Turcia este gata sa lanseze ofensiva impotriva kurzilor din Siria, in ciuda amenintarilor lui Trump

Marti, 08 Octombrie 2019, ora 18:20
6579 citiri
Turcia este gata sa lanseze ofensiva impotriva kurzilor din Siria, in ciuda amenintarilor lui Trump
Foto: Hepta.ro

Turcia a anuntat marti ca este pregatita sa lanseze o noua ofensiva in Siria imporiva Unitatilor Protectiei Poporului (YG), o militie sustinuta de Washington, in pofida unor semnale contradictorii ale lui Donald Trump, care alimenteaza confuzia cu privire la pozitia americana, relateaza AFP.

"Toate pregatirile in vederea unei operatii au fost incheiate", a anuntat marti Ministerul turc al Apararii, intarind impresia ca ofensiva Ankarei imporiva YPG este iminenta.

Tensiunea in nord-estul Siriei, puternica de mai multe luni, a crescut cu un nivel dupa anuntul Casei Albe de duminica seara potrivit caruia militarii americani stationati in zona urmeaza sa fie retrasi in vederea unei operatiuni turce.

Insa, acuzat inclusiv in tabara sa, de abandonarea aliatilor Statelor Unite, presedintele Donald Trump si-a schimbat discursul luni, afirmand ca va "distruge complet economia Turciei" daca aceasta "depaseste limitele".

Respingand aceste avertismente, vicepresedintele turc Fuat Oktay a declarat marti ca Turcia nu este "o tara care actioneaza in functie de amenintari". "Atunci cand este vorba despre securitatea sa (...), Turcia isi traseaza propria cale", a spus el.

Potrivit cotidianului turc Hurriyet, o operatiune ar putea incepe in zilele urmatoare, in contextul in care Statul Major turc asteapta ca retragerea fortelor americane prezente in aceasta zona se se incheie.

Turcia intentioneaza, intr-o prima etapa, sa preia controlul asupra unei fasii de teritoriu cu o lungime de 120 de kilometri si cu o latime de aproximativ 30 de kilometri, intre orasele Tal Abyad si Ras al-Ain, potrivit Hurriyet.

Luni seara, armata turca a trimis intariri - tancuri - in mai multe puncte ale frontierei sale cu Siria.

Ankara intentioneaza sa instituie apoi o "zona de securitate", un fel de zona-tampon de 30 de kilometri latime care sa se intinda de la Eufrat la frontiera irakiana, adica de 480 de kilometri.

Aceasta zona are menirea, potrivit Ankarei, sa primeasca o parte dintre cei 3,6 milioane de sirieni refugiati in Turcia si sa desparta frontiera turca de teritoriile cucerite de YPG in toiul haosului sirian.

Tarile occidentale sunt recunoscatoare YPG pentru roul lor de prim-plan in infrangerea militara a gruparii Statul Islamic (SI) in Siria, insa Ankara le considera "teroriste", din cauza legaturilor acestora cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care poarta o lupta de gherila in Turcia.

In august, Turcia si Statele Unite, doi aliati NATO, au convenit sa infiinteze impreuna aceasta "zona de securitate". Insa Ankara denunta de atunci neincetat intarzieri si ameninta sa treaca la actiune unilateral.

Iar in urma unei convorbiri la telefon intre Trump si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, cu privire la aceasta problema, pe care Casa Alba a anuntat-o in mod brusc duminica seara, americanii s-ar retrage din zona.

"A venit vremea (...) sa ne aducem militarii acasa", a scris apoi Trump pe Twitter, acreditand ideea unei retrageri mai vaste, daca nu totale din Siria.

Aceasta decizie a provocat un val de proteste in Statele Unite, inclusiv in randul republicanilor, iar influentul senator Lindsey Graham l-a indemnat pe Trump "sa revina" asupra acestei retrageri "purtatoare de dezastru".

Aflat sub presiune si in timp ce are nevoie de tabara sa in plina procedura de "impeachment", miliardarul republican a somat Turcia "sa nu depaseasca limitele" pe care el le-a stabilit in "marea si inegalabila (sa) intelepciune".

In paralel, oficiali americani au depus eforturi sa se delimiteze de orice operatiune militara a Ankarei si sa minimalizeze plecarea militarilor americani, evocand o simpla redesfasurare a 50 pana la 100 de membri ai Fortelor speciale.

Aceasta confuzie ingrijoreaza restul comunitatii internationale, iar ONU a anuntat luni ca "se pregateste de ceea ce este mai rau" in cazul unei noi crize umanitare in Siria, unde razboiul s-a soldat din 2011 cu milioane de deplasati si refugiati si cu peste 370.000 de morti.

Alt subiect de ingrijorare in cazul unei ofensive turce vizeaza soarta jihadistilor, mai ales europeni, priznonieri ai fortelor kurde.

Fortele kurde au acuzat Washingtonul de "distrugerea increderii" si au avertizat ca o operatiune turca ar antrena o intoarcere a SI.

Teheranul, un actor major in razboiul din Siria si un sustinator al regimului lui Bashar al-Assad, si-a exprimat la randul sau opozitia. Seful diplomatiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a indemnat luni seara la "respectarea integritatii teritoriale", intr-o convorbire la telefon cu omologul sau Mevlut Cavusoglu.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Turcia ofensiva Siria, #Turcia razboi kurzi Siria , #Turcia