Erdogan, noul Nero al Turciei. Apropiații președintelului au început să se întrebe cât de lucid mai este

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 10:45
55491 citiri
Erdogan, noul Nero al Turciei. Apropiații președintelului au început să se întrebe cât de lucid mai este
Președintele Tuciei, Recept Erdogan/ FOTO: Captură Youtube

În Turcia, moneda națională - lira, încearcă să-și revină după prăbușirea la minime istorice marți, 23 noiembrie, însă furia cetățenilor continuă să se intensifice. O scădere cu 43% de la începutul acestui an a valorii lirei în raport cu dolarul a dus la o reducere dramatică a puterii de cumpărare. Produsele de import se scumpesc chiar și de la o oră la alta, generând panică în rândul cumpărătorilor care golesc rafturile magazinelor, pentru a-și face stocuri de teama inflației galopante.

Prăbușirea lirei a dus la proteste pe străzile mai multor orașe din țară și a generat furie pe rețelele de socializare, care potrivit publicației online Turkish Minute, sunt atent monitorizate de poliția turcă. Un comunicat al Direcției Generale pentru Securitate de la Ankara anunță deja investigarea a 271 de conturi social media din cauza postărilor care îndeamnă la proteste. ”Nu capitulăm în fața dolarului”, titrează cotidianul proguvernamental Sabah, vorbind despre speculatori care se joacă cu cursul valutar pentru a-i face rău Turciei și susținând totodată că economia turcă se poate descurca pe cont propriu.

În replică, publicația BirGün, o voce discordantă față de presa controlată de stat de la Ankara, îl numește pe Erdogan un ”Nero turc”, care dă foc la tot în calea sa, distrugând țara din cauza obsesiilor sale personale și a teoriilor economice nerealizabile. Ideea este împărtășită și de Süddeutsche Zeitung, care consideră că Erdogan aruncă Turcia în prăpastie.

Apple a oprit vânzările pentru majoritatea produselor

Turcii care au încearcat zilele acestea să cumpere online telefoane iPhone şi alte produse electronice au primit mesaje de eroare, inclusiv de pe site-ul local al Apple, la o zi după ce o depreciere istorică cu 15% a lirei a provocat un haos al preţurilor, transmite Reuters.

Lira turcească şi-a continuat deprecierea spre un nou minim istoric, iar de la începutul anului şi până în prezent a pierdut 43% din valoare, din care peste 22% numai de la începutul săptămânii trecute. Prăbuşirea monedei turceşti creează discounturi semnificative pentru produsele în lire, comparativ cu preţurile din alte ţări, iar comercianţii au probleme în a ţine pasul cu ajustările de preţuri pe fondul haosului de pe piaţă.

În aceste condiţii, site-ul web din Turcia al Apple a oprit vânzările pentru majoritatea produselor, afişând mesajul "Temporar indisponibil".

Potrivit Reuters, preţurile locale la telefoane şi computere sunt cu aproximativ 10% mai mici decât preţurile din SUA, ca urmare a deprecierii bruşte a lirei.

Un reprezentant de vânzări de la un magazin Apple din Istanbul a declarat că oamenii se gândesc la electronice atât ca la o investiţie cât şi ca obiecte de folosit. "Situaţia este destul de suprarealistă cu economia şi toate celelalte, dar oamenii văd în produse ceva ce îşi păstrează valoarea şi se înghesuie în magazine. Ei ştiu că vor putea să le revândă peste un an, pentru mai mult decât au plătit", a declarat persoana respectivă, sub protecţia anonimatului.

Clienţii sunt interesaţi în special de achiziţionarea de mărci de import de calitate superioară, în principal electronice şi cosmetice, a declarat un oficial al unei companii turce de comerţ electronic.

În plus, prăbuşirea lirei coincide cu vânzările de Black Friday şi cu începutul reducerilor de sfârşit de an, alimentând temerile că unele bunuri de consum nu vor fi disponibile sau că vor suferi creşteri mari de preţuri. De exemplu, Caner, un grafician din Istanbul care vrea să-şi cumpere un scuter electric, a declarat: "Este cel mai prost moment pentru a cheltui bani, dar nu va exista un moment mai bun. Preţurile pot părea mari acum, dar sunt mai mici decât cum vor fi săptămâna viitoare".

Turcii, îndemnaţi să consume mai puţină carne

Un deputat din partidul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan le propune conaţionalilor săi să mănânce mai puţină carne şi să nu mai risipească alimentele pentru a face faţă devalorizării lirei şi creşterii preţurilor.

„În loc să mâncăm 1-2 kilograme de carne pe lună, să mâncăm jumătate de kilogram. Cumpărăm 2 kilograme de roşii, iar jumătate din ele sunt aruncate la gunoi. Ei bine, să luăm două roşii”, a declarat deputatul Zülfü Demirbağ, membru al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea politică a lui Erdogan.

Erdogan a presat banca centrală pentru o relaxare agresivă a politicii monetare cu scopul de a stimula exporturile, investiţiile şi crearea de locuri de muncă, chiar dacă inflaţia a accelerat la aproape 20%, iar deprecierea lirei s-a accentuat, erodând profund veniturile turcilor.

Mulţi economişti au spus că reducerea dobânzilor este nesăbuită, în timp ce politicienii din opoziţie au cerut alegeri anticipate.

Cu toate că lira a recuperat jumătate din pierderile de marţi, fiind tranzacţionată la 12,485 unităţi pentru un dolar, în ultimele 11 zile a consemnat cea mai slabă evoluţie de după 1999.

Banca centrală a redus dobânda cheie cu un total de 4 puncte procentuale, începând din luna septembrie, făcând ca randamentele reale să fie puternic negative, în timp ce practic toate celelalte bănci au început să înăsprească politicile monetare sau se pregătesc să o facă.

Lira turcească a consemnat în acest an cea mai slabă performanţă comparativ cu restul monedelor din cauza unui experiment prematur al preşedintelui Erdogan, consideră analiştii.

Potrivit unui sondaj, opt din 10 turci sunt nemulțumiți de politicile economice ale guvernului, iar cotele de aprobare ale lui Erdogan au scăzut de asemenea. De fapt, coaliția dintre Partidul Islamist Justiție și Dezvoltare (AKP) al lui Erdogan și partidul de extremă dreapta MHP a rămas acum în urma alianței de opoziție a social-democraților și naționaliștilor în sondaje. Următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare nu sunt programate până în 2023, dar zvonurile cresc în Turcia că votul ar putea fi anticipat pentru anul viitor, ca urmare a situației economice devastatoare.

Erdogan a condus Turcia de aproape două decenii și a preluat controlul asupra aproape tuturor instituțiilor din țară, inclusiv asupra justiției, poliției și mass-media. Dar nu a găsit o modalitate de a remedia criza economică, iar moneda Turciei, lira, este în cădere liberă, cu un curs actual de 13,68 lire pentru euro.

O societate în stare de șoc

Între timp, prețurile continuă să crească, inflația crescând vertiginos la 20% din septembrie. Multe produse alimentare costă cu aproape o treime mai mult decât în ​​urmă cu un an. Recent, mii de antreprenori au intrat în grevă în semn de protest față de prețurile cimentului, care s-au triplat de la începutul anului. În Istanbul, studenții au ieșit în stradă din cauza chiriilor mari.

Deși produsul intern brut al Turciei a crescut semnificativ în acest an, majoritatea oamenilor obișnuiți nu au simțit încă efectele. Între timp, slăbiciunea lirei în combinație cu inflația duce la sărăcie din ce în ce mai mulți oameni. Un studiu al Băncii Mondiale a constatat că unul din 10 turci trăiește acum sub pragul sărăciei. Institutul de Statistică din Turcia a stabilit oficial rata șomajului la 13%, dar sindicatele cred că numărul cazurilor neraportate este mult mai mare, deoarece mulți șomeri de lungă durată sau lucrători temporari nu se înregistrează la autorități.

În primele cinci luni ale acestui an, cel puțin 150 de persoane și-au luat viața din disperare față de situația lor financiară, potrivit unui studiu al partidului de opoziție CHP. Hayrettin Bulan, directorul organizaţiei de ajutor din Istanbul Şefkat-Der, spune că acum primeşte apeluri aproape în fiecare zi de la oameni care nu ştiu cum ar trebui să-şi întreţină familiile. „Nu am văzut niciodată așa ceva”, spune el.

În cei 20 de ani de guvernare AKP, mulți turci s-au obișnuit cu faptul că nivelul lor de viață a continuat să se îmbunătățească. Ei erau chiar pregătiți să accepte degradarea democrației pentru acel pic de prosperitate suplimentară. Acum, totuși, își dau seama că totul a fost o farsă, scrie Der Spiegel.

Președintele a alimentat creșterea în primii săi ani de mandat în mare parte prin investiții de miliarde în industria construcțiilor. A construit drumuri, spitale și blocuri de locuințe. Unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume a fost deschis la Istanbul în 2018.

Politica de creștere a guvernului a mers bine atâta timp cât lira a fost stabilă și banii au continuat vină din străinătate. Acum, țara este prinsă într-o spirală descendentă. Spre deosebire de Rusia, de exemplu, Turcia nu are materii prime și este astfel dependentă de investiții. Cu stilul său autoritar de guvernare, persecutarea personalităților din opoziție și intervențiile sale în politica ratelor dobânzilor, Erdogan stricat încrederea investitorilor. Investițiile directe din străinătate au scăzut de la 19 miliarde de dolari în 2009 la 5,8 miliarde de dolari anul trecut, în timp ce agențiile de rating au retrogradat solvabilitatea Turciei la statutul de nerecomandat. Datoria externă a țării a crescut la 422 de miliarde de dolari.

Erdogan nu poate accepta că economia nu îl ascultă

Se pare că Erdoğan refuză să accepte că economia globală nu îl ascultă așa cum au făcut de mult alegătorii săi. El crede că poate pur și simplu să continue ca înainte, în ciuda crizei. Președintele continuă să susțină, de exemplu, că dobânzile scăzute vor duce la scăderea prețurilor. Dar aproape toți economiștii spun că este exact opusul.

În această primăvară, Erdoğan l-a concediat pe al treilea șef al băncii centrale în doi ani, deoarece a refuzat să accepte politica guvernului privind dobânzile scăzute. Cea mai importantă instituție financiară a țării este acum condusă de Şahap Kavcıoğlu, un om ce s-a remarcat în primul rând pentru apărarea energică a teoriilor economice brute ale președintelui.

Măsura în care criza financiară afectează economia este clar vizibilă în Anatolia Centrală, în orașe precum Kayseri, care împreună cu Istanbul formează coloana vertebrală a industriei turce.

Chiar și cei apropiați lui Erdoğan încep să se întrebe cât de lucid mai este. Recent, Erdoğan a adormit în mod repetat la evenimente publice. Pentru a contracara speculațiile cu privire la starea sănătății sale, consilierii președintelui s-au simțit recent obligați să posteze un videoclip pe internet în care îl arată pe Erdoğan jucând baschet.

Între timp, opoziția dă dovadă de mai multă încredere în sine și unitate decât a avut oricând de când AKP a preluat puterea în 2002. De ani de zile, Partidul Popular Republican (CHP) a căutat o modalitate de a scăpa de Erdogan. Dar criticile lor la adresa stilului autoritar de guvernare al președintelui, a restricțiilor sale asupra libertății presei și a libertății de opinie și asupra fundamentalismului său religios nu au prins prea mult în rândul unor mari părți ale populației turce. A fost nevoie de cifrele economice slabe pentru a zgudui sistemul lui Erdogan.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#trucia, #recept erdogan, #Nero, #criza economica, #prabisire, #lira , #Turcia