Test spectaculos pentru racheta turca anti-nava ATMACA. Turcii au scufundat in Marea Neagra o nava de lupta VIDEO

Luni, 21 Iunie 2021, ora 17:44
6396 citiri
Test spectaculos pentru racheta turca anti-nava ATMACA. Turcii au scufundat in Marea Neagra o nava de lupta VIDEO
Test al rachetei anti-nava FOTO Captura foto/ Naval News

Fortele Navale Turce au efectuat ultimul test al rachetei de croaziera anti-nava ATMACA inainte de intrarea in productia de serie. Testul a avut loc in Marea Neagra iar de la bordul corvetei TCG Kinaliada a fost lansata o racheta asupra navei dezafectate TCG Isin (USS Safeguard ARS 25), transmite publicatia DefenseRomania care citeaza Naval News.

Nava TCG Isin fosta USS Safeguard a fost produsa in 1944. Turcia a preluat-o in anul 1979, iar in anul 1987 a fost modernizata dupa ce in urma unui eveniment naval a suferit o serie de avarii. In anul 2017 a fost scoasa din serviciu pentru ca zilele trecute sa ajunga pe fundul Marii Negre dupa ce a fost folosita ca tinta.

O racheta ATMACA a lovit nava la tribord dupa ce a zburat la o altitudine cuprinsa intre 1 si 1,5 metri. Aceasta incercare a fost testul de calificare pentru aprobarea productiei in serie.

Testul a fost anuntat de presedintele turc Recep Tayyip Erdogan printr-un mesaj pe Twitter: "Sabia de otel, racheta noastra ATMACA, a lovit tinta - pentru prima oara o tinta reala - cu acuratete in cadrul ultimului test efectuat inainte de a intra in productia de serie."

Racheta ATMACA a fost dezvoltata in cadrul Proiectului MILGEM - un program national de inzestrare militara, sustinut de industria de aparare a Turciei. ATMACA este primul sistem ASM (Subsonic Anti-ship Missile) dezvoltat indigen, si este destinat sa inlocuiasca racheta Boeing RGM-84 Harpoon aflata in serviciul fortelor navale ale Turciei.

Racheta, produsa de compania turca de aparare Roketsan, are o raza de actiune de peste 200 de kilometri.

Dezvoltarea rachetelor a inceput in septembrie 2012, dupa finalizarea unui contract de cercetare si dezvoltare demarat in 2009. Prima testare a rachetei ATMACA a avut loc in martie 2017.

Citește și:
Erdogan anun╚Ť─â c─â Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO: ”Suedia va fi ┼čocat─â”
Erdogan anun╚Ť─â c─â Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO: ÔÇŁSuedia va fi ┼čocat─âÔÇŁ
Pre┼čedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat de ├«n┼úeles c─â ┼úara sa ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, f─âr─â a face la fel ┼či ├«n privin┼úa Suediei, ├«ntr-o ├«nt├ólnire...
╚Üara vecin─â cu Rusia care î╚Öi cre╚Öte bugetul ap─âr─ârii la 4% din PIB, dublu fa╚Ť─â de ╚Ťin╚Ťa NATO, ca urmare a invad─ârii Ucrainei
╚Üara vecin─â cu Rusia care ├«╚Öi cre╚Öte bugetul ap─âr─ârii la 4% din PIB, dublu fa╚Ť─â de ╚Ťin╚Ťa NATO, ca urmare a invad─ârii Ucrainei
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anun╚Ťat luni, 30 ianuarie, c─â bugetul pentru ap─ârarea na╚Ťional─â va fi majorat ├«n 2023 p├ón─â la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), informeaz─â AFP....