Turcia ii acuza pe observatorii externi ca sunt partinitori. SUA asteapta cu nerabdare raportul final pe referendum

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 22:03
3971 citiri
Turcia ii acuza pe observatorii externi ca sunt partinitori. SUA asteapta cu nerabdare raportul final pe referendum

Turcia a denuntat luni concluziile 'partinitoare' ale misiunii de observatori a OSCE si Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), potrivit carora referendumul de pe 16 aprilie, cu privire la extinderea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a desfasurat in conditii inechitabile, noteaza AFP.

'Aceste prime concluzii reflecta o abordare partinitoare', a indicat Ministerul de Externe de la Ankara, intr-un comunicat.

Ministerul turc de Externe a respins constatarile observatorilor referendumului, catalogandu-le drept declaratii "motivate politic si acuzatoare".

Msiunea OSCE a "venit in Turcia cu prejudecati si a ignorat principiile obiectivitatii si neutralitatii", a mai apreciat diplomatia turca, care a calificat drept "inacceptabile" concluziile misiunii de observare.

Concluzia observatorilor externi: Referendumul din Turcia s-a desfasurat in conditii inechitabile

Referendumul din Turcia de pe 16 aprilie privind extinderea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan 's-a desfasurat pe un teren inegal, iar cele doua tabere nu au beneficiat de aceleasi oportunitati', a declarat deputatul roman Cezar Florin Preda, seful delegatiei APCE.

El a notat ca, 'la modul global, referendumul nu a fost la inaltimea criteriilor Consiliului Europei', iar 'cadrul legal a fost inadecvat pentru desfasurarea unui proces cu adevarat democratic'.

Observatorii au mentionat tratamentul preferential de care a beneficiat in media tabara care a sustinut reforma constitutionala prin care Turcia va trece de la un regim prezidential. Ei au remarcat, de asemenea, faptul ca votantilor nu li s-au pus la dispozitie informatii impartiale despre elemente cheie ale acestei reforme.

SUA asteapta cu nerabdare raportul final

Departamentul de Stat al SUA a indicat luni ca a luat nota de preocuparile exprimate de observatorii internationali la referendumul din Turcia, precizand ca asteapta cu nerabdare raportul final al misiunii.

'Asteptam cu nerabdare raportul final al OSCE/ODIHR, care intelegem ca va fi gata peste cateva saptamani', a indicat purtatorul de cuvant Mark Toner, intr-un comunicat.

De asemenea, Washingtonul a indemnat luni Guvernul turc sa apere drepturile si libertatile fundamentale, in contextul in care autoritatile turce lucreaza la solutionarea rezultatelor contestate ale referendumului de duminica pe tema sporirii puterilor presedintelui Rece Tayyip Erdogan, relateaza The Associated Press.

Luni, premierul turc Binali Yildirim a declarat, potrivit agentiei Reuters, ca mesajul poporului este clar dupa referendum si ca votul a pus capat oricaror dispute.

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#raport observatori referendum Turcia , #Turcia