alte vehicule și echipamente. După șase săptămâni de lupte, Kremlinul (care este apropiat de cele două țări foste sovietice, dar are o alianță militară cu Armenia) a negociat o încetare a focului, încheiat în noiembrie, iar Azerbaidjanul și-a recuperat cea mai mare parte a teritoriului.

Rusia trimite semnale Turciei

Dar un lucru este cert: dronele turcești enervează Moscova. Invocând creșterea numărului de cazuri de Covid-19 în Turcia, Rusia a suspendat majoritatea legăturilor aeriene dintre cele două țări din aprilie până la începutul lunii iunie, privând țara de turiști ruși.

Într-o întâlnire din aprilie în Turcia, Recep Erdogan i-a spus președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că omologul său rus, Vladimir Putin, a amenințat că va reînnoi suspendarea dacă Ankara nu încetează să vândă drone Kievului, au declarat surse apropiate liderului ucrainean.

Succesul a atras atenția furnizorilor Turciei. Unele companii și țări, inclusiv Canada, au suspendat exportul de componente utilizate pentru fabricare TB2. Directorii Baykar spun că au integrat o cameră video turcească și au accelerat lucrările de proiectare a unui nou motor, care ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului.

Putin cere armatei ruse mai multe drone

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut marţi armatei ruse să folosească toate tehnologiile moderne, inclusiv inteligenţa artificială, pentru a consolida capabilităţile dronelor militare, o armă tot mai des folosită, relatează AFP.

Vorbind la o reuniune cu responsabili ruşi ai Apărării, Putin a precizat că armata rusă are în arsenalul său peste 2.000 de drone, conform afirmaţiilor sale publicate pe website-ul Kremlinului.

''Trebuie să ne ocupăm mai mult de aceasta, să lucrăm intens, cum a fost cazul recent, având în vedere mai ales folosirea inteligenţei artificiale şi ultimele progrese ale ştiinţei şi tehnologiei'', a indicat şeful statului rus.

El a subliniat că dronele şi-au dovedit eficacitatea în recentele conflicte armate şi folosirea acestor arme contra Rusiei poate fi periculoasă, dând exemplul ''atacurile teroriştilor'' în Siria. ''Am învăţat să respingem aceste atacuri şi o facem în mod eficient'', a continuat Putin, insistând că armata rusă trebuie să facă progrese în acest domeniu pe baza experienţei sale şi a ceea ce observă ''în jurul'' ei.

Rusia dezvoltă în prezent o nouă generaţie de arme lăudate de preşedintele Vladimir Putin ca fiind ''invincibile'', precum racheta hipersonică Avangard, anunţând de asemenea că lucrează la dezvoltarea producţiei de drone, mai ales pentru export.

Turcia şi Israelul au vândut în ultimii ani drone mai multor ţări din spaţiul fost sovietic, iar săptămâna trecută Moscova a protestat după ce armata ucraineană a folosit o dronă de producţie turcească împotriva rebelilor separatişti pro-ruşi.

Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Atacuri cu drone și rachete asupra forţelor americane din Irak și Siria. Ce implicații ar avea Iranul
Forţele americane din Irak şi Siria s-au confruntat cu două atacuri separate cu rachete şi drone explozive în mai puţin de 24 de ore, au declarat luni surse de securitate irakiene şi...
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Lupta cu drone din Ucraina a început să dea o lovitură mortală unuia dintre cele mai puternice simboluri ale puterii militare americane
Potrivit cotidianului The New York Times, în ultimele două luni, rușii au scos din luptă cinci tancuri americane M1 Abrams din cele 31 de tancuri care au fost trimise în Ucraina în toamna...
#Turcia, #drone, #SUA, #sanctiuni, #Siria, #Rusia, #Vladimir Putin, #Armenia, #azerbaindjean, #Nagorno Karabah conflict , #Turcia