Turcia prelungeste starea de urgenta, care a permis 47.000 de arestari. Protestele continua: "Impreuna impotriva fascismului!"

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 07:56
5053 citiri
Turcia prelungeste starea de urgenta, care a permis 47.000 de arestari. Protestele continua: "Impreuna impotriva fascismului!"
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul turc de Securitate Nationala, condus de presedintele Recep Tayyip Erdogan, s-a pronuntat pentru o noua prelungire cu trei luni a starii de urgenta in vigoare dupa puciul esuat din iulie.

Decizia a fost luata cu doua zile inainte ca masura sa expire, la o zi dupa victoria "da" la referendumul privind extinderea prerogativelor presedintelui Erdogan, a informat canalul de televiziune NTC, citat de AFP, dpa si Reuters.

"Pentru asigurarea continuitatii masurilor de protejare a democratiei, principiilor statului de drept, precum si a drepturilor si libertatilor, s-a hotarat sa se recomande extinderea starii de urgenta", a informat Consiliul de Securitate intr-un comunicat.

Starea de urgenta a mai fost prelungita de doua ori, in octombrie si ianuarie, dupa ce a fost promulgata pe 20 iulie, la cinci zile dupa tentativa de puci.

Decizia a fost apoi validata, luni seara, intr-o sedinta a consiliului de ministri.

Peste 47.000 de persoane au fost arestate in baza starii de urgenta, iar zeci de mii de angajati din sectorul bugetar si-au pierdut locul de munca, fapt ce a provocat critici aspre din partea Occidentului.

"Impreuna impotriva fascismului"

In paralel, cel putin 2.000 de oameni au iesit, luni seara, pe strazile Istanbulului pentru a contesta rezultatul referendumului privind extinderea prerogativelor presedintelui Recep Tayyip Erdogan, victorios in ajun cu o firava majoritate, relateaza AFP.

"Impreuna impotriva fascismului", au scandat oamenii care au defilat pe strazile cartierului Kadikoy, pe malul asiatic al Istanbulului, indreptandu-se spre sediul Inaltului Consiliu Electoral (YSK). Aproape o mie de persoane s-au adunat in acelasi timp la Besiktas, pe malul european, un alt cartier profund laic si anti-Erdogan al metropolei turce.

Rezultatul scrutinului, castigat cu 51,4% din voturi, a fost imediat contestat de principalele doua partide ale Opozitiei, CHP (social-democrat) si HDP (prokurd), care au denuntat "manipulari" in timpul votului, facand cunoscuta intentia lor de a cere renumararea.

In cauza, decizia YSK de a considera valabile buletinele fara stampila oficiala a autoritatilor electorale. Opozitia considera ca este o manevra ce a facut posibila o serie de fraude.

La Besiktas, manifestantii au agitat pancarte pe care se putea citi "Noi avem dreptate, 'nu' va castiga".

In cursul defilarii, ei au scandat "nu s-a terminat cu 'nu'" si "'nu' a castigat", sloganuri care circula masiv pe retelele sociale.

Pe strazile pe unde au trecut manifestantii, oamenii au iesit la ferestrele apartamentelor, lovind in cratite cu obiecte de bucatarie, in semn de solidaritate.

Politia a ramas in general discreta in cursul acestor manifestatii, avertizand impotriva folosirii unor sloganuri injurioase.

Alte manifestatii de acelasi fel, mai reduse numeric, au avut loc peste tot in Turcia. Mass-media locale au informat ca 13 persoane au fost arestate la Antalya, oras din sudul tarii.

Citeste mai multe despre referendumul din Turcia:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste turcia erdogan, #stare urgenta Turcia Erdogan , #Turcia