Test spectaculos pentru racheta turca anti-nava ATMACA. Turcii au scufundat in Marea Neagra o nava de lupta VIDEO

Luni, 21 Iunie 2021, ora 17:44
6539 citiri
Test spectaculos pentru racheta turca anti-nava ATMACA. Turcii au scufundat in Marea Neagra o nava de lupta VIDEO
Test al rachetei anti-nava FOTO Captura foto/ Naval News

Fortele Navale Turce au efectuat ultimul test al rachetei de croaziera anti-nava ATMACA inainte de intrarea in productia de serie. Testul a avut loc in Marea Neagra iar de la bordul corvetei TCG Kinaliada a fost lansata o racheta asupra navei dezafectate TCG Isin (USS Safeguard ARS 25), transmite publicatia DefenseRomania care citeaza Naval News.

Nava TCG Isin fosta USS Safeguard a fost produsa in 1944. Turcia a preluat-o in anul 1979, iar in anul 1987 a fost modernizata dupa ce in urma unui eveniment naval a suferit o serie de avarii. In anul 2017 a fost scoasa din serviciu pentru ca zilele trecute sa ajunga pe fundul Marii Negre dupa ce a fost folosita ca tinta.

O racheta ATMACA a lovit nava la tribord dupa ce a zburat la o altitudine cuprinsa intre 1 si 1,5 metri. Aceasta incercare a fost testul de calificare pentru aprobarea productiei in serie.

Testul a fost anuntat de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter: "Sabia de otel, racheta noastra ATMACA, a lovit tinta - pentru prima oara o tinta reala - cu acuratete in cadrul ultimului test efectuat inainte de a intra in productia de serie."

Racheta ATMACA a fost dezvoltata in cadrul Proiectului MILGEM - un program national de inzestrare militara, sustinut de industria de aparare a Turciei. ATMACA este primul sistem ASM (Subsonic Anti-ship Missile) dezvoltat indigen, si este destinat sa inlocuiasca racheta Boeing RGM-84 Harpoon aflata in serviciul fortelor navale ale Turciei.

Racheta, produsa de compania turca de aparare Roketsan, are o raza de actiune de peste 200 de kilometri.

Dezvoltarea rachetelor a inceput in septembrie 2012, dupa finalizarea unui contract de cercetare si dezvoltare demarat in 2009. Prima testare a rachetei ATMACA a avut loc in martie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Turcia, #NATO, #Marea Neagra NATO , #Turcia